Dormitul copilului in pat cu parintii: avantaje si factori de risc

/ / Modificat: 2016-10-28
Dormitul copilului in pat cu parintii: avantaje si factori de risc

Dormitul copilului in acelasi pat cu parintii sau bed-sharing este doar una dintre metodele de co-sleeping practicate de anumite familii, fiind mai des intalnita la mamicile care alapteaza. Practic, inseamna ca parintele sau parintii dorm in acelasi pat cu copilul. Principala problema ridicata de impartirea patului conjugal cu bebelusul este legata de siguranta acestuia. In timp ce anumiti specialisti se opun acestei practici, altii sustin ca se pot lua cateva masuri de precautie, care sa ajute mamicile care alapteaza sau care inca se recupereaza dupa nastere, sa-si tina copilasul cat mai aproape de ele, pentru a-l dezmierda in voie si a-l hrani cat mai usor.

Informarea corecta, cheia tuturor problemelor

Conform studiilor, majoritatea mamelor care alapteaza nu planuiesc sa doarma cu copiii. Multe chiar se declara total impotriva acestei practici. In realitatea, dupa nastere, din cauza epuizarii provocate de acel du-te vino intre patul lor si al copilului, pana la trei sferturi dintre proaspete mamici sfarsesc prin a-si muta bebelusul in patul conjugal, chiar si pentru o scurta perioada de timp. In aceste conditii, se impune informarea parintilor cu privirea la riscurile si beneficiile impartirii aceluiasi spatiu de dormit.

Avantajele bed-sharingului

Toti specilistii sunt de acord ca bed-sharing este o alegere fireasca, naturala si binevenita, atunci cand mamica alapteaza. Mai mult, exista numeroase studii care atesta drept sigura aceasta practica, atunci cand bebelusul este hranit la san.

1. Faciliteaza si sustine alaptarea

Cand sugarul doarme langa mamica lui, sesiunile de alaptare pe timp de noapte sunt mai numeroase, fapt ce contribuie sa mentinerea productiei de lapte si la stimularea lactatiei. Cu cat bebelusul suge mai mult, cu atat sanii produc mai mult lapte. In plus, laptele matern bogat in anticorpi si elemente nutritive ajuta copilul sa se dezvolte sanatos si puternic.

2. Copilul este mai protejat

Riscul de sufocare accidentala a sugarului care doarme cu mamica lui este foarte mic, deoarece aceasta adopta instinctiv pozitia cuddle curl. Ea isi imbratiseaza practic bebelusul, in timp ce il alapteaza in pozitie orizontala, creand o “bariera” de protectie cu mana si genunchii. Specilistii spun ca aceasta postura este instinctuala, fiind extrem de intalnita in lumea animala.

3. Mamica si bebelusul dorm mai bine si mai mult

Atunci cand copilul doarme separat, mamica lui, desi se trezeste mai rar, este mult mai alerta in timpul momentelor de trezire, resimtind implicit o obseala mai mare. S-a demonstrat stiintific ca mamicile care dorm separat de bebelusii lor au niveluri mai mari hormonilor de stres (cortizol) in sange. Din contra, bed-sharingul scade nivelul de stres si epuizare resimtit de mama care alapteaza, ajutand-o sa se relaxeze si sa-i trasmita copilului o stare pozitiva.

4. Legatura mamica-copil este mai puternica

Bed-sharingul are beneficii extraordinare asupra intaririi legaturii emotionale si afective intre mama si copil. Dormind la pieptul mamei, pruncul se simte protejat, ingrijit, iubit si in siguranta, fapt ce are un impact pozitiv asupra dezvoltarii sale din punct de vedere psihologic.

Siguranta in bed-sharing: factori de risc

Controversele aparute pe marginea acestui subiect au determinat cercetatorii sa investigheze cazurile de bed-sharing cu final tragic. Majoritatea deceselor survenite la bebelusii care au impartit patul cu parintii au avut una dintre aceste cauze:

- adultul care a dormit langa bebelus fumase, consumase alcool, droguri sau medicamente in cantitati mai mari decat doza prescrisa, ori in combinatie cu alte substante, fapt ce a dus la un somn profund;

- adultul a adormit accidental pe canapea, cu bebelusul langa el, iar micutul a alunecat, ramanand prins intre parinte si spatarul canapelei.

Dr. James J. McKenna, specialist de renume mondial in domeniul sigurantei bebelusului in timpul somnului, este de parere ca majoritatea covarsitoare a acestor decese au fost provocate de cel putin un factor de risc independent, asociat cu sindromul mortii subite la sugar.

Printre factorii incriminati de expert se numara:

-copilul a fost plasat pe burta, in patul parintilor, fara supraveghere, sau cu alti copii in pat;

-bebelusul a fost culcat pe o perna;

-copilul a dormit in acelasi pat cu mamica fumatoare, fapt ce a compromis capacitatea de a trezi a sugarului, atunci cand nu a mai avut suficient oxigen sa respire;

-parintele cu care a impartit patul consumase droguri sau alcool.

Culcarea copilului pe burtica pare sa reprezinte un factor de risc pentru SMSS (sindromul mortii subite la sugar). Conform studiilor, una dintre cauzele posibile ale sindromului mortii subite la sugar ar fi defectul sau dezvoltarea slaba a anumitor zone ale creierului copilului, care sunt responsabile pentru trezire si pentru reactia copilului la unele situatii periculoase. Astfel, daca un bebelus cu un astfel de defect este pus sa doarma pe burta sau pe o perna moale, ori este invelit cu o patura prea groasa, el nu se va putea trezi daca ajunge sa isi ingroape fata in perna sau daca paturica ii ajunge pe fata.

Reguli generale de siguranta pentru bed-sharing

Daca iti alaptezi copilul la san si doresti sa il culci in acelsi pat cu tine, tine cont de urmatoarele recomandari:

- Daca bebelusul tau este prematur sau a avut o greutate mica la nastere, este bine sa il culci in aceeasi camera cu tine, insa in patutul lui.

- Nu dormi langa bebelus daca fumezi sau ai fumat in timpul sarcinii. Statisticile indica faptul ca bebelusii care dorm cu parinti fumatori au un risc mult mai mare de moarte subita in timpul somnului.

- Nu adormi in acelasi pat cu bebelusul daca ai consumat alcool, sedative, droguri sau orice alta substanta care genereaza somnolenta ori te fac mai putin lucid.

- Nu-ti lasa bebelusul mai mic de 1 an sa doarma in acelasi pat cu rude sau cu alti copii, din motive ce tin de imunitate.

- Daca il alaptezi la san, bebelusul se va afla in siguranta dormind alaturi de tine.

- Nu infofoli copilul, atunci cand il culci cu tine in pat, deoarece micutul se poate supraincalzi. Asa cum probabil stii, copiii mici nu sunt capabili sa controleze bine temperatura corpului sau. De aceea, copilul imbracat gros sau invelit cu o patura calduroasa poate sa se incinga, fapt care poate conduce la oprirea respiratiei si la morte subita. Nici sa il infasezi nu este bine, deoarece copilul nu se va mai putea misca. Daca o paturica ii ajunge accidental pe fata, cel mic poate chiar sa se sufoace. Este suficient sa imbracati bebelusul cu o pijamaluta sau un body subtire, pentru a preveni transpiratia excesiva.

- Daca ai parul lung, prinde-l intr-o coada impletita, pentru a nu exista riscul sa ii ajunga bebelusul pe fata sau sa i se prinda in jurul gatului.

- Daca ai un somn profund sau esti supraponderal, cel mai bine este sa iti culci bebelusul pe o suprafata de dormit separata, cum ar fi prorpiul lui patut. Suprafata de dormit trebuie sa fie sigura, cu salteluta ferma si bine fixata intre marginile patutului. De asemenea, cearsaful trebuie si el sa fie bine intins si fixat sub saltea.

In general, impartirea camerei cu copilul este considerata mult mai sigura decat impartirea patului. Cand copilul doarme in patului lui propriu, amplasat in apropierea patului parintilor, el se afla mereu sub supravegherea mamei si a tatalului. In plus, sunt eliminate toate riscurile asociate impartirii aceluiasi pat.

Majoritatea pediatrilor recomanda dormitul in aceeasi camera cu bebelusul insa nu si impartirea aceluiasi pat. Un copil care doarme in patutul lui are un risc de doua ori mai mic de SMSS.

Cum sa reduci riscul de moarte subita

Desi specialisti nu au reusit sa elucideze pe deplin care sunt cauzele exacte ale SMSS, exista mai multe cercetari care au identificat mai multi factori care maresc riscul de moarte subita. Prin urmare, atunci cand iti culci copilul cu tine in pat, tine cont de aceste reguli:

1. Culca mereu bebelusul pe spate. Inainte sa il pui sa doarma, tine-l in pozitie verticala timp de 10-15 minute. E elimina astfe lriscul de a regurgita in timpul somnului si de a aspire alimentele.

2. Pune-l pe burtica numai daca nu poate doarme altfel si daca il poate supraveghe cineva permanent.

3. Asigura-te ca suprafata de dormit este dura si plana.

4. Nu lasa jucarii moi, paturi, perne, corzi sau nici panglici langa bebelus.

5. Imbraca-l lejer si inveleste-l cu o paturica usoara, pe care bebelusul sa o poata da cu usurinta la o parte, in cazul in care aceasta ii acopera fata.

6. Nu lasa pe nimeni sa fumeze in camera in care se afla copilul.

Tu iti imparti patul cu bebelusul tau? Ce alte sfaturi poti sa le dai mamicilor care practica bed-sharing-ul?

Taguri Somnul bebelusului Bed-sharing Dormit cu copilul in pat

Articole recomandate

Citeste si despre