Tocmai urmeaza sa devii parinte si nu stii daca e mai bine sa culci bebelusul cu tine in pat sau in camera lui? Cat de bine este ca micutul sa doarma in patul parintilor? Cand ar fi bine ca un copil sa inceapa sa doarma singur? Cat de sanatos este co-sleeping-ul? Parerile in privinta obiceiurilor de somn ale copiilor sunt destul de impartite.
De ce merita sa imparti acelasi pat cu copilul
Psihologul Martin Seligman (in lucrarea "Authentic Happiness") considera ca una dintre modalitatile de crestere a emotiilor pozitive si a starii de bine la copii este sa dormim impreuna cu ei. De pe o parte, Seligman considera ca dormitul impreuna cu micutul este timp petrecut impreuna cu el. Pe de alta parte, sa dormi alaturi de copil, mai ales in primul an de viata, ii da acestuia sentimentul securitatii si isi scade frica de a fi abandonat.
In plus, spun sustinatorii co-sleeping-ului, copilul se simte izolat atunci cand doarme singur. Iar obiceiul de a dormi impreuna creste apropierea intre membrii familiei, scade riscul mortii bebelusului in timpul somnului, faciliteaza alaptarea bebelusului peste noapte de catre mama.
In afara de a imparti acelasi pat, exista si varianta de a imparti aceeasi camera, dar copilul si parintii sa doarma in paturi separate, situate in apropiere unul de celalalt.
Argumente impotriva dormitului impreuna cu parintii
Pe de alta parte, criticii co-sleeping-ului atentioneaza ca bebelusul are nevoie sa doarma fara plapuma, pilota sau perna, de preferat pe o saltea mai tare si sa stea intins pe spate. Totodata exista riscul ca bebelusul sa moara prin sufocare, dat fiind prezenta paturilor, a pilotei si a altor obiecte de acest fel.
In plus, dormind mereu alaturi de parinti, copilul poate sa asocieze somnul cu prezenta parintilor si sa nu mai vrea sa adoarma daca acestia nu sunt prezenti langa el.
Exista si voci care spun ca prezenta copilului in pat alaturi de mama si tata este nociva pentru cuplu, adica pentru cei doi parinti in calitatea lor de sot-sotie sau parteneri de cuplu.
Cand e bine sa inceapa copilul sa doarma singur?
Exista argumente destul de puternice care sutin atat dormitul copilului impreuna cu parintii, cat si separat de acestia.
Specialistii recomanda ca un copil sa inceapa sa doarma singur, in camera lui, cel mai devreme de la sase luni, varsta optima fiind de la 1 an.
Dincolo de argumente si recomandari, cea mai buna solutie este sa faci ceea ce crezi ca este mai bine pentru tine si familia ta, tinand cont in primul rand de nevoile voastre, ale tuturor membrilor. Cu siguranta nu exista o reteta universal valabila.
Este de preferat ca, indiferent ce decizie iei, sa te informezi si sa fii constient de avantajele si de riscurile solutiei alese.
Daca esti parinte singur sau daca partenerul este plecat adesea de acasa, nu ar trebui sa ii permiti copilului sa doarma cu tine doar pentru ca tu te simti singur. La fel nu este recomandat sa iei copilul cu tine in pat doar pentru ca in felul acesta il faci sa adoarma mai usor.