Cand vine vorba de ritualul de culcare a bebelusului, in cele mai multe cazuri mami este cea care se ocupa de tot ce trebuie si are grija ca micutul sa adoarma conform programului. Rutina si programul de somn ale lui bebe sunt destul de complexe si bine puse la punct de mamici, dar nu inseamna ca taticii nu pot participa activ la culcarea de fiecare seara a bebelusului. In realitate, taticii pot si trebuie sa aiba un rol esential in a-l adormi pe bebe!
Propune-i partenerului tau sa fie cel care adoarme bebelusul seara. S-ar putea sa ai parte, la inceput, de ceva eschivari din partea lui, aparute ca urmare a temerii de a nu face fata acestei solicitari. Ia-l cu binisorul si propune-i mai intai sa te asiste cateva seri la rand, iar apoi, dupa ce capata putina experienta, sa incerce singurel sa il adoarma pe bebe. Asigura-l ca va fi o experienta de neuitat pentru el.
Taticul trebuie sa inteleaga cat este de important sa se implice in rutina de somn a micutului. Nu este vorba numai de efortul de a-l adormi, ci de petrecerea unui timp de calitate petrecut alaturi de el si de imbunatatirea abilitatilor parentale. Iata cateva motive esentiale de a-l determina pe tatic sa il adoarma pe bebe seara!
Il ajuta sa fie un parinte mai bun!
Daca la mamici sentimentul maternal sau parintesc vine la pachet cu sarcina, intuitiv, la tatici lucrurile nu stau asa. Ei depun mai mult efort in incercarea de a patrunde in meseria de parinte si in a-si da seama ce presupune ea.
Rutina de seara si culcarea bebelusului reprezinta un moment perfect pentru a-l ajuta pe tata sa depaseasca grijile si sa se apropie mai mult de ceea ce inseamna sa fii parinte. In plus, invata o multime de lucruri noi, care il ajuta sa aiba mai bine grija de cel mic - cum sa schimbe scutece, cum sa il spele sau sa il hraneasca cu biberonul ori sa ii faca masaj sau sa ii citeasca pentru a adormi.
Consolideaza relatia tatic-bebelus!
Legatura dintre mama si bebe este speciala, se dezvolta inainte de nastere si continua sa se consolideze toata viata, fara prea multe eforturi. Insa nu exista o astfel de conexiune stransa intre tatic si bebe. De aceea, el are nevoie sa petreaca mult timp, singurel, cu bebelusul pentru a reusi sa creeze o relatie cat mai apropiata de cea pe care mama o are cu micutul.
Il ajuta sa descopere sentimente noi!
Fiecare parinte isi iubeste copilul. Insa iubirea pe care taticul o resimte fata de bebe atunci cand petrece timp in compania lui si are grija de el este unica.
Pe langa crearea legaturii afective dintre tata si bebe, implicarea lui in rutina de somn a micutului inseamna descoperirea unor sentimente noi si ocazia perfecta de a-l cunoaste mai bine pe bebe si de a descoperi senzatii si experiente unice, care inainte ii erau straine.
Imbunatateste relatia de cuplu!
Implicandu-se in rutina de somn a bebelusului si avand grija de bebe, taticul contribuie si la imbunatatirea relatiei de cuplu.
In momentul in care mama nu este singura persoana care se ingrijeste ca bebe sa fie hranit, spalat si schimbat, adormit si are un sprijin in tatic in acest sens, lucrurile iau o intorsatura cat se poate de buna in relatia de cuplu.
Daca taticul stie sa aiba grija de copil si sa reuseasca sa il adoarma fara a depinde de ajutorul tau, iti poate tine locul in zilele in care esti epuizata sau te simti rau si devine, astfel, un ajutor de nadejde.
Un asemenea sprijin si o colaborare eficienta cu taticul in ingrijirea bebelusului ajuta la o mai buna comunicare si consolidare a relatiei intre voi.
In rutina de somn exista o multime de acivitati care trebuie facute - de la baita, pana la hranit, masaj si citit povesti, pana la ascultarea muzicii sau alte activitati care-l ajuta pe bebe sa adoarma si sa aiba un somn linistit. Atunci cand aceste sarcini se impart intre tine si tatic, totul pare mai simplu, iar bebe are ocazia sa petreaca timp cu ambii parinti. Este foarte important acest lucru, mai ales ca taticii se simt adesea neglijati si exclusi din viata micutilor.
Daca il lasi pe tatic sa se implice in rutina de ingrijire, si mai ales de somn, a bebelusului, nu inseamna ca te inlocuieste sau ca iti submineaza importanta ta ca mamica sau parinte. Nu trebuie sa existe sentimente de gelozie, ci sa incercati sa va impartiti echilibrat sarcinile, astfel incat sa beneficiati amandoi de timp de calitate alaturi de bebe.