Melatonina petru imbunatatirea somnului copiilor: Este sigura administrarea sa?

/ / Modificat: 2020-02-27
Melatonina petru imbunatatirea somnului copiilor: Este sigura administrarea sa?

Problemele cu somnul ale copilului sunt o preocupare frecventa a parintilor. Se estimeaza ca pana la 30% dintre micuti au, la un moment dat, o tulburare de somn si acest procent creste la 80% daca este vorba despre copii cu tulburari de neurodezvoltare.

In aceste cazuri de tulburari de somn este folosita melatonina, un supliment nutritiv. 

Ce este melatonina?

Melatonina sau "hormonul somnului," asa cum mai este denumita, este un hormon produs de glanda pineala (localizata in creier). Secretia sa este reglata de un ceas intern si este inhibata de lumina, in special de spectrul alb sau albastrui. Concentratia de sange este ridicata in faza de noapte si scazuta in timpul zilei.

Bebelusii produc melatonina inainte de a se naste?

Bebelusii sintetizeaza melatonina inca inainte de nastere. Din a 26-a saptamana de sarcina, glanda pineala a fatului incepe sa o produca. Cu toate acestea, ritmul circadian (ritmul biologic care dureaza aproximativ 24 de ore, care este impartit intre veghe si somn) nu exista la nastere.

In primele luni, bebelusii alterneaza mai multe perioade de somn si de veghe pe parcursul zilei. Este vorba despre un ritm ultradian. De la 9-12 saptamani, ritmul circadian incepe sa apara si este complet dezvoltat intre a cincea si a sasea luna.

Cel mai mult se doarme noaptea, perioada in care cantitatea de melatonina din sange este mult mai mare (este normal sa aiba treziri nocturne).

Ce functii are melatonina?

Functia principala a melatoninei este de a facilita debutul somnului si de a regla ritmul de veghe-somn, deoarece transmite informatii organismului nostru despre ciclul zilnic al luminii si intunericului.

Dar are si efecte asupra sistemului imunitar, are activitate antioxidanta, functii asupra ochiului, rol in reglarea tensiunii arteriale si ca protectie osoasa, printre altele.Este utila administrarea de melatonina copiilor?

Melatonina si-a dovedit rolul de a regla ritmul circadian la copiii de la 6 luni. Sub aceasta varsta nu se recomanda utilizarea acesteia.

Poate fi utila acelor copii care au dificultati in a adormi, ceea ce numeste insomnie de conciliere.

Daca cel mic se trezeste de mai multe ori pe parcursul noptii, este posibil sa nu functioneze, desi unele studii arata o scadere a perioadelor de trezirie, in special la copiii cu tulburari de neurodezvoltare.

Este sigura administrarea de melatonina exogena copiilor?

Administrarea melatoninei la adulti nu pare sa aiba efecte secundare adverse. Exista studii de urmarire la adulti, timp de 10 ani, care nu au aratat efecte secundare.

La copii, insa, numarul studiilor este mult mai limitat. Melatonina pare sigura in tratamente pe perioade scurte la sugari (4 saptamani). Dar pe termen lung exista putine informatii.

La cei mai mari, s-ar putea face tratamente pe perioada mai lungi. Exista studii pentru copii cu varsta mai mare de 3 ani, in care nu au fost observate efecte adverse in monitorizare pana la 3 ani dupa tratament.

In ce situatii este recomandat tratamentul cu melatonina?

Desi este comercializata ca un supliment nutritritiv si poate fi cumparata de la farmacie fara reteta, ar trebui data copiilor doar sub supraveghere medicala. Pediatrul sau neuropediatra va fi cel care evalueaza necesitatea administrarii de melatonina si doza potrivita.

In plus, utilizarea doar a melatoninei nu este suficienta pentru a rezolva tulburarile de somn: trebuie intotdeauna insotita de rutine de somn, de mediu corespuzator si de alimentatie.

Mancarea influenteaza foarte mult somnul. Se recomanda ca ultima masa sa fie cu cel putin o jumatate de ora iniante de a merge la culcare. Cele mai bune sunt alimentele bogate in triptofan (cum ar fi laptele). Si carbohidratii pot favoriza somnul, cu moderatie.

Taguri Somn Copii

Articole recomandate

Citeste si despre