Bebelușii dorm cea mai mare parte a zilei atunci când sunt mici. În acest timp, corpul lor continuă să crească și să se dezvolte. Cu toate acestea, pe măsură ce cresc, tiparele lor de somn se schimbă și orele de somn devin mai scurte.
Ei încă se odihnesc bine noaptea, dar acum fac doar unul sau două pui de somn în timpul zilei. Acesta este un comportament complet normal și necesar, care îi permite copilului să își refacă forțele de care are nevoie pentru a descoperi și a învăța despre mediul înconjurător atunci când este treaz.
Ce inseamna ca un bebelus sa aiba o rutina de somn sanatoasa
Rutinele de somn sănătoase sunt esențiale pentru a ajuta bebelușii să doarmă și să se odihnească. Aceste rutine pregătesc bebelușul pentru ora de culcare, îi relaxează corpul și mintea și ajută la inducerea somnului, punându-l la culcare mai devreme. Cu toate acestea, ele sunt, de asemenea, un aliat excelent pentru a-l ajuta pe bebeluș să înțeleagă diferența dintre zi și noapte, precum și pentru a-i crea obiceiuri de viață sănătoase de la o vârstă fragedă.
De asemenea, ar putea fi o resursă ideală pentru prevenirea obezității, a intoleranței la glucoză și a diabetului în copilărie, după cum a confirmat un studiu realizat la Spitalul General de Copii din Massachusetts.
După ce au evaluat somnul a peste 1.000 de copii în diferite perioade, cercetătorii au descoperit că bebelușii care dormeau mai puțin și se odihneau mai puțin bine aveau de 2,5 ori mai multe șanse să fie supraponderali și să aibă mai multă grăsime corporală atât la nivelul abdomenului, cât și în restul corpului, o problemă legată de afecțiuni precum diabetul.
Rutinele de somn sănătoase pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea cognitivă a copiilor. Atunci când copiii sunt bine odihniți, creierul lor este mai activ și funcționează la capacitate maximă a doua zi dimineața, astfel încât își pot concentra atenția asupra stimulilor din mediul înconjurător și pot memora mult mai ușor noile cunoștințe și conținuturi.
Cum să creați rutine de somn sănătoase pentru cei mici
De la 4 sau 5 luni încolo, ritmul circadian al bebelușilor este mai dezvoltat, așa că este momentul perfect pentru a începe să stabiliți rutine care să îi ajute să adoarmă și să se odihnească bine. Timpul necesar pentru a stabili o rutină de somn poate varia de la un bebeluș la altul, dar, ca regulă generală, este nevoie de aproximativ două luni pentru ca bebelușii să se adapteze la aceste rutine și să-și regleze ciclul de somn. Nu disperați, acesta este un comportament normal care va aduce și multe avantaje, așa că insistati până când veți reuși să stabiliți obiceiul de somn.