Cata nevoie de somn are copilul

/ / Modificat: 2018-02-21
Cata nevoie de somn are copilul

Bebelusul nu se naste cu un program de somn gata stabilit, nici nu doarme pentru perioade lungi de timp. Dupa cum nu are nevoie nici sa doarma cu lumina aprinsa si nici in deplina liniste. Copilul isi formeaza obiceiurile legate de dormit in primele luni de viata. Iar nevoile de somn variaza de la un copil la altul dar si de la o varsta la alta.

In primele patru saptamani de viata, nou-nascutul doarme cam 15-16 ore pe zi, dar in reprize scurte de doua-trei ore. Nu conteaza daca e zi sau noapte.

Intre 1 si 4 luni, bebelusul doarme cam 14-15 ore, iar dupa sase saptamani incep sa apara primele semne ale unui program de dormit. De asemenea, incepe sa dispara confuzia noapte-zi, doarme mai mult noaptea si in reprize mai lungi care pot avea pana patru-sase ore. Este adevarat ca micutul inca mai sta treaz noaptea.

Intre 4 si 12 luni, bebelusi dorm noaptea. De la un an, programul de somn al celui mic incepe sa semene cu al adultului. El doarme cam 12-14 ore din cele 24. Cam 60% dintre copiii de un an se trezesc noaptea cel putin o data si au nevoie de prezenta parintelui pentru a adormi. De asemenea, parintii pot fi chemati peste noapte de cel mic. La doi ani, circa 5% dintre copii se trezesc de cel putin trei ori peste noapte.

In jurul varstei de trei ani, copiii se culca seara pe la 19.00-21.00 si se trezesc pe la 6.00-8.00 dimineata, nevoia de somn fiind cam de 12 ore.

Daca intre trei si sase ani, micutul doarme on jur de 10-12 ore, intre 6 si 9 ani, copiii dorm cam 10 ore. Obositi de la scoala, nu este exclus sa vrea sa se culce foarte devreme. In jurul varstei de 10 ani, au nevoie cam de 8-10 ore de somn, iar dupa 12 ani, cam de 8-9 ore.

Cat de necesar este somnul de pranz?

In primele luni de viata, copilul are cam trei reprize de somn peste zi. Dupa un an si jumatate, cel mic mai are doar o singura data pe zi, in rest doar noaptea. Iar somnul de dupa-amiaza poate dura intre o ora si trei ore.

Pe masura ce cresc, copiii isi scurteaza somnul de dupa-amiaza, ajungand ca in jurul varstei de 4-5 ani sa nu mai vrea sa doarma deloc la pranz. Nu trebuie sa uiti ca nevoile de somn ale copiilor difera. Asa ca nu fii ingrijorata daca micutul nu doarme deloc la amiaza.

Ce pot indica dificultatile de adormire

Copii sunt destul de greu de adormit. Acest lucru are legatura si cu teama lor de a fi separati de parinti (mai ales de mama) dar si cu nevoia de control si siguranta ("Ce-o sa se intample cu mine cand eu dorm?"). De aceea este recomandat ca micutul sa se trezeaza in acelasi loc in care a adormit si sa nu fie mutat dintr-un loc intr-altul. Este bine sa aiba inclusiv un ritual de adormire pe care sa il respecte in fiecare seara. Acest ritual are rolul de a-i da creste siguranta si il ajuta sa adoarma mai repede.

In jurul varstei de sase luni, adormirea bebelusului dureaza in jur de 30 de minute. Pe la un an, e posibil ca micutul sa refuze sa mearga seara la culcare, vrand sa stea mai tarziu cu parintii. Intre 2 si 6 ani dificultatile de adormire sunt obisnuite, iar parintii pot accepa ca micutii sa doarma cu lumina aprinsa sau usa deschisa. In perioada adolescentei, fiind in crestere, copiii au nevoie de mai mult somn. Tot in aceasta perioada pot aparea fie dificultatile de adormire, fie cele de trezire.

Daca dificultatile de adormire sunt firesti si destul de frecvente la copii, insomnia apare preponderent dupa 10 ani.

Taguri Somn bebelus Somn copii

Articole recomandate

Citeste si despre