Somnul copiilor este una dintre cele mai mari preocupari ale parintilor, deoarece vietile adultilor se deruleaza dupa reguli si programe bine stabilite, de care micutul nu tine cont.
Ei dorm in felul lor, uneori se trezesc, alterori nu, pentru ca nu stiu ca mama sau tata trebuie sa sa trezeasca devreme pentru a merge la munca.
De aceea parintii ai caror copii dorm toata noaptea sunt extrem de fericiti. Ceilalti se intreaba ce au gresit sau ce pot face atunci cand micutul lor se trezeste de mai multe ori pe noapte, desi la inceput nu era asa.
Somnul copiilor evolueaza si se schimba
Somnul copiilor este evolutiv. Acesta se poate trezi cu usurinta de 6 ori pe noapte, dar se poate intampla sa doarma toate noaptea, fara intrerupere.
De indata ce se poate trezi de 6 ori in fiecare noapte cum se poate intampla abia sa se trezeasca si de indata ce se poate trezi o data sau de două ori, se poate intampla sa se trezeasca aproape in fiecare ora.
Momentul in care se intampla, de obicei, acest lucru este in jurul varstei de 3 sau 4 luni, cand creierul copiilor face un mic "click", dobandind noi faze de somn si in cele din urma se "maturizeaza". Bebelusii au doar cateva faze, unul de somn usor si altul de somn profund, spre deosebire de adulti, care au mai multe.
Micutii dobandesc multe dintre aceste faze, cu diferenta ca nu stiu cum sa adoarma din nou si de aceea cer ajutorul parintilor. Daca mama il alapteaza la san sau ii da o suzeta paote adormi imediat.
De-a lungul timpului, pe masura ce ii insotim in acest proces, copiii ajung sa adoarma singuri, asa cum o facem noi, fara a fi nevoie sa fim cu ei de fiecare data cand se trezesc.
Acest lucru se poate intampla si mai tarziu, probabil spre noua luni, un an si este asociat cu cu o noua etapa din dezvoltarea copilului. Deci, nu trebuie sa faci nimic special, ci pur si simplu sa fii langa el, ca sa se intoarca la culcare. Uneori este suficient ca mana si atingerea mamei sa-l faca sa adoarma, alteori e suficient doar sa-i dai suzeta, cateodata dandu-i un pic de lapte de la san, uneori apropiindu-l de corpul tau, pentru a simti caldura ta.
Daca schimbarea este brusca?
Un copil care a dormit bine poate incepe sa se trezeasca noaptea, fiind ceva normal. Exista, insa, si momente in care schimbarea este foarte brusca, deoarece micutul poate trece de la un somn linistit la unul agitat si ajunge sa se trezeasca o data la jumatate de ora sau o ora.
Pentru asta ar trebui sa stii daca s-a intamplat ceva diferit in ziua respectiva, care ar fi putut sa-i afecteze somnul.
Dar, daca banuiesti ca exista ceva care ar putea afecta noptile copilului tau, este recomandat sa mergi la medicul pediatru pentru a descopri motivul si sa analizezi, in viata de zi cu zi a celui mic, o posibila cauza a disconfortului din timpul noptii. Daca apoi se dovedeste ca totul este bine si ca nu pare sa existe niciun motiv, tebuie sa te incarci cu rabdare si sa fii langa el atunci cand se trezeste, in asteptarea vremurilor mai bune.