Cand ar trebui sa inceapa copilul sa doarma cu o perna?

/ / Modificat: 2020-04-02
Cand ar trebui sa inceapa copilul sa doarma cu o perna?

Cand astepti un copil, decorarea camerei iti ofera mari emotii. Alegerea culorilor si a tuturor lucrurilor de care va avea nevoie copilul este foarte distractiva, dar atunci cand vine vorba de patut si asternut, te intrebi probabil daca are nevoie de o perna.

Bebelusii au nevoie de o perna?

Parintii sunt preocupati de confortul copilului, isi doresc sa se simta cat mai confortabil in patutul lui, pentru a putea sa doarma bine. Insa trebuie sa stii ca orice obiect prea moale in pat prezinta un pericol de sufocare pentru copil si creste riscul de moarte subita.

Nou-nascutii au un control slab al capului si gatului, astfel incat nu vor putea sa-l miste pentru a respira daca o perna sau o jucarie moale ii acopera nasul sau gura. Academia Americana de Pediatrie recomanda ca un bebelus sa doarma pe o saltea ferma si fara perne, cu bare de protectie pentru patut.Adevarul este ca in primii ani de viata nu este nevoie sa iti faci grija cu privire la perna. Pana cand umerii copilului nu vor creste si vor fi mult mai lati decat capul, nu se va simti incomod sa doarma fara perna.

De la ce varsta poate dormi copilul cu perna

Perna nu este necesara pana cand bebelusii nu trec de la patut la pat. De la varsta de 12 luni, riscul de sufocare este redus considerabil. Dar daca cel mic inca mai doarme in patut, este indicat sa indepartezi toate obiectele moi care pot provoca sufocarea.Specialistii recomanda introducerea pernei de la 2 sau 3 ani. Cand muti copilul in pat, el va putea avea prima perna, deoarece riscul de sufocare este practic nul.

Cum ar trebui sa fie perna pentru copii?

Cand este pregatit sa foloseasca o perna, ar trebui sa alegi una cat mai plate. In magazine exista perne concepute special pentru copii mici. Acestea sunt plate, mici si ferme.

Nu este recomandat sa cumperi perne cu pene, deoarece capul copilului se s-ar putea scufunda. In plus, capetele ascutite ale penelor ar putea ajunge sa treaca prin perna pana ajung la fata copilului, provocand zgarieturi.

  • Fermitatea pernei. Pentru a vedea cat este de fermapernei, apasa putin pe ea si vezi cat de repede revine la forma initiala. Daca perna se scufunda rapid sub presiune minima, nu este buna, deoarece este prea moale. Daca dureaza cateva minute pentru a-si recapata forma, ar putea fi incomoda pentru copil.
  • Dimensiunea pernei. O perna standard pentru un copil mic masoara 30X40 centimetri, iar grosimea acestuia va varia intre 5 si 7 centimetri. Daca nu gasesti o perna mica, poti alege una de dimensiuni normale, dar asigurandu-te ca nu este prea mare, deoarece ar fi incomod pentru cel mic.
  • Material pentru perne. Pernele 100% din poliester sunt o optiune buna, deoarece fibra sintetica nu provoaca, de obicei mirosuri sau reactii alergice. De asemenea, sunt mai durabile in comparatie cu cele obtyinute din fibre naturale. O alta alternativa este sa alegi o perna cu spuma hipoalergenica, cunoscuta sub numele de perna de postura, pentru ca ajuta la alinierea gatului si a coloanei vertebrale, facilitand o postura mai sanatoasa in timpul somnului.

Taguri Copil

Articole recomandate

Citeste si despre