Cat e bine sa doarma un copil, in functie de varsta

/ / Modificat: 2024-03-04
Cat e bine sa doarma un copil, in functie de varsta

 

Despre copii se spune ca, in timp ce dorm, cresc. Cele mai mari progrese in dezvoltarea fizica si mentala se produc in timpul somnului, in special in frageda pruncie, dar si ulterior, in timpul cresterii.

Daca nu putem vorbi despre un grafic strict al reprizelor de somn, pentru ca fiecare are un ritm propriu, exista recomandari generale privind numarul de ore pe care un copil este bine sa le doarma, in functie de varsta.

Cat dorm bebelusii

Pana la varsta de 6 luni copiii au nevoie de 14-18 ore de somn in 24 de ore. Cei mai micuti au tendinta sa doarma toata ziua si sa se trezeasca la o ora, doua, trei pentru a manca, in functie de rutina creata sau de factori de moment. In timpul puseelor de crestere, spre exemplu, reprizele de somn pot fi mai scurte, atunci cand copilul are un disconfort va adormi mai greu si poate sa doarma mai putin, pana cand cauza dispare.

Pe masura ce se apropie de varsta de 4 luni, ritmul somnului devine tot mai stabil. Majoritatea bebelusilor dorm intre 9 si 12 ore pe noapte, cu intreruperi pentru alaptare, si mai au nevoie de 2-3 sieste in timpul zilei, care pot dura intre 30 de minute si 2 ore.

De la 6 luni pana la un an, bebelusul doarme aproximativ 14 ore din 24. Pe langa reprizele mai lungi de somn din timpul noptii, ar mai putea avea cateva sieste in timpul zilei, care la unii pot dura 20-30 de minute, la altii o ora. La aceasta varsta este posibil sa nu se mai trezeasca noaptea pentru a manca, dar pot incepe sa simta anxietate de separare, ceea ce poate dauna calitatii somnului.

Cum se schimba somnul copiilor dupa varsta de 1 an

De la un an la 3 ani, copiii au nevoie de 12-14 ore de somn in 24 de ore, incluzand aici si aproximativ 3 ore de siesta, legate sau nu. Important este ca ultima siesta a zilei sa nu fie prea aproape de ora de culcare seara, altfel copilul va adormi foarte greu.

Prescolarii, intre 3 si 5 ani, dorm in medie 11-12 ore pe noapte si dupa amiaza, in general dupa ce mananca.

Intre 5 si 12 ani, copiii au nevoie de 10-11 ore de somn noaptea, iar la unii siesta de dupa amiaza sau de la pranz deja nu mai este o necesitate. Daca un copil nu doarme macar o ora peste zi, este recomandat ca ora de culcare seara sa nu fie foarte inaintata.

Cum stii cand copilul doarme prea putin

Daca urmaresti cu atentie comportamentul micutului tau, iti poti da seama usor cand copilul nu doarme suficient. Lipsa de odihna se poate manifesta prin oboseala accentuata sau prin cascat, dar si prin probleme de comportament si prin ineficienta cand vine vorba de temele pentru acasa, in cazul scolarilor.

In general, copiii se simt mai obositi sau devin hiperactivi intre orele 18.00 si 20.00. Daca observi ca micutul tau a devenit iritabil, incearca sa-l culci cat mai curand, pentru a putea prinde mai multe ore de somn de noapte.

FOTO: Freepik

Taguri Somn Somn copii

Articole recomandate

Citeste si despre