Toata lumea stie ca in primul an de viata al bebelusului, parintii nu mai au timp pentru odihna. Mai ales sa doarma o nopate intreaga.
Dupa ce mai cresc, bebelusii dorm din ce in ce mai mult, dar sunt si cazuri in care ei continua sa se trezeasca de mai multe ori pe noapte.
Noptile fara odihna
Dupa tot ritualul de seara, copilul tau adorme si il pui cu mare grija in patul tau sau in patutul lui. Te indepartezi in liniste pentru a termina rapid de facut ordine si te pregatesti de culcare. In cele din urma, pui capul pe perna si imediat auzi sunetul care a devenit un obicei. Este copilul tau care s-a trezit si plange.
Aceasta este o scena pe care milioane de mame o experimenteaza in fiecare noapte, in primele luni de viata ale bebelusilor si, in unele cazuri, perioada se extinde. Potrivit cercetarilor facute cu mult timp in urma, la sase luni, 38% dintre bebelusi nu dorm mai mult de sase ore pe noapte, iar unii dintre ei nu dorm mai mult nici la varsta de un an.
Pentru parinti poate fi o situatie disperata, mai ales ca lipsa odihnei afecteaza foarte mult, nu numai sanatatea fizica, ci si starea emotionala.
Sfaturi pentru acele nopti in care copilul tau nu te lasa sa dormi
Schimba-i pozitia de somn
Unul dintre primele lucruri pe care le poti incerca este sa verifici daca nu exista nimic care sa-l deranjeze copilul si sa-i schimbi pozitia de somn. Desi este mai sigur sa doarma pe spate, poate el nu se simte confortabil asa.
Lucruri care pot trece neobservate pentru tine, cum ar fi etichetele de la hainute sau textura materialului, pe el il pot deranja.
Pune-i muzica lenta
Una dintre metodele care ajuta copilul sa se relaxeze si sa doarma mai bine este sa-i creezi un mediu in care sa se poata simti calm. Astfel, muzica relaxanta poate fi aliatul tau de nadejde.
Canta-i
Daca nu ai cum sa pui muzica sau, pur si simplu, nu vrei, poti sa ii canti tu o melodie relaxanta, in timp ce il mangai sau il legeni.
Fa-i un masaj pentru a elimina gazele sau pentru a-l relaxa
Unii bebelusi au nevoie de mai multa stimulare pentru a adormi sau au un anumit disconfort care ii impiedica sa se odihneasca. In aceste cazuri, ii poti face un masaj bland, cu mare atentie, pentru a-l ajuta sa elimine gazele si sa se relaxeze.
Citeste-i o poveste
Un alt lucru care funcționeaza deseori este citirea unei povesti. S-ar putea sa te gandesti ca este prea mic si nu are sens, dar ritmul de lectura monoton ajuta creierul micutului sa se concentreze asupra vocii tale si sa se relaxeze.
Pune-l la san
Daca copilul este alaptat, un lucru care il ajuta foarte mult sa se relaxeze este sa-l pui la san. Pe langa hranire, suptul la san il relaxeaza si ii ofera triptofanul necesar pentru a atinge atinge ritmul circadian.
Ia-l in pat cu tine
Pentru multi parinti a functionat sa ia copiii cu ei in pat. Exista micuti care se calmeaza doar daca isi simt parintii aproape, acesta fiind singurul mod in care pot dormi mai multe ore pe noapte, in acel prim an al vietii sale.
Este clar ca in aceasta perioada ai nevoie de multa rabdare, pentru ca in aceasta etapa copilul are nevoie, mai mult decat oricand, sa doarma. Daca situatia persista mult timp, ar fi bine sa consulti medicul pediatru, pentru a verifica daca exista un alt motiv pentru care micutul tau nu poate dormi.