Cunoașterea pozițiilor sigure de dormit pentru bebeluși este importantă pentru a asigura un mediu de somn sigur și pentru a preveni riscul sindromului morții subite a sugarului (SIDS). SIDS se încadrează în categoria morții subite și neașteptate în copilărie (SUDI) și este legat în principal de poziția în care doarme bebelușul.
Astfel, cunoașterea pozițiilor în care bebelușul poate dormi în siguranță este importantă pentru a ajuta la prevenirea situațiilor neașteptate. De asemenea, cunoașterea câtorva sfaturi care vor contribui la reducerea riscului de SIDS ajută foarte mult. Un exemplu de astfel de poziție de dormit în siguranță la bebeluși este poziția dorsală, în care bebelușul, care are mai puțin de un an, este făcut să doarmă pe spate.
Pozițiile bune și rele pentru somnul unui bebelus
1. Dormitul pe spate
Bebelușii sănătoși născuți la termen ar trebui să fie așezați pe spate pentru sieste, perioade scurte de odihnă și somnul de noapte.
S-a constatat că poziția "Dormitului pe spate" diminuează riscul de SIDS la bebeluși, deoarece menține deschise căile respiratorii.
Institutul Național de Sănătate a Copilului și Dezvoltare Umană din SUA (NICHD) a catalogat această poziție ca fiind cea mai bună poziție de dormit pentru bebeluși.
De când Academia Americană de Pediatrie a făcut recomandarea "dormitului pe spate", în 1992, rata SIDS a scăzut cu peste 50%. Recomandarea "back-to-sleep" a făcut ulterior obiectul unei campanii de promovare sub denumirea de "somn sigur
Riscurile pe care le implică poziția 'dormi pe spate'
Dacă bebelușii sunt așezați pe spate pentru o perioadă lungă de timp, aceasta poate duce la "plagiocefalie pozițională", un caz de cap turtit sau deformat și "brahicefalie", aplatizarea părții din spate a craniului. Forma va deveni normală până când vor împlini un an și rareori necesită vreun tratament Simple tehnici de repoziționare pot fi folosite pentru a evita astfel de afecțiuni. Acestea includ:
- Creșterea "timpului petrecut de bebeluș pe burtă" atunci când este treaz
- Bebelușul să se odihnească pe cealaltă parte a capului, mai degrabă decât pe partea plată.
- Reducerea timpului petrecut de bebeluși în cărucior sau în scaunele de mașină.
- Schimbarea direcției bebelușului în pătuț, astfel încât acesta să nu vadă mereu aceleași lucruri și într-o singură direcție mereu.
2. Dormitul pe burtă
Mai multe teorii îi descurajează pe părinți puna bebelusul pe burta in timpul somnului.
Aceasta pozitie ar putea pune presiune pe maxilarul bebelușului, reducând căile respiratorii și restricționând respirația.
Dacă bebelușul doarme pe burtă s-ar putea să stea cu fața foarte aproape de așternuturi și să respire același aer. Copilul se poate sufoca în timp ce doarme pe burtă dacă salteaua este foarte moale. De asemenea, bebelușul poate inhala microbii prezenți pe saltea.
Când pot dormi bebelușii pe burtă?
În cazuri rare, din cauza unei afecțiuni medicale, medicii pot sfătui părinții să facă bebelușul să doarmă pe burtă și nu pe spate.
Câțiva medici consideră că dormitul pe burtă ar putea fi bun pentru bebelușii cu reflux gastroesofagian sever sau cu anumite malformații ale căilor aeriene superioare, cum ar fi sindromul Pierre Robin, care duc la episoade acute de obstrucție a căilor respiratorii. Cu toate acestea, niciun studiu recent nu a susținut sau infirmat aceste beneficii. Furnizorii de servicii medicale ar trebui să ia în considerare potențialele beneficii și riscuri înainte de a recomanda această poziție.
Pericolul de vomă a fost cel mai important argument pentru a face bebelușul să doarmă pe burtă. Acest lucru se datorează faptului că medicii credeau că ar fi periculos dacă bebelușul ar vomita în timp ce doarme pe spate. Aceștia susțineau că bebelușii s-ar putea sufoca cu voma lor, din cauza lipsei de forță suficientă pentru a întoarce capul. Cu toate acestea, bebelușii care dorm pe spate ar putea să nu aibă atâtea dificultăți în a-și întoarce capul și să vomite conținutul stomacului.
De asemenea, puteți face un bebeluș cu colici să doarmă pe burtă pentru a-l scuti de gaze. Cu toate acestea, nu faceți acest lucru imediat după ce i-ați hrănit.
3. Dormitul pe o parte
Nu este sigur ca bebelușii să doarmă pe o parte, deoarece pot sfârși pe burtă, crescând riscul de SIDS.