Multe mamici au probleme cu somnul din timpul zilei la bebelusii lor. De cele mai multe ori li se pare ca dorm prea putin sau ca nu pot sa creeze o rutina zilnica pe care sa o respecte.
Stabilirea unei rutine de dormit zilnice este esentiala. Pentru a-l ajuta pe bebelusul tau ca atunci cand se trezeste accidental sa adoarma singur la loc, pune-l in patut inainte sa fi adormit complet, pentru a capata obiceiul de a adormi singur. De asemenea, odata creata o rutina de somn si alaptat, este important sa se mentina pe cat posibil aceleasi ore in fiecare zi.
La sfarsitul primelor patru saptamani, rutina zilnica ar trebui sa arate aproximativ ca cea de mai jos. Prin faptul ca il hranesti pe bebelus putin si des in timpul zilei si este treaz pentru perioade scurte si dese de timp, il vei ajuta sa doarma mai mult in timpul noptii.
ora 7:00 – Trezirea si alaptarea
ora 8:30 – Somn
ora 10:00 – Trezirea si alaptarea
ora 11:30 – Somn
ora 14:00 – Trezirea si alaptarea
ora 16:00 – Somn
ora 17:00 – Trezirea si alaptarea
ora 18:00 – Baie si rutina de noapte
ora 19:30 – Somn
ora 22:00 - Trezirea si alaptarea
ora 22:30 – Somn
ora 2:00 – Trezirea si alaptarea
ora 2:30 – Somn
Rutina bebelusului de la 6 la 9 luni
ora 7:00 – Trezirea, hranirea cu biberonul urmata de alaptat
ora 9:00 – Somn (nu mai multe de 30-40 de minute)
ora 12:00 – Pranz
ora 12:30 – Somn (maxim doua ore)
ora 14:30 – Hranirea cu biberonul
ora 16:30 – Un somn scurt daca a dormit mai putin de o ora la pranz
ora 17:00 – Ceai
ora 18:00 – Baie si rutina de noapte
ora 19:30 – Somn
Idei pentru a-i ajuta pe bebelusi sa doarma mai mult in timpul zilei
• Incearca sa faci intuneric in camera cu ajutorul jaluzeleleor sau al draperiilor.
• Foloseste un zgomot de fundal care sa il linisteasca pe bebelus si sa acopere cat de cat zgomotele din casa. Poate constitui pentru bebelus si un semnal ca este timpul sa doarma. Poti cumpara cd-uri cu cantece de leagan speciale pentru bebelusi.
• Infasa-l! Il va face pe micut sa se simta mai confortabil si mai in siguranta. Iarna inafasatul foloseste si pentru a-i tine cald evitand si pericolul paturicilor care il pot sufoca.
• Pune-l in patut inainte sa fi adormit complet, pentru a capata obiceiul de a adormi la loc singur si atunci cand se trezeste.
• Pastreaza o temperatura confortabila in camera.
• Imbraca bebelusul cu sosete sau pantaloni cu sosete. Cateodata picioarele reci ii distrag de la somn.
• Pune-l sa doarma de cum il vezi obosit. Fii atenta la semnele care iti spun ca este somnoros, inainte de a incepe sa planga, sau sa devina supra-obosit.
• Incearca sa ii schimbi locul de dormit. Unii bebelusi prefera sa schimbe locul in care dorm din cand in cand, asa ca poti incerca un leagan pentru bebelusi, caruciorul, patutul sau orice alta locatie in care crezi ca el ar putea sa se simta confortabil.
• Foloseste miscarea. Unii bebelusi prefera sa fie leganati in timp ce dorm, asa ca foloseste un patut care se leagana sau un leagan pentru bebelusi.
• Dormi si tu cu bebelusul. Unii bebelusi dorm mai mult daca ii au alaturi pe parintii lor. Plus ca asa ai si tu timp sa te odihnesti. Nu uita de regulile de siguranta atunci cand dormi cu bebelusul tau.