Pune-ti nasul pe obrazul bebelusului si inspira adanc acel miros specific, aceasta fiind una dintre cele mai frumoase experiente ale vietii de mamica.
Iar senzatiile cresc cand dormi langa bebelusul tau. Simplul act de a dormi impreuna, de a te bucura de pacea pe care o transmite acel moment si de a simti prezenta celuilalt, este linistitor atat pentru bebelus cat si pentru mama.
Dormitul in acelasi pat cu bebelusul este riscant. Dar, din fericire, a aparut co-sleeping-ul, care ofera numai beneficii. Adica bebelusul doarme in patul lui, lipit de cel al parintilor.
Beneficiile co-sleeping-ului
Conform celor publicate de Life Gate si a unei serii de studii realizate de antropologul James J. McKenna, director al Laboratorului de somn comportamental al Universitatii din Notre Dame, din Indiana, Statele Unite, coabitarea ajuta bebelusii sa-si regleze o serie de functii corporale foarte importante, cum ar fi ritmul cardiac si respiratia, temperatura corpului, cresterea si digestia.
Faciliteaza hranirea
Unul dintre principalele beneficii ale practicarii co-sleeping-ului este ca bebelusul se afla mai aproape de san si lapte si faciliteaza hranirea mai usor.
Reduce stresul
A dormi impreuna ajuta la scaderea nivelurilor de cortizol pentru ambii. Acest hormon este responsabil pentru aparitia stresului si a anxietatii. Datorita co-sleeping-ului exista mame si copii mai linistiti, fericiti si odihniti.
Se reglementeaza programul de somn
Practicarea co-sleeping-ului poate face ca bebelusul sa-si regleze programele de somn. Aceasta inseamna ca el invata devreme sa doarma noaptea si sa se trezeasca in timpul zilei, deoarece se odihneste mai bine stiind ca parintii lui sunt aproape.
Reduce episoadele de plans din timpul noptii
Acest lucru se intampla deoarece copilul se simte sigur pentru ca mama sau tata va fi acolo pentru a avea grija de el imediat ce incepe sa planga. Atunci cand practica co-sleeping-ul, parintii pot auzi bebelusul cand plange si il pot hrani sau schimba fara sa fie nevoie sa se plimbe prin casa in mijlocul noptii.
Intareste legatura dintre parinti si copil
Acesta poate fi considerat cel mai important motiv. Co-sleeping-ul, la fel ca si alaptarea, intareste legatura dintre parinti. Este dovedit faptul ca bebelusii atasati de parinti raspund adesea in mod corespunzator la situatii diferite, deoarece resimt putina durere atunci cand unul dintre parinti este absent pentru un timp si sunt foarte bucurosi sa-l revada.