Bratele parintilor sunt cel mai sigur loc pentru bebelusi, asa ca multi dintre ei dezvolta sindromul patutului cu piuneze. Cum se manifesta acesta? De fiecare data cand pui copilul in patutul lui, el incepe sa planga, asa ca "adio" somn, "adio" seara linistita, "adio" treburi pe care le-ai avea de facut prin casa.
Unii bebelusi dorm ca niste ingerasi in patuturile lor, dar cei mai multi se trezesc in secunda doi dupa ce i-ai pus in pat, de parca ar avea senzori sau de parca salteaua lor ar avea ace ori piuneze.
Lucruri importante de stiut despre somnul bebelusilor
Puiul de om doarme deja inca din pantecul mamei, iar nou nascutii au o rutina de somn foarte asemanatoare cu cea din timpul sarcinii si foarte diferita de cea a parintilor, de cele mai multe ori.
Somnul se imparte in mai multe faze. La nou nascuti acestea sunt somnul activ (superficial) si somnul adanc, iar bebelusii trec rapid de la una la alta. Ciclurile de somn la bebelusi sunt scurte si dureaza aproximativ 60 de minute. Nou nascutii, spre exemplu, dorm foarte mult, insa nu neintrerupt. Bebelusul se trezeste la fiecare 2 pana la 4 ore si atunci doar pentru a manca, de 10-12 ori pe zi.
In primele luni de viata bebelusul nu stie sa faca diferenta intre zi si noapte si are un ritm de somn ultradian (cicluri de 90-120 de minute). In timpul somnului activ, el poate deschide ochii fara sa se trezeasca de tot, poate zambi, se poate incrunta, poate misca bratele si picioarele sau emite sunete, iar respiratia este neregulata. Abia dupa aproximativ 30 de minute incepe faza de somn profund, in care respiratia devine regulata, linistita, si in care este mai relaxat. Nici acesta faza nu dureaza, insa, prea mult de obicei, iar ciclurile de somn superficial vor alterna cu cele de somn profund, pana cand se va trezi de tot.
Un nou nascut care doarme bine in primele luni de viata ar putea incepe sa aiba un somn agitat, cu mai multe treziri pe noapte, chiar si pe la varsta de 6 luni, cand apar noi faze ale somnului. Prin urmare, este perfect normal ca in primii 2-3 ani de viata copiii sa se trezeasca mai des noaptea, pentru ca ei inca invata sa doarma.
Cum obisnuiesti bebelusul cu patutul lui
Multi parinti sunt adeptii dormitului in pat cu bebelusul si pentru ca este mai comod atunci cand el se trezeste, si pentru ca vor sa il simta aproape, si pentru ca nu vor sa se sperie. Sunt si parinti care tin sa isi invete rapid pruncii sa doarma singuri in patut, insa nu toti au succes. Iar "reteta" nu este una universal valabila.
Fiecare parinte trebuie sa experimenteze pentru a descoperi metoda de a invata copilul cu propriul patut. Unii aleg sa ii aseze acolo inainte sa adoarma profund; altii folosesc suzeta sau obiecte de tranzitie precum o paturica sau o jucarie de plus, pe care apoi le retrag treptat, pentru a elimina riscul mortii subite.
Exista, insa, si parinti care aleg sa se ghideze dupa ciclurile de somn si sa astepte 20-30 de minute, pana cand micutul cade in acel somn profund si abia apoi il aseaza in patut. Consecventa si rutina sunt foarte importante in privinta somnului inca din primele luni de viata; astfel, pe la varsta de 3-4 luni, cand cei mici incep sa faca diferenta intre zi si noapte, bebelusii vor deprinde mai rapid si mai usor obiceiurile de somn pe care incerci sa i le formezi.
Ce faci cand patutul parca are piuneze
Unii copii, indiferent de metoda pe care o aleg parintii, nu vor, insa, nicicum, sa stea in patutul ales cu atata grija pentru ei. De ce se intampla asta? Pentru ca nu vor sa se separe de mama sau de tata, pentru ca mecanismul lor de supravietuire se activeaza si intra in alerta cand simt ca nu mai sunt in bratele sigure ale parintilor.
Bebelusii nu stiu ca sunt in siguranta oriunde in casa, iar emotiile le dicteaza sa ceara prin plans sa fie luati din nou in brate si tinuti strans la piept. Cea mai mare greseala este, in acele momente, sa lasi copilul sa planga neconsolat. Desi unii cred ca asa se va obisnui, rezultatul nu va fi decat unul: copiii vor asocia patutul cu sentimentul de nesiguranta si singuratate, iar sindromul se va acutiza.
Ce poti face in acel moment? Sa nu fortezi nota si sa te asiguri ca bebelusul tau se simte in siguranta.
Daca el este mai linistit cand doarme cu parintii in pat, nu este gresit sa apelati la aceasta metoda pentru o vreme. Daca vreti, totusi, sa insistati cu patutul, prelungiti momentele in care stati langa el, vorbiti-i cu calm si caldura, incercati sa il faceti sa se simta in siguranta si acolo. Daca plange in patut, nu il ignorati asteptand sa ii treaca, ci mergeti la el pentru a-l asigura ca sunteti mereu aproape.
Asigurati-va, de asemenea, ca in camera este o temperatura placuta, ca aerul este curat, ca lumina este potrivita. Salteaua trebuie sa fie ferma si din fibre naturale, iar patutul neaglomerat; indepartati paravanele, jucariile sau paturicile pe care copilul le-ar putea trage spre el, riscand sa se sufoce, si, in general, orice obiect care prezinta un grad de risc.
FOTO: Pixabay.com