Bebelusul care tresare in somn, cauze si solutii

/ / Modificat: 2017-07-28
Bebelusul care tresare in somn, cauze si solutii

"Bebele meu Razvan are aproape 8 luni si cam de cand s-a nascut, in timpul somnului tresare destul de des, isi intinde manutele, cateodata suspina", declara pe forumul Copilul.ro o mamica ingrijorata de acest comportament al copilului pe timpul noptii. Sunt normale sau nu aceste tresariri ale micutului in somn? Ele pot fi considerate reflexe normale sau pot avea o cauza patologica ascunsa.

Tipuri si cauze posibile ale tresaririi in somn la bebelusi

Reflexul Moro sau de tresarire al nou-nascutului

Reflexul de tresarire al bebelusului abia nascut este absolut normal si extrem de comun. Ei reactioneaza astfel mai ales la auzul unui zgomot mai puternic, determinandu-l sa isi miste brusc capul si sa-si arcuiasca uneori spatele.

Unele episoade de tresarire sunt urmate si de o repriza de plans. In mod normal, acest efect instinctiv dipare treptat in primele 6 luni de viata.

Toti bebelusii au reflexe involuntare cauzate de dezvoltarea insuficienta a sistemului nervos central. Reflexul de tresarire sau Moro poate determina aparitia acestor tresariri chiar si in timpul somnului in primele luni de viata.

Aceste reflexe ale nou nascutului, desi uneori infricosatoare pentru parinti, sunt chiar eficiente spun specialistii, pentru ca ajuta la dezvoltarea muschilor copilului si a sistemului nervos central.

Miscarile involuntare sau compulsive ale bebelusului sunt adesea expresii ale reflexului primitiv si nu sunt ingrijoratoare pana la o anumita varsta sau la o anumita intensitate.

Tresarirea in somn dupa varsta de 6 luni

Daca reflexul de tresarire nu dispare in primele 6 luni inseamna ca starea generala de sanatate a micutului tau trebuie investigata amanuntit la medic. De exemplu mamica noastra de pe forum a declarat ca micutul ei are deja varsta de 8 luni si inca manifesta tresariri destul de dese si puternice in somn.  Chiar daca poate sa nu fie niciun risc asociat, ci doar o manifestare mai intensa a unor reflexe, este bine sa excluzi posibilitatea epilepsiei sau a unor afectiuni ale sistemului nervos central.

Reflexul "Rooting"

In timpul somnului mai poate aparea si acest "reflex de supt" care este mai putin intens si se manifesta prin "vanatoarea" dupa sfarcul mamei atunci cand i se face foame. Este un reflex involuntar care nu agita adesea parinti pentru ca este parte fireasca a dezvoltarii lui.

Spasmele mioclonice

Acestea reprezinta un alt tip de tresarire a bebelusilor. Ele se manifesta adesea la adulti prin niste zvacniri bruste ale corpului atunci cand acestia se pregateste sa adoarma.

La bebelusi insa, spasmele mioclonice pot aparea in timpul somnului sau chiar si atunci cand sunt in stare constienta. Ele se manifesta printr-un tremur brusc al corpului.

Ele sunt de regula infofensive si nu prezinta un pericol pentru sanatatea micutului decat daca sunt insotite de lesin, adica urmate de o stare de inconstienta. Acestea pot fi un simptom de epilepsie si trebuie investigate de urgenta la medic.

Visele si somnul REM

Si bebelusii viseaza la fel de mult ca adultii. In stadiu de somn REM, primul care va tresari va fi chipul micutului. Visele il pot determina de asemenea sa:

  • respire neregulat;
  • sforaie;
  • scanceasca;
  • manifeste un tremur rapid la nivelul manutelor si piciarelor.

    Aceste reactii apar si atunci cand bebelusul viseaza frumos, nu numai cand are cosmaruri, asa cum crede majoritatea mamicilor. Pe masura ce micutul tau creste aceste manifestari scad in intensitate si in aparitie, iar somnul va deveni mai linistit linistit. Dupa varsta de 3 ani copilul va trece prin somnul REM aproape deloc sau doar in 1/3 din totalul duratei somnului.

    Semne ingrijoratoare cand bebe tresare in somn

    Desi tresaririle in somn sunt adesea inofensive si medicii confirma acest lucru, exista situatii si semnalmente pe care trebuie sa le urmaresti pentru ca aceste simple reflexe sa nu fie ceva mai mult decat o parte a dezvoltarii lui normale. Daca observi unele dintre urmatoarele semne la bebelus in timpul somnului in momentul tresaririi este obligatoriu sa mergic cu el la medic:

    • buzele si pieptul lui incep sa se invineteasca;
    • nu reactioneaza cand vorbesti cu el sau incerci sa il trezesti (este inconstient);
    • aceste tresariri dureaza mult si nu inceteaza dupa ce pui mana pe el si incerci sa il calmezi;
    • are o respiratie foarte rapida, depaseste 60 de respiratii pe minut;
    • isi "flutura" nasucul;
    • face zgomote puternice, scoate un murmur accentuat in timpul somnului.

                Cum ajuti bebelusul sa nu mai tresara in timpul somnului?

                Daca suspectezi ca reflexul de tresarit in timpul somnului are o alta cauza decat cea normala si fireasca in dezvoltarea lui, este bine sa consulti un medic pentru a-i face investigatiile de rigoare si pentru a stabili daca este vorba de o cauza patologica sau nu.

                In rest, exista un truc pe care il poti aplica in a-l ajuta pe micut sa nu mai tresare atat de puternic cand doarme: infasatul. Acesta il face pe micut sa se simta mai in siguranta si va diminua din reflexele Moro care poate aparea in somn, determinand trezitul lui si plansul.

                Taguri Somn bebelus Vise cosmaruri bebelus Somn agitat bebelusi

                Articole recomandate

                Citeste si despre