Cand vine ora de culcare, copiii gasesc scuze care de care mai creative de a amana somnul. Fie ca trebuie sa gaseasca jucaria perfecta alaturi de care sa doarma, fie ca au brusc zeci de intrebari care nu sufera amanare, rutina somnului poate deveni cu usurinta un cosmar pentru parinti, preocupati de sanatatea copiilor lor.
Intre 15% si 25% dintre copii si adolescenti sunt afectati de probleme de somn. Lipsa odihnei poate duce la comportamente dificil de gestionat- irascibilitate, deficit de concentrare, dar si probleme de sanatate- presiune arteriala ridicata, probleme de greutate, dureri de cap si depresie. Nu e de mirare, asadar, ca parintii prioritizeaza odihna celor mici.
Cat trebuie sa doarma un copil in functie de varsta?
Specialistii spun ca nou-nascutii au nevoie de 12- 16 ore pe zi, copiii de 1- 2 ani intre 11- 14 ore, cei de 3- 5 ani intre 10- 13 ore, scolarii de 6- 12 ani intre 9- 12 ore, iar copiii mai mari, de la 13 la 18 ani, aproximativ 8- 10 ore de somn pentru a fi sanatosi si a se simti odihniti.
Cel mai important aspect al reglarii somnului este rutina. Cand aceleasi lucruri se repeta in fiecare zi, la aceeasi ora, copiii le asociaza cu rutina somnului si astfel se creeaza un program cu care si cei mici devin confortabili.
De ce ar trebui sa tinem cont pentru a crea o rutina sanatoasa?
Puterea exemplului. Suntem modelele copiilor nostri. Ei vor adapta si imita inconstient tot ce facem noi. De aceea, e important ca noi sa prioritizam odihna. Un prim pas spre crearea unei rutine de somn este ca noi sa incercam sa ne stabilim o ora de culcare pe care sa o respectam. Rutina de seara. Stabileste un program care se poate reproduce cu usurinta oriunde v-ati afla. De exemplu, programul spalat pe dinti - citit o poveste (aleasa cu grija, sa nu depaseasca 30 de minute) - cantecel - somn se poate aplica atat acasa, cat si in vizita la bunici sau in vacanta, in camera de hotel.
O zi activa. Daca pe timpul zilei cel mic nu si-a consumat energia, e firesc ca aceasta sa dea pe-afara la final de zi. Asadar, asigura-te ca ati facut activitati care sa il stimuleze fizic, dar si psihic: joaca in casa si in aer liber (inclusiv jocuri de echipa), plimbari, explorat, scurte excursii (chiar si mersul impreuna pana la magazin poate deveni o aventura interesanta), jocuri care stimuleaza inteligenta, etc.
Timpul petrecut la ecran. Lumina albastra a ecranelor afecteaza nivelul de melatonina (hormonul responsabil cu ciclul de somn) mai mult decat orice alt tip de lumina. Pentru a evita acest lucru, e indicat ca device-urile sa fie lasate intr-o alta camera cu macar o ora inainte de culcare. Un mediu placut de somn inainte de culcare, e bine ca luminile din camera sa fie deja mai slabe- o veioza cu bec mai slab in locul mai multor lumini aprinse stimuleaza somnul.
Cei mici trebuie sa stie ca patul e locul pentru odihna, nu pentru joaca, cel putin pe timpul noptii. De aceea, e bine ca in pat sa existe una- doua jucarii pentru somn, in locul mai multora, care incita la joaca.
Activitati potrivite pentru seara. Nu de putine ori, copiii au un program incarcat peste zi: scoala, teme, activitati extrascolare. Pentru ca un copil sa asocieze finalul de zi cu somnul, e indicat ca seara sa aiba un program lejer, lipsit de stimuli care il agita, pentru a-i permite sa se relaxeze si sa adoarma cu usurinta.
Rutina este foarte importanta in dezvoltarea copilului. Cu toate acestea, poate sa nu fie acceptata cu usurinta, astfel ca este esential ca programul stabilit sa fie pastrat cu consecventa.
Exista si suplimente alimentare care pot contribui la reglarea ciclului de somn. Melatonina este un hormon natural produs de glanda pineala; este eliberat seara, transmitand corpului ca a venit timpul pentru odihna.
Poate fi gasita in suplimente, insa se recomanda utilizarea numai in urma unei discutii cu medicul pediatru. Melatonina nu inlocuieste un program natural de odihna, insa ii poate veni celui mic in ajutor pe termen scurt.
In cazul in care, indiferent cat de mult te straduiesti sa creezi o rutina si sa ii oferi copilului un program sanatos de somn, acest lucru nu da rezultate, ar fi bine sa te adresezi unui pediatru, pentru a exclude alte posibile motive care il impiedica sa aiba un somn odihnitor.