Lampa de veghe produce o lumina reconfortanta pentru bebelus in timpul somnului si te ajuta sa nu mai aprinzi lumina in camera si sa il trezesti pe cel mic atunci cand vrei sa verifici ce mai face.
Lampile de veghe care se pun pe masa se gasesc in diverse forme si modele, cum ar fi cu senzor (care se aprind cand se face intuneric si se sting cand e lumina) sau cu CD player inclus, pe care iti poti inregistra vocea cantand un cantec de leagan.
De obicei, au si forme si modele care sunt proiectate pe pereti si tavan, fapt care il ajuta pe cel mic sa se relaxeze. Unele tipuri de lampi sunt in forma de animale sau obiecte (in forma de pisici de cauciuc nontoxic, de ursuleti pe tiparul si textura celor de jeleu etc. ), unele se alimenteaza la priza, altele folosesc lumanari speciale.
Lumina de veghe si miopia
Un studiu efectuat de cercetatorii din Philadephia a aratat cum copiii sub varsta de doi ani care au dormit cu lampa de veghe aprinsa s-au confruntat cu miopie in considerabil mai multe cazuri decat copiii care au dormit pe intuneric. Evident, rezultatele provin dintr-un singur studiu, deci nu este un fapt cert.
Desi acest studiu nu dovedeste neaparat ca dormitul cu lumina aprinsa in copilarie este o cauza directa a miopiei, dar parintii ar trebui sa nu foloseasca in exces lumina de veghe in camera bebelusului, macar ca masura de precautie.
Cercetatorii sustin ca primii doi ani de viata sunt cruciali in ceea ce priveste dezvoltarea si concentrarea ochiului uman, care poate fi afectat de proportiile de lumina si intuneric dintr-un interval de 24 de ore.
Lampi de veghe clasice
Lampile de veghe clasice au stecher atasat si raman la nivelul prizei, unde se va afla deci si intrerupatorul. Becurile lampilor de veghe clasice sunt de tip lumanare si au de obicei un model in zona filamentului (o floare, o steluta etc.), insa mai exista si becuri mate, colorate, cu modele. La cele moderne becul este izolat in carcasa lampii, care arata ca o cutiuta.
Cele la nivelul peretelui nu sunt indicate dupa ce bebelusul se poate juca singur prin camera, pentru ca exista riscul ca acesta sa scoata lampa din priza sau sa desurubeze beculetul, in functie de modelul pe care l-ai ales.
Citeste mai multe despre Lumina in camera bebelusului.