Ce sunt regresiile de somn si cum afecteaza pe bebelusi

/ / Modificat: 2023-02-14
Ce sunt regresiile de somn si cum afecteaza pe bebelusi

Regresiile de somn pot fi una dintre cele mai dificile provocări ale somnului și pot cauza frustrare și epuizare pentru părinți. Explicăm exact ce sunt regresiile de somn și cum afectează ele copiii.

Cum și de ce apar regresiile de somn la bebeluși

Regresiile sunt perioade de timp în care un bebeluș care obișnuia să doarmă bine începe brusc să se trezească noaptea sau îi este greu  să adoarmă sau chiar începe să facă sieste proaste. Iar părinții neștiutori nu sunt conștienți de motivul acestor schimbări bruște.

Regresiile de somn pot dura între 2 și 6 săptămâni, iar după această perioadă modelele de somn ale bebelușului revin la normal, așa că este o perioadă temporară care va trece, cel mai bine este să nu intrați în panică și să vă continuați obiceiurile sănătoase de somn.

Cauzele regresiei somnului la sugari

Cauza acestor regresii ale somnului se poate datora dezvoltării în copilărie, așa-numitele etape de dezvoltare.

Vârstele tipice la care pot apărea aceste regresii ale somnului sunt în jur de 6 săptămâni, 4 luni, 8-10 luni, 12 luni, 18 luni și din nou la 2 ani.

Dar nu toți copiii trec prin aceste regresii. Cea mai frecventă este la 4 luni, dar odată ce aceasta este depășită, nu înseamnă că toate trebuie să se întâmple.

Acestea apar atunci când bebelușii și copiii mici încep să exerseze noi abilități care pot cauza mai multe îngrijorări la culcare, deoarece sunt mai vigilenți și mai nervoși în legătură cu lucrurile noi care li se întâmplă decât cu somnul.

Regresii de somn specifice vârstei la sugari

- Regresia de 6 săptămâni 

Majoritatea bebelușilor au o creștere accelerată la 6 săptămâni. Acest puseu de creștere poate face ca bebelușii să se trezească mai des, să adoarmă mai greu și să fie mult mai înfometați.

- Regresia somnului la 4 luni

Este posibil ca bebelușul care obișnuia să doarmă bine să înceapă să se trezească tot timpul, să nu doarmă mai mult de o oră, să adoarmă mult mai greu, să fie mai iritat și să plângă mai des și să facă sieste mai scurte. Regresia somnului la 4 luni se datorează unei schimbări în ritmul biologic al somnului copilului și este diferită de celelalte regresii ale somnului care trec în câteva săptămâni și somnul copilului revine la normal. În această perioadă de regresie au loc multe schimbări care vor face ca bebelușul să înceapă să doarmă diferit.

- Regresia somnului de 8-10 luni

Această regresie se datorează, de obicei, unei dezvoltări majore a creierului. Bebelușul începe să se târască, să alunece, să se așeze, să stea în picioare, să spună cuvinte etc. Pe lângă etapele de dezvoltare, la mulți bebeluși apar și primii dinți.

- Regresia somnului la 12 luni

Semne că bebelușul tău intră în această regresie: începe să meargă, reduce numărul de somn, devine mai iritat și se trezește constant. Odată ce încep să meargă cu adevărat, devin mult mai obosiți și consuma mult mai multă energie, de asemenea, s-ar putea să credeți că le este foame noaptea, dar asta nu înseamnă că trebuie să-i hrăniți noaptea, este de preferat să le dați mai multă hrană în timpul zilei.

- Regresia somnului la 18 luni

La 18 ani poate fi din cauza dentiției, a anxietății de separare. La această vârstă învață să facă lucruri pe cont propriu, să bea apă dintr-o cană, să ia o lingură etc. Această independență îi poate face să nu dorească să meargă la culcare sau să rămână în pat și pot avea chiar crize de furie și să se lupte cu dorința de a nu vrea să adoarmă.

- Regresia somnului la vârsta de 2 ani

Cei "doi ani teribili" pot avea un impact semnificativ asupra somnului copilului. Este posibil să observați un mic regres pe măsură ce învață noi abilități. Această situație poate fi cauzată de o varietate de factori. La această vârstă, este posibil să înceapă să meargă singur la toaletă, să se mute într-un pat mai mare, să înceapă să aibă coșmaruri și, în mod cert, să aibă un caracter sau un comportament mai dificil.

Toate regresiile de somn sunt dificile și obositoare, nu uitați că sunt regresii temporare, aveți răbdare când trec. Cel mai important este să oferiți reasigurare și să nu regresați în ceea ce privește obiceiurile sănătoase de somn.

Taguri Regresia de somn Regresia somn copii

Articole recomandate

Citeste si despre