Tranzitia de la somnul in brate la somnul in patutul propriu al bebelusului poate fi o mare provocare atat pentru tine, cat si pentru micutul tau. Cu toate acestea, cu rabdare si cateva sfaturi practice, poti usura acest proces si poti face din culcarea bebelusului tau in patut o rutina placuta.
Cum sa-ti obisnuiesti bebelusul sa doarma in patutul lui
Vei gasi mai jos un ghid care sa te ajute in acest proces, aminteste-ti doar sa pastrezi o abordare iubitoare si vei vedea ca bebelusul tau se va obisnui sa adoarma linistit.
Creeaza un mediu confortabil si un patut sigur
Este esential ca patutul sa fie un loc sigur si confortabil. Asigura-te ca acesta indeplineste anumite standarde de siguranta, de exemplu, ca spatiul dintre lamele nu este mai mare de 6 cm, astfel incat capul copilului tau sa nu treaca printre ele, deoarece acest lucru creste sansele ca cel mic sa ramana blocat.
De asemenea, retine ca suprafetele moi in timpul somnului pot prezenta un risc de sufocare si pot creste posibilitatea sindromului mortii subite a sugarului. De asemenea, supraincarcarea cu jucarii si perne in patut. Prin urmare, este esential ca salteaua sa fie ferma, dar confortabila si sa aiba cat mai putine obiecte la indemana.
Gestioneaza mai bine hranirile nocturne
Alaptarea de noapte pot parea un refugiu sigur pentru linistirea unui bebelus care se trezeste in mijlocul noptii, dar pot crea asocieri nesanatoase intre mancare si somn. Parintii obisnuiesc sa isi hraneasca bebelusul de fiecare data cand acesta se trezeste in timpul noptii, presupunand ca foamea este principala cauza a trezirii.
Totusi, acest lucru poate duce la faptul ca bebelusul nu invata sa adoarma singur fara sa fie hranit. Ideea este de a ajuta bebelusul sa nu se bazeze pe hranire ca mecanism de a se intoarce la somn. De fapt, cartea Everyone to Sleep: A Guide to Restful Sleep for Babies, Toddlers and Parents (2020) recomanda crearea unor rutine in care hranirea nu este legata de inceperea somnului, astfel incat sa poti alapta bebelusul mai devreme in timpul zilei si apoi sa-l pui in pat cand este somnoros.
Ajusteaza-i hainele in functie de temperatura
Confortul bebelusului pe timp de noapte este crucial pentru un somn neintrerupt, iar imbracamintea joaca un rol esential in acest sens. Este esential sa imbraci bebelusul corespunzator la culcare pentru a te asigura ca nu ii este nici prea cald, nici prea frig. Alegerea hainelor potrivite variaza in functie de anotimp si de temperatura camerei in care doarme bebelusul.
Stabileste o rutina solida
Bebelusii se bucura de rutina, deoarece aceasta le ofera siguranta. Creeaza o rutina inainte de culcare care sa fie previzibila si linistitoare. Aceasta poate include o baie calda, un masaj usor, citirea unei carti sau cantarea unui cantec de leagan. Consecventa este esentiala pentru ca bebelusul sa asocieze aceste ritualuri cu ora de culcare.
Fii rabdatoare si consecventa
Rabdarea este vitala in timpul acestui proces. Este posibil sa fie nevoie de mai multe nopti sau chiar saptamani pentru ca bebelusul sa se obisnuiasca cu patutul sau. Fii ferma, iubitoare, calma si nu te descuraja.
Aminteste-ti ca, daca bebelusul plange cand este pus in patut, nu-l ridica imediat. Da-i timp sa se calmeze si sa adoarma singur. De asemenea, este esential sa eviti sa certi bebelusul daca nu vrea sa doarma in patut. In schimb, ofera confort si reasigurare prin prezenta ta si cuvinte linistitoare. Rabdarea si pozitivitatea sunt esentiale.
Dragostea si rabdarea sunt esentiale
Nu uita, a-l face pe cel mic sa doarma in patut este un proces care necesita timp si dragoste. Nu toate noptile vor fi perfecte, dar fiecare pas mic reprezinta un progres catre obiectiv. Nu uita ca ii predai bebelusului tau abilitati valoroase care ii vor fi utile toata viata. Cu dragoste, intelegere si strategiile potrivite, atat tu, cat si bebelusul tau va veti bucura de un somn bun.
- Sursa foto: www.pexels.com
- Sursa articol: https://eresmama.com/como-lograr-bebe-duerma-cuna/