Bebelusul sforaie? Iata ce trebuie sa stii si cand sa te ingrijorezi

/ / Modificat: 2017-10-10
Bebelusul sforaie? Iata ce trebuie sa stii si cand sa te ingrijorezi

Un bebelus are nevoie de somn odihnitor pentru a se dezvolta armonios si sanatos, de aceea orele de somn sunt pretioase si vitale pentru el. Atunci cand nu se odihnesc cum trebuie, cei mici pot fi irascibili, agitati, le lipseste pofta de mancare, isi freaca ochii si sunt greu de calmat.

Un somn agitat poate fi cauzat de sforait, simptom care ii poate afecta pe cei mici inca din primele saptamani de viata. Dupa primele luni de viata insa, sforaitul ocazional va incepe sa dispara de la sine, fara sa fie nevoie de interventie medicala. Acest lucru se intampla deoarece caile respiratorii ale micutului incep sa se largeasca si nu mai sunt atat de inguste, favorizand respiratia.

De ce sforaie bebelusul?

Nu trebuie sa te ingrijorezi daca bebelusul sforaie ocazional, lucru care se intampla daca a avut o zi in care nu s-a odihnit, fiind obosit. Nu trebuie sa iti faci griji nici daca micutul este racit, pentru ca sforaitul poate sa fie o consecinta a racelii.

Cu toate acestea, sforaitul este o manifestare pe care parintii nu trebuie sa o ignore, in cazul in care dureaza mai multe seri sau saptamani la rand, pentru ca poate sa indice prezenta unor afectiuni mai grave. Poate fi vorba despre gripa, sinuzita, polipi, dar si despre alte probleme de sanatate.

In situatia in care copilasul sforie mai multe zile la rand, fara ca acest lucru sa se fi intamplat inainte, este bine sa mergi cu el la un consult medical.

Sforaitul este asociat cu apnee de somn, ceea ce inseamna o intrerupere a ritmului normal al respiratiei, putand aparea si la copiii care nu au implinit doi ani. De aceea, reprezentantii Academiei Americane de Pediatrie recomanda parintilor sa ii testeze pe copiii care nu au implinit doi ani care se confrunta cu sforait. Este vital ca apneea de somn sa fie tratata, pentru ca bebelusii se afla in plin proces de dezvoltare, iar creierul lor sa nu fie privat de oxigen nici macar o clipa. Un medic va consulta cu atentie copilul, pentru a stabili cauzele care duc la aparitia apneei (poate fi vorba despre acumulare de mucus in nari, obstructie nazala), iar apoi tratamentul. Interventia chirurgicala este recomandata numai in anumite situatii, in cazuri extrem de rare.

Obstructionarea narilor, printre cauzele sforaitului

Narile unui bebelus se pot infunda destul de usor, mai ales atunci cand sunt raciti, una dintre consecinte fiind aparitia sforaitului. Bebelusii nu sunt capabili sa isi desfunde singuri narile. Atunci cand un copilas este racit se poate intampla ca amigdalele sale sa se inflameze, acesta fiind un alt factor care contribuie la aparitia episoadelor de sforait.

O cauza a obstuctionarii unei nari o pot reprezenta si malformatiile neidentificate, ceea ce inseamna ca nara poate sa fie blocata de un cartilagiu sau de un os. Deviatia de sept poate sa fie, de asemenea, de vina pentru aparitia sforaitului de la varste fragede. Bebelusului tau ii poate curge nasul destul de des si va respira pe gura.

In cazul deviatiei de sept, interventia chirurgicala este cea care va trata problema, ca si in cazul malformatiilor. De asemenea, in cazul obstructiilor cauzate de malformatii se mai poate recurge si la montarea unui stent.

Polipii sunt o cauza frecventa a sforaitului. Odata ce medicul ii identifica, ei pot fi tratati fie prin tratament medicamentos, fie in urma unei interventii chirurgicale.

Astmul, alergiile si sforaitul

Copilasii care sufera de alergie sau de astm pot avea nopti in care sa nu se poata odihni bine din cauza sforaitului. Alte simptome ale sforaitului sunt respiratia greoaie si oboseala. In acest caz, medicul recomanda un tratament contra astmului, care va duce si la disparitia sforaitului.

Exista, de asemenea, si posibilitatea ca muschii implicati in procesul de respiratie sa nu functioneze corect in timp ce bebelusul doarme, iar caile respiratorii sa nu se deschida suficient.

Situatii in care sa ceri urgent ajutor medical

- daca bebelusul tau respira haotic, sfoarie zgomotos si are momente in care se intrerupe procesul de respiratie, atunci trebuie sa te prezinti cu el la medic; astfel de episoade ii pot afecta creierul, sanatatea sa putand fi grav afectata;

- bebelusul are dificultati in a se trezi

- cand sforaie galagios de fiecare data cand se culca;

- cand sforaitul il impiedica pe copil sa doarma.

Atunci cand mergi cu copilul la medic, fii pregatita sa ii dai detalii despre programul de somn al micutului, despre cat de bine sa odihneste, despre alte eventuale episoade de sforait prin care a trecut micutul.

Atentie! Nu tine copilul in camere in care este fum de tigara, pentru ca acesta poate sa ii ingreuneze respiratia, ceea ce duce la aparitia sforaitului.

Sforaitul nu trebuie lasat netratat pentru ca, pe termen lung, poate sa duca la dezvoltarea unor probleme pulmonare si cardiovasculare. De asemenea, poate sa fie afectat procesul de crestere. Exista studii care au aratat ca micutii care se confrunta cu sforaitul sunt mai predispusi la tuse, dar au si un risc crescut pentru hiperactivitate.

Remedii contra sforaitului

In cazul in care ai un copilas care sforaie, poti lua cateva masuri care il vor ajuta sa lupte cu acest simptom neplacut:

- fii sigura ca doarme in pozitia corecta: daca micutul tau sforaie, ii poti pune perna putin mai sus, pentru ca ii faciliteaza respiratia; cel mai bine este ca micutul sa doarma cu fata in sus;

- asigura-te ca nu exista factori cu potential alergen in dormitorul copilului, de la praf, pana la par de animale; nu pune draperii foarte groase pentru ca si acestea pot sa dauneze, fiindca retin praful;

- narile bebelusului tau trebuie sa fie mereu curatate, mai ales daca este racit sau daca stii ca sufera de alergie;

- aerul din camera trebuie sa fie umidificat, de aceea este indicat ca in camera in care sta copilul sa fie folosit un umidificator; aerul uscat dintr-o camera poate sa ingreuneze respiratia copilului, contribuind la aparitia sforaitului.

Daca sugarul are probleme mai vechi cu sforaitul, atunci este indicat sa ii monitorizezi cu atentie somnul, sa fii foarte atenta la sunetele pe care le face in timpul somnului.

Taguri Sforait copii Probleme somn bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre