Bebelusul tau adoarme greu si se trezeste des noaptea? Iata ce ai de facut

/ / Modificat: 2018-11-19
Bebelusul tau adoarme greu si se trezeste des noaptea? Iata ce ai de facut

Unii bebelusi dorm precum motanii, de dimineata pana seara, cu mici pauze in care mananca, pentru ca noaptea sa tina toata familia treaza. Obisnuim sa spunem despre ei ca “au personalitate”. In fapt, este vorba despre regresia somnului, intalnita dupa varsta de 4 luni.

In primele luni de viata ale micutului tau te trezeai de cel mult doua ori noaptea pentru a-l hrani si pentru a-l schimba. Pe la 4 luni, 4 luni si jumatate insa lucrurile s-au schimbat radical. Dintr-o data, bebelusul tau a deveni parca mai energic si mai dornic de a explora lumea fix cand ti-e tie somnul mai dulce.

Regresia somnului, adica de unde initial copilul dormea 17-18 ore, acum a ajuns sa doarma cel mult 13-14, iar orele lipsa sunt tocmai cele din timpul noptii, poate provoca frustrarea si epuizarea parintilor.

Episoadele de regresie a somnului pot dura intre doua si sase saptamani, dupa care copilul revine la obiceiurile sale in privinta dormitului. Asadar, este doar o perioada tranzitorie si nu trebuie intrat in panica.

Cauzele regresiei de somn la copii

Varstele tipice in care pot sa apara regresii de somn sunt in jur de 4 luni, 8 pana la 10 luni, 12 luni, 18 luni si din nou la 2 ani. Asadar, sunt legate de etapele de dezvoltare a copilului, adica atunci cand acesta dobandeste competente noi si devine constient si mai agitat vizavi de noile lucruri care i se intampla. Spre exemplu, atunci cand incepe sa se intoarca, sa stea in fundulet, sa se ridice in picioare, sa mearga sau sa vorbeasca.

Insa nu toti copiii experimenteaza aceasta regresie a somnului si nici nu inseamna ca daca a avut parte de astfel de episoade la 4 luni se vor repeta si la 8 sau 12 luni.

Regresia somnului de la 4 luni este cea mai cunoscuta si cea mai des intalnita. Varsta de 4 luni este mai bogata in evenimente, ceea ce explica si problema somnului la copil. Bebelusul care dormea bine incepe dintr-odata sa se trezeasca in mod repetat, neputand sa mai doarma mai mult de o ora.

Devine mai nervos, mai iritabil si plange mult. Practic apare o schimbare in ritmul sau biologic de somn. Doarme mai bine in primele ore ale noptii, apoi are parte de un somn superficial, fapt care il determina sa se trezeasca aproape din ora in ora. Somnul sau isi va reveni la normal atunci cand copilul va ajunge la varsta de 6 luni.

Intre 8 si 10 luni apare o noua etapa de regresie a somnului. Desi are parte de o dezvoltare mentala mai puternica decat la 4 luni, acum este mai matur si poate face fata mai bine acestei perioade. Este etapa in care copilul incepe sa mearga de-a busilea, sa stea in pozitie sezut, sa se ridice, sa spuna cuvinte. In plus, ii apar si primii dinti.

La 12 luni poate aparea un nou episod de regresie a somnului. Copilul incepe sa mearga, astfel ca devine mai iritabil si se trezeste constant.

La 18 luni se pot inregistra noi episoade in care copilul sa se trezeasca des pe parcursul noptii, iar acestea sa fie cauzate in mare parte de anxietatea de separare.

Toate regresiile de somn sunt dificile si obositoare, insa e important de retinut ca sunt temporare. Trebuie avuta insa multa rabdare. Este important sa ii oferi copilului liniste, ghidandu-l catre obiceiuri sanatoase de somn.

Taguri Somn Somn bebelus Trezirea bebelusului Treziri nocturne bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre