Somnul profund la copii: cele 10 reguli pentru a-l face sa se odihneasca

/ / Modificat: 2019-05-09
Somnul profund la copii: cele 10 reguli pentru a-l face sa se odihneasca

Somnul profund este unul dintre cei trei piloni ai sanatatii, impreuna cu o dieta echilibrata si exercitii regulate.

Se estimeaza ca intre 25-30% dintre vizitele la pediatru sunt legate de o problema legata de somn, iar parintii pot face mult pentru a-si ajuta copiii sa aiba somnul adanc si linistit de care au nevoie pentru a creste si pentru a avea o viata sanatoasa.

Somnul copilului este impartit in patru etape care se aprofundeaza treptat. Fiecare dureaza aproximativ 90 de minute si respecta intotdeauna aceeasi ordine: somnul REM (mai usor si mai scurt) si somnul NON REM (mai adanc si mai lung).

Toti bebelusii calatoresc prin cicluri de somn superficiale si adanci in aceeasi noapte. Pe masura ce copilul creste, este normal ca somnul REM sa scada, iar cel NON REM sa creasca.

Cat ar trebui sa doarma copiii, in functie de varsta lor?

  • Un nou-nascut isi petrece un total de 16 ore pe zi, impartit in 6 sau 8 episoade de somn de aproximativ 4 ore fiecare. Deci, este normal si necesar ca nou-nascutul sa nu doarma toata noaptea, trezindu-se o data sau de mai multe ori pe tot parcursul acesteia.
  • De la o luna pana la 3 sau 6 luni, nu se mai trezeste ata de des si doarme aproape toata noaptea. Dar, la aproape o treime din copiii prescolari, aceste treziri nocturne persista, ca o consecinta a unei consolidari necorespunzatoare a perioadei de somn nocturne.
  • Intre 2 si 4 ani somnul de noaptea este de aproximativ 10 ore, plus cele 2 din timpul zilei. Dupa trei ani, "nevoia" de a dormi in timpul zilei se diminueaza, pana cand dispare de tot, inainte de varsta de 6 ani.
  • Intre 5 si 10 ani, somnul atinge un grad suficient de maturitate pentru a permite comparatia cu adultul, cu exceptia numarului de ore de somn care este de obicei de 2,5 ori mai mare decat la adult.
  • Dupa 7 ani, nu este normal ca cel mic sa aiba nevoie de somn in timpul zilei. Daca apare, este foarte probabil ca in timpul noptii sa fi dormit mai putin decat a avut nevoie sau sa aiba o problema in timpul odihnei de noapte.
  • In adolescenta, numarul de ore de somn va scadea la o medie de 7 pana la 8 ore.

Cele 10 reguli de somn profund pentru copil

1. Du-l la culcare in fiecare seara la aceeasi ora, de preferinta, inainte de ora 9:00.

2. Mentine-i un program de somn sau un pui de somn in functie de varsta.

3. Stabileste-i o rutina pe care sa o pastrezi inainte de culcare.

4. Creeaza-i in camera un mediu potrivit pentru a dormi: racoros (pe timp de vara), intunecat si linistit.

5. Incurajaza copilul sa adoarma in mod autonom.

6. Evita expunerea la lumina puternica la culcare si in timpul noptii.

7. Nu sunt indicate mesele grele si activitatea solicitanta aproape de culcare.

8. Evita sa fie dispozitive electronice (inclusiv televizoare, calculatoare, telefoane mobile) in camera si limiteaza utilizarea lor in apropierea orei de culcare.

9. Evita consumul de cafeina, inclusiv cola, cafea si ceai.

10. Mentine programul regulat in timpul zilei, inclusiv orele de masa.

Taguri Somn Somnul la copii

Articole recomandate

Citeste si despre