"Lasa-l sa planga ca ii trece lui si se linisteste". Sunt vorbe pe care le auzim adesea la multi parinti. In termeni tehnici, aceasta metoda se numeste a "plansului controlat" si inseamna tocmai lasarea copilului sa planga pana la extenuare, pana cand se consoleaza singur si se opreste din plans. Desi a fost intens promovata la un moment dat, studiile arata ca metoda cauzeaza leziuni cerebrale.
Nou-nascutii plang cateva ore bune pe zi, dar si pe timpul noptii, iar acest lucru este bine-cunoscut de proaspetii parinti. Plansul micutilor in timpul noptii are multiple cauze, insa exista si foarte multe solutii pentru a calma un copil care plange. O tehnica ce incepe sa castige din ce in ce mai multi adepti si la care apeleaza tot mai multi parinti pentru a rezolva problema cu plansul copiilor este "plansul controlat".
Lasatul copilului sa planga ("Cry It Out" - CIO) a fost o idee larg raspandita incepand cu primele decenii ale secolului trecut, atunci cand oamenii de stiinta au considerat ca prea multa bunavointa fata de un copil ar avea drept rezultat o dependenta a copilului fata de parinti.
Cum functioneaza tehnica plansului controlat
Cry It Out consta in ignorarea sistematica a plansului copilului, in special atunci cand este lasat singur sa adoarma. Practic, micutului incearca sa i se creeze o rutina de somn, cu ore clare in care adoarme. Atunci cand este asezat in pat, el nu va adormi de bunavoie, insa parintele care aplica metoda refuza, in ciuda plansului, sa il consoleze luandu-l in brate pentru a-l legana.
Chiar si atunci cand copilul se trezeste noaptea si incepe sa planga, parintele nu face decat sa se asigure ca totul este in ordine si se retrage, lasand copilul sa planga pana se linisteste singur. Este o tehnica extrema de educatie.
Metoda este foarte controversata, pentru ca cel mic este lasat singur sa adoarma si ignorat sistematic, in ciuda plansului sau a protestelor lui. Nu exista nicio limita in privinta timpului cat copilul este lasat sa planga neconsolat, nesupravegheat. Metoda este radical opusa parentingului bland, imbratisat in epoca moderna, si potrivit caruia se stimuleaza atasamentul dintre copil si parintele sau. Intre cei doi se creeaza o relatie sigura si solida, bazata, din contra, nu pe dependenta, ci pe independenta.
Riscurile metodei CIO
Afecteaza creierul
Principalul argument impotriva metodei plansului controlat este dat de rezultatele unor studii recente care arata ca lasatul copilului sa planga pana la extenuare cauzeaza suferinta extrema bebelusului. Iar o asemenea suferinta extrema la un nou-nascut s-a descoperit ca blocheaza dezvoltarea totala a anumitor zone din creier si determina creierul sa produca cantitati in plus de cortizol, lucru care poate fi daunator.
Copiii care sufera traume devreme in viata dezvolta in general creiere mai mici. Plansul creste nivelul stresului, ceea ce poate provoca afectarea memoriei, atentiei, afectivitatii. Creierul sugarilor este extrem de vulnerabil la stres, el continuand sa se dezvolte si dupa nastere.
In primul an de viata, celulele sunt inca in formare, iar stresul provocat de plansul neconsolat le influenteaza negativ.
Priveaza copiii de prezenta parintilor
Metoda CIO nu invata copiii cum sa se auto-linisteasca si sa adoarma singuri, ci ii priveaza de prezenta si implicarea parintilor. Ii lasa practic sa se descurce singuri.
Este extrem de agresiva
Tehnica plansului controlat nu invata copilul gradual cum sa se linisteasca si sa adoarma singur ci, prin absenta parintelui timp indelungat de langa copilul care plange, il determina sa se autolinisteasca intr-un mod dramatic, punand copilul in fata faptului implinit.
Poate duce la ignorarea pericolului
Unul dintre riscurile majore ale metodei CIO este dat de faptul ca parintele poate ajunge sa ignore plansul copilului cand acesta chiar are nevoie de interventia lui. Cum ar fi atunci cand si-a prins mana intre usile unui dulap sau s-a inecat.
Poate crea anxietate cronica
Tehnica plansului controlat nu este benefica in cazul copiilor care, in urma unor traume, au dezvoltat teama de a fi lasati singuri. Metoda CIO nu face decat sa le amplifice simptomele, dezvoltand chiar o anxietate cronica. Copilul va dezvolta ulterior o hipersensibilitate si va creste cu o stima de sine scazuta.
Are efecte negative asupra sanatatii
Plansul neconsolat creste ritmul cardiac, temperatura corporala si presiunea sangvina, ceea ce duce la supraincalzirea bebelusului sau voma. Presiunea crescuta asupra inimii poate duce la tahicardie si chiar la moarte subita.
Provoaca deficiente de invatare
Plansul elibereaza cortizol, un hormon care, in cantitati mari este responsabil de dificultati de invatare la copii. Potrivit studiilor clinice, copiii care au scoruri mici in dezvoltarea lor mentala si motorie au un nivel ridicat de cortizol in sange.
Contrazice instinctele parentale
Plansul neconsolat contrazice instinctele pe care fiecare parinte le are, si anume cel de hranire si ingrijire a celor carora le-a dat viata.
Ii dezvolta probleme comportamentale
Metoda CIO poate avea ca rezultate ulterioare dezvoltarea unor probleme comportamentale greu de gestionat. Oamenii de stiinta de la Harvard, Yale, Baylor, precum si de la alte institutii prestigioase arata ca practica poate conduce la un risc mai mare de ADHD, la performante scolare slabe, precum si la tendintele anti-sociale.
Copiii devin ulterior dependenti
Copiii lasati sa planga fara consolare au mai mari sanse sa devina ulterior dependenti. Practic, se obtine exact opusul a ceea ce se asteapta de la aceasta metoda. CIO e mult mai probabil sa favorizeze dezvoltarea unui copil plangacios, nefericit, agresiv, care a invatat ca trebuie sa tipe pentru a i se indeplini cererile.