Ora de culcare este unul dintre cele mai solicitante momente pentru parinti, mai ales cand micutii nu vor sa doarma sub niciun chip. Parintii sunt obositi si epuizati, iar copiii nu vor sa se culce fie pentru ca nu le este somn, fie pentru ca nu se pot relaxa fie din dorinta de a se mai juca.
In plus, in cazul copiilor care au dormit cu parintii si acum incep sa doarma singuri, poate aparea anxietatea de separare. Insa, in functie de varsta copilului, pot aparea si alte probleme, precum colicile, in cazul bebelusilor.
Cu toate acestea, exista diverse metode prin care-l poti ajuta pe copil sa adoarma mai usor. Unul dintre acestea este zgomotul alb.
Ce este zgomotul alb?
Zgomotul alb este un sunet in care toate frecventele sunt mentinute la acelasi nivel, fara ca una sa iasa in evidenta mai mult decat alta. Isi trage numele din analogia cu lumina alba, care mentine stabilizate toate "frecventele" din gama cromatica.
Este literalmente un sunet monoton si cateva exemple bine cunoscute sunt: sunetul aspiratorului, sunetul uscatorului de par sau sunetul care este perceput atunci cand televizorul isi pierde semnalul.
Unul dintre principalele avantaje ale acestui zgomot este ca tinde sa anuleze toate celelalte sunete din mediul inconjurator, ceea ce faciliteaza adormirea sau restabilirea calmului. Pentru ca este mereu aceeasi, permite sistemului nervos sa se relaxeze prin simpla reducere a cantitatii de stimuli pe care ii primeste.
Cum se foloseste zgomotul alb pentru bebelusi?
Zgomotul alb este folosit pentru a ajuta bebelusii si copiii sa fie mai calmi, ca o modalitate de a reduce decibelii si de a se relaxa. Atat copiii, cat si adultii beneficiaza de efectele zgomotului alb.
Este, de asemenea, o resursa foarte utila pentru bebelusii care sufera de colici severe, deoarece aceste frecvente ii ajuta sa se calmeze.
In cele din urma, unele studii au aratat ca zgomotul alb este un element util pentru a distrage atentia bebelusilor atunci cand sunt vaccinati.
Ce trebuie sa iei in considerare cand folosesti zgomot alb
In timp ce numeroasele beneficii ale zgomotului alb sunt evidente, exista si cateva precautii in utilizarea acestuia:
-
Evita utilizarea zilnica a zgomotului alb si nu integra aceasta resursa in rutina bebelusului. Foloseste zgomotul alb doar in momentele in care nicio alta metoda de a adormi copilul nu functioneaza.
-
Nu limitati repertoriul de sunete la o varsta frageda. Creierul copiilor este inca in curs de dezvoltare si are nevoie de multa stimulare senzoriala, inclusiv in ceea ce priveste sunetele, pentru a se dezvolta corespunzator.
-
Mentineti un volum adecvat, adica 50 de decibeli sau mai putin. De asemenea, se recomanda ca sursa de sunet sa fie la o distanta de 2 metri de copil.
-
Citeste cu atentie instructiunile de pe ambalajul aparatului pentru a te asigura ca il folosesti corespunzator.
Atentie! Zgomotul alb nu este o sursa care inlocuieste necesitatea de a mentine o rutina buna de somn. Este important ca micutul sa aiba inca din primele zile o rutina de somn bine stabilita, pe care sa o respecti in fiecare noapte, la aceeasi ora.
Nu uita! Un somn bun se obtine cu rabdare si perseverenta prin insuflarea unor obiceiuri sanatoase.
Sursa foto: pexels.com