Atunci cand vor sa-si adoarma bebelusii, multe mamici le canta „nani-nani, puisor”, in timp ce ii leagana usor ca sa se calmeze.
Din fericire, aceasta metoda pare sa fie o solutie viabila oricand si oriunde pentru a-ti convinge bebelusul sa adoarma. Deci, de ce leganatul bebelusului ca sa adoarma functioneaza? Raspunsul este dat chiar de cercetarile stiintifice.
Una dintre cele mai naturale reactii pe care o mama o are atunci cand isi vede copilul plangand este sa-l ia in brate si sa-l legene usor - de obicei, pare sa functioneze si se pare ca este o reactie integrata, aproape instinctuala.
Nu e de mirare ca industria pentru leganarea bebelusilor este atat de mare si de succes. De la leagane si balansoare pentru bebelusi, pana la scaune tip balansoar pentru mame – toate arata ca preocuparea pentru obtinerea acestei miscare blande de calmare este imensa.
Potrivit unui studiu japonez din 2013 publicat in „Current Biology”, cercetatorii de la RIKEN Institutul de Stiinte ale Creierului din Saitama au descoperit ca majoritatea sugarilor de mamifere, de la puii de soareci pana la puii de om, se calmeaza atunci cand sunt purtati de mamele lor. Se pare ca efectul linistitor se petrece atunci cand mama merge pe jos cu puiul, oferindu-i o miscare blanda, fata de statul intr-un singur loc.
Studiul a explicat ca atunci cand o mama isi poarta copilul, este declansata, in organism si in creier, o reactie de calm, determinata de o combinatie a sistemelor cardiac, motor si central. Ei au observat ca leganarea usoara sau plimbarea unui copil pot sa-i incetineasca acestuia ritmul cardiac si sa-i activeze detectoarele de miscare din sistemul nervos, care identifica pozitia in spatiu si miscarea corpului.
Cercetatorii au descoperit ca plimbarea bebelusului in brate sau leganarea lui pentru a-l calma este o reactie naturala si benefica pentru sistemul senzorial si cel motor, si au sugerat ca ignorarea acestor nevoi ar putea fi nesanatoasa.
Ei au concluzionat ca descoperirile lor ar putea ajuta la prevenirea abuzului asupra bebelusilor, inclusiv la prevenirea metodelor care prelungesc episoadele de plans neconsolat, ajutand parintii sa inteleaga reactiile neurologice naturale ale bebelusilor lor.
Efectul calmant pe care il are leganatul este un raspuns natural integrat, produs de sistemele de dezvoltare interioara ale bebelusului. Este incredibil cum ceva atat de complex, ca sistem interior, il poate face pe cel mic sa se simta bina intr-un mod foarte simplu. Leganatul bebelusului si un cantecel soptit de genul „nani-nai, puisor”, iti pot fi, de cele mai multe ori, cei mai buni aliati in linistirea bebelusului agitat.