Somnul bebelusului este o provocare pentru multi parinti, care de multe ori nu stiu cum sa il adoarma la timp, cum sa-i creeze o rutina stabila de somn si au nelamuriri cu privire la cat si cum trebuie sa doarma. Exista si temeri foarte mari legate de riscurile sindromului mortii subite la sugar si al sufocarii, care sunt mai crescute in timpul somnului la aceasta varsta. Iata ce trebuie sa faci si ce nu pentru a-l ajuta pe bebe sa doarma linistit si in siguranta!
Foto: health.kerals.com
Ce sa faci pentru a adormi bebelusul si pentru somnul acestuia?
Invata-l cu o rutina stabila de somn
Inca de la varsta de nou-nascut, copilul trebuie obisnuit cu un program de somn adecvat varstei lui.
Rutina de somn ii ofera bebelusului un confort si o siguranta si te ajuta si pe tine, deoarece vei sti exact care sunt orele la care adoarme de obicei si poti, in acest fel, sa iti planifici alte treburi in timpul somnului lui.
Fii la curent cu cele mai eficiente metode de adormit bebelusul
In cazul in care bebe mai are momente in care nu vrea nici in ruptul capului sa adoarma si ora lui obisnuita de somn incepe sa treaca, este momentul sa recurgi la cateva metode eficiente prin care sa il atragi pe Mos Ene pe la genele lui. Printre cele mai de succes se numara:
- plimbatul cu masina;
- atmosfera propice pentru somn (camera aerisita, intuneric, liniste etc.).
Cunoaste semnele de somnolenta ale bebelusului
Este important sa stii sa identifici simptomele somnolentei la bebelus. Acestea iti indica ca este momentul sa il adormi sau ca micutul tau are nevoie de somn.
Cascatul, frecarea ochisorilor, plansul sau miscarile spasmodice sunt cele mai frecvente semne de somnolenta la aceasta varsta.
Obisnuieste-l sa adoarma singur
Poate ca la inceput este mai usor sa incerci diferite metode pentru a-l determina sa adoarma, dar este important sa nu il faci dependent de acestea.
Inca de la cateva saptamani de viata, bebelusul trebuie obisnuit sa adoarma singur.
Singurul mod de a incuraja acest obicei este sa il pui sa stea in patutul lui inca de cand este treaz, dar da semne de somnolenta, pentru a se obisnui sa adoarma fara "ajutor" din partea ta.
Este foarte important sa incurajezi copilul sa adoarma singur, deoarece te va ajuta si in privinta trezirilor frecvente din timpul noptii, cand micutul va fi capabil sa adoarma la loc de unul singur, fara a fi nevoie sa te mai duci la el.
Ce sa nu faci pentru a adormi bebelusul si pentru somnul lui?
Nu il lasa sa-si faca programul de somn dupa cum doreste
Nu lasa micutul sa doarma doar cand vrea el, adica sa-si stabileasca propria rutina de somn.
Este important sa ii organizezi atent rutina, astfel incat sa respecte numarul adecvat de ore de somn pentru varsta lui, dar si pentru a-l obisnui sa doarma toata noaptea cat mai repede, pentru a nu mai fi nevoita sa te trezesti frecvent.
Nu il lasa sa adoarma mereu la san
Daca micutul tau se obisnuieste sa adoarma tot timpul atunci cand suge la san, va deveni dependent de alaptare pentru a adormi. Acest obicei iti va crea probleme mari in momentul in care nu il vei mai alapta sau nu ii vei mai da biberonul, deoarece va dori sa adoarma numai in acest mod.
Este indicat sa il tii treaz macar cateva minute dupa ce papa si sa il pui in patutul lui inainte de a adormi, astfel incat sa se invete sa adoarma independent de alaptare sau biberon.
Nu il trezi frecvent din somn
Fie ca e vorba de somnul de dupa-amiaza sau de cel din timpul noptii, este important sa eviti tendinta de a trezi frecvent bebelusul, fie pentru a-l muta in alta parte, fie pentru a-l hrani sau pentru a-l schimba.
Daca adoarme la pranz in carucior sau scaunul de masina si stii ca are un somn usor si ca se trezeste la fiecare miscare, atunci lasa-l acolo, pentru a-i tihni odihna.
Multi parinti gresesc cand trezesc bebelusul la ore fixe pentru a-l hrani. Este adevarat ca daca micutul doarme mult mai mult decat de obicei, este cazul sa il trezesti si sa vezi daca este bine si nu da semne de vreo afectiune. Somnolenta poate fi simptomul mai multor boli.
Insa daca vezi ca micutul tau doarme linistit si ca s-a facut ora mesei, poti sa il mai lasi 10-15 minute, fara probleme.
Bebelusul tau are o rutina de somn stabila? Ce faci pentru a-l adormi mai usor si mai repede? Spune-ne sfaturile si trucurile tale legate de somnul bebelusului in sectiunea de comentarii de mai jos!