Sa fii parinte este o binecuvantare. Dar micutul tau vine "la pachet" si cu numeroase nopti nedormite sau in care somnul iti este fragmentat de orele sale de masa si de schimbat.
Rutina de somn poate fi creata, nu este doar la voia intamplarii. Iata cateva trucuri care speram ca va vor ajuta sa adormiti mai usor si sa aveti un somn de calitate, indiferent de varsta bebelusului.
Infasati copilul inainte de culcare
Infasatul bebelusilor nu mai este deloc la moda, ba unii spun ca este chiar nociv. Si totusi reprezinta o practica pentru care veti fi recunoscatori atunci cand vine vorba de a adormi copilul.
In primele 6 luni de viata bebelusii tresar din reflex, deoarece au senzatia de cadere in gol atunci cand adorm. Aceasta tresarire, insotita de obicei de deschiderea larga a ochilor si de ridicarea bratelor, le va alunga somnul si lor, si voua, parintilor. Infasarea ii va face sa se simta mai in siguranta si, daca tot functioneaza de atata amar de vreme, puteti sa o incercati si voi, macar seara la culcare.
Baita de seara, cel mai bun "somnifer"
O baie calda si relaxanta inainte de culcare este cel mai placut lucru, nu? Ei bine, si pentru bebelusul tau este la fel. Acest moment il va ajuta sa se relaxeze, mai ales daca este urmata de o sesiune de masaj, iar puiul tau va adormi cat ai zice peste, in timp ce primeste ultima masa a zilei, fie la piept, fie la biberon.
Regleaza temperatura in camera in care doarme bebelusul
Specialistii sustin ca temperatura ideala pentru ca un bebelus sa doarma bine este cuprinsa intre 18 si 21 de grade Celsius. O ambianta placuta, chiar racoroasa, il va ajuta sa adoarma mai repede, pentru ca va elimina disconfortul pe care il resimte atunci cand ii este prea cald.
Faceti cateva teste pana gasiti temperatura care ii convine cel mai mult celui mic si veti avea nopti mai linistite.
Zgomotul "alb", cheia unui somn de calitate
Zgomotele "albe" sunt acele sunete care se apropie de ce auzea puiul tau in burtica (curgerea sangelui prin vase, bataile inimii tale). Puteti incerca mai multe sunete pana veti descoperi ce il linisteste cel mai bine pe cel mic. Poate fi un ventilator la viteza mica, poate fi un aspirator sau un uscator de par. Stati linistiti, nu trebuie sa adormiti in fiecare seara cu ele pornite. Le puteti inregistra si crea un fisier audio care sa ruleze toata noaptea.
Nu schimbati scutecul daca nu este neaparat nevoie
Ideal ar fi ca, atunci cand scutecul trebuie inlocuit cu unul curat, sa faceti acest lucru inainte de a-l alapta, in timpul noptii. In caz contrar, miscarile necesare pentru a-l schimba vor alunga somnolenta aceea placuta si probabil va dura ceva pana veti reusi sa adormiti la loc.
Alte lucruri pe care ar fi bine sa le incercati pentru a va asigura ca micutul doarme mai repede si mai bine sunt diminuarea aportului de cofeina (daca alaptati), limitarea expunerii la ecrane inainte de ora de culcare si cam orice observati ca il ajuta sa se relaxeze. Va dorim nopti usoare si cat mai neintrerupte!