In timp ce unii bebelusi dorm in patutul lor inca de la nastere, altii incep sa planga si stau ca pe ace atunci cand sunt lasati in el. Din acest motiv, multi parinti incep sa creada ca bebelusilor le este frica de patut sau ca asociaza acel loc cu ceva negativ. In realitate insa, celor mici le este teama de abandon si de singuratate, iar aceasta este una dintre modalitatile prin care se manifesta.
Frica la bebelusi. Cum se manifesta?
Daca in cazul adultilor temerile sunt justificate si au un substrat logic, in cazul copiilor frica este o emotie primara, care poate avea un motiv real sau imaginar. Frica este evolutiva in cazul celor mici, adica apare la varste diferite, iar motivele sunt inlocuite cu altele pe masura ce copiii cresc. Este de asteptat ca unui bebelus de 12 luni sa nu ii fie frica de aceleasi lucruri ca unui copil de 3 ani, de exemplu.
In cazul copiilor mici, lasatul in patut pentru a adormi singuri poate fi un moment de angoasa si frica. Acest lucru este echivalent cu plecarea parintilor din camera si, implicit, cu singuratatea. Dintr-o data, puiul de om este lasat din brate intr-un loc care il poate face sa se simta singur si abandonat, iar singurul mod prin care isi poate exprima anxietatea este plansul.
Cum il ajuti sa isi invinga teama si sa doarma in patut
Exista mai multe metode prin care ii puteti ajuta pe cei mici sa isi invinga frica de patut si, implicit de abandon, si sa faceti din momentul culcarii unul armonios. Iata cateva trucuri care va pot ajuta, fara sa ii provoace traume celui mic.
1. Nu il lasa sa planga
Desi ai fi tentat(a) sa crezi ca lasandu-l acolo se va obisnui cu patutul si ca nu va mai plange cu timpul, de fapt, mesajul pe care il primeste creierul bebelusului este ca degeaba plange, ca nu este nimeni in preajma care sa vina la el. De aceea va inceta la un moment dat sa mai planga, dar nu pentru ca sentimental de frica si cel de singuratate ar disparea, ci pentru ca plansul nu mai are sens pentru el. Intervine sentimentul de abandon, iar relatia de atasament dintre copil si parinte se deterioreaza considerabil.
2. Ai rabdare si adapteaza-te la ritmul lui
Copiii au propriul ritm cu care se obisnuiesc cu anumite rutine, iar cea de somn este printre cele mai importante. Incercati sa il obisnuiti treptat cu patutul, sa il lasati cateva minute acolo in timpul zilei, fara sa plecati de langa el, apoi sa incepeti sa il puneti acolo si seara. Dati-i jucaria preferata, o paturica sau orice alt obiect de care ei s-au atasat si astfel va asocia patutul cu un loc pozitiv.
3. Tine cont de obiceiurile de somn ale copilului
Atunci cand decizi sa il culci (in patut), asigura-te ca in camera este temperatura ideala, lumina potrivita, ca este ora la care el adoarme de obicei etc. Aceste practici sunt cunoscute sub denumirea de "igiena somnului".
4. Etapele de somn sunt importante
O greseala pe care o fac multe mamici este ca incearca sa puna bebelusul in patut imediat dupa ce adoarme, iar el simte si se trezeste imediat. Acest lucru se intampla pentru ca in primele 20 de minute, somnul este unul superficial. Asteptati putin inainte de a-l transfera in patut, pentru ca dupa ce intra in faza de somn profund, nu se va mai trezi asa usor.
5. Fii acolo de fiecare data cand se trezeste
Atunci cand adorm in bratele mamei si se trezesc in patut, cei mici pot fi foarte debusolati. De aceea este important sa fiti langa ei la fiecare trezire, pentru a-i asigura de prezenta voastra si pentru ca ei sa inteleaga ca nu i-ati abandonat.
6. Invata-l sa adoarma
Leganatul, mangaiatul, cantatul sau cititul unei povesti pot ajuta copilul sa se relaxeze si sa adoarma usor. Desi multi cred ca aceste obiceiuri sunt contraproductive, adevarul este ca ii ajuta pe copii sa se relaxeze si sa doarma bine.
7. Nu te astepta la minuni
Chiar daca unele sfaturi au functionat in cazul majoritatii bebelusilor, nu reprezinta o garantie ca il vor ajuta si pe copilul tau. Asa ca atunci cand "iti faci temele" de pe internet si citesti pareri ale unor experti, ale unor parinti sau pur si simplu vorbesti cu alte mamici despre lucrurile care le-au ajutat pe ele, tine cont ca in cazul copilului tau s-ar putea sa nu functioneze. Ai incredere in ritmul lui, respecta-i nevoile si fii alaturi de el cand cere acest lucru.
FOTO: Freepik.com