De ce nu ar trebui sa lasi niciodata bebelusul sa doarma cu gura deschisa

/ / Modificat: 2023-05-12
De ce nu ar trebui sa lasi niciodata bebelusul sa doarma cu gura deschisa

Bebelusii au tot felul de pozitii de somn, care mai de care mai adorabile. Se intampla uneori cand ii privim dormind profund sa observam ca acestia au gurita deschisa. Pe cat de banala si inofensiva poate parea o astfel de postura de dormit, ea poate avea consecinte pe viitor, arata studiile recente.

Potrivit cercetarilor, bebelusii nu pot respira pe gura, insa se intampla adesea sa doarma cu gura deschisa. Cercetatorii au stabilit ca aceasta postura nu este cea ideala pentru copiii mici, iar cand observam ca dorm cu gurita deschisa, ar trebui sa incercam sa le-o inchidem, apasand cu degetul pe barbia lor. O pozitie corecta a limbii in timpul somnului este esentiala pentru dezvoltarea psihica sanatoasa a copilului, arata cercetatorii.

Atunci cand dorm cu gurita inchisa si respira pe nas, limba bebelusilor este lipita de cerul gurii, stimuland sistemul nervos si calmand bebelusul, in acelasi timp. Dormitul cu gura deschisa face ca somnul bebelusilor sa nu fie atat de odihnitor, dar este si daunator pentru dezvoltarea neurologica a copiilor.

Din ce motive poate dormi bebelusul cu gura deschisa

Nas infundat. Atunci cand caile respiratorii sunt blocate cu mucus, copilul va incerca sa respire pe gura. Curata nasul bebelusului inainte de somn, cu ser, apa de mare sau cu batista bebelusului, pentru a-l ajuta sa respire pe nas.

Apnee. Respiratia bucala poate fi semn ca bebelusul are apnee, iar caile aeriene superioare sunt blocate. Acest lucru se poate intampla din cauza unor inflamatii.

Deviatie de sept. O anomalie la nivelul cartilajului si osului care desparte narile bebelusului poate duce la dificultati de respiratie nazala.

Obisnuinta. Este posibil sa nu fie o cauza anume pentru care copilul doarme cu gura deschisa, ci doar obisnuinta. Cu toate acestea, parintii ar trebui sa corecteze aceasta postura, din motivele detaliate anterior.

FOTO: Freepik

Taguri Somn bebelus Dezvoltare bebelus Boli neurologice copii

Articole recomandate

Citeste si despre