Somnul este un element esential in dezvoltarea corecta a oricarui copil, alaturi de o alimentatie corespunzatoare si o viata sportiva activa. Este foarte important pentru sanatatea fizica si mentala, are un efect direct asupra starii de fericire, un impact notabil asupra vigilentei si a predispozitiei la efort in timpul zilei, a performantei cognitive, a rezilientei, a capacitatii de invatare si memorare, inclusiv asupra cresterii armonioase.
Privarea organismului de programul corect de somn poate dezvolta tulburari emotionale, deficienta de crestere si, poate isca, aparitia a nenumarate boli.
Igiena asternuturilor, decorul camerei, confortul patului si programul de somn sunt doar cateva repere analizate de specialisti, in baza carora ne putem ajuta copiii sa se odihneasca si sa creasca puternici si sanatosi.
Igiena asternuturilor
Importanta prospetimii pijamalelor de somn, a lenjeriilor de pat conteaza enorm in ecuatia unui somn odihnitor pentru cei mici. Si nu numai asta. Calitatea acestora, materialele din care au fost confectionate trebuie sa genereze copilului confort sporit pe toata durata noptii.
Studiile recente demonstreaza ca fetele de perna pot dezvolta bacterii si microbi in cazul in care nu sunt spalate o data la cel mult doua saptamani. Asadar, trebuie sa punem accent pe acest aspect, daca, pana in prezent, nu am dat atentia necesara. Asta, mai ales, daca avem si animal de companie in locuinta.
Asternuturile murdare sporesc aparitia alergenilor si a acarienilor, generand astfel mancarimi ale nasului si senzatii de stranut. Aceste lucruri nu pot decat sa perturbe calitatea somnului copilului.
Decorul camerei
Decorarea camerei copilului poate reprezenta un truc extrem de eficient in vederea dobandiri unui somn confortabil. Fie alegem varianta tapetului pentru dormitorul copilului, optand pentru peisaje de basm, cu personajele preferate, fie decoram incaperea cu mobilier pentru copii si jucarii de plus.
In mijlocul unei atmosfere de poveste, orice copil se va simti fericit si relaxat. Asta nu poate decat sa sustina un randament foarte bun pe timpul zilei si o odihna profunda pe timpul noptii.
Mai mult, de atat, alaturi de copii, retraim si noi copilaria dupa care tanjim atat de mult. Asadar, un beneficiu dublu adus de decorarea ingenioasa a camerei celor mici.
Confortul patului
Fara doar si poate, patul este locul sacru al somnului. Cu cat amenajam mai temeinic si mai eficient aceasta piesa de mobilier, cu atat dorinta copilului nostru de a merge seara la culcare va fi mai mare.
Si cum sanatatea copilului nostru primeaza, trebuie sa cunoastrem beneficiile aduse de noile si modernele saltele de pat pentru copii. Acestea sunt concepute special pentru dezvoltarea corecta a coloanei vertebrale si pentru mentinerea spatelui in pozitii ferme.
Nu doar ca sunt foarte confortabile, dar sunt delicate la atingere, au caracteristici antibacteriene si antiseptice, inhiba aparitia acarienilor si se adapteaza oricarui tip de conformatie, multumita dotarilor cu spuma de memorie.
Programul de somn
Orarul zilnic de somn trebuie respectat cu strictete, evitand abaterile de la regula, pentru o viata sanatoasa deplina.
Imediat dupa lasarea serii, melatonina, denumita si “hormonul intunericului” se degaja in corp, pentru ca imediat sa apara senzatia se somnolenta. Aceasta impresie apare de fel in intervalul orar 21:30 – 22:00 si nu numai la copii. S-a demonstrat ca fiind perioada optima de a merge la culcare. Copiii care au probat acest program au dovedit competenta sporita in urmatoarea zi, vitalitate crescuta si capacitate de atentie si memorare mult mai mari decat cei care au optat pentru mersul la culcare dupa orele 23:30.
Atata timp cat parintii sunt oameni responsabili, copiii cresc frumos si corect. Se vor bucura de viata si de sanatate deplina, multumita mamelor si tatilor care si-au dat silinta sa inteleaga care este importanta somnului pentru dezvoltarea armonioasa a propriilor odrasle.