Somnul bebelusului - metode fara lacrimi

/ / Modificat: 2012-01-10
Somnul bebelusului - metode fara lacrimi

Sa il inveti pe bebelusul tau sa se consoleze singur pana adoarme si sa doarma toata noaptea nu inseamna ca trebuie sa il lasi sa planga pana adoarme.

bebe_somn_lacrimi

Daca nu iti place ideea de a-l lasa singur cand plange – sau ai incercat metodele "plange cat are nevoie" si nu au avut nici un efect – poate trebuie sa iei in considerare o abordare graduala care implica mai putine lacrimi.

Cum se intampla cu orice metoda, ce functioneaza pentru un copil nu functioneaza pentru celalalt.

Asa ca vei incerca multe metode si vei face greseli pana o vei gasi pe cea potrivita pentru familia ta.

Daca nu stii sigur ce sa faci, poti apela la intelepciunea altor parinti sau poti citi carti care trateaza acest subiect.



Care este teoria si controversa din spatele metodelor "fara lacrimi"?

In general, cei care prefera o abordare "fara lacrimi" in defavoarea metodelor "plange cat are nevoie" nu sunt de acord cu ideea de a-l lasa pe bebelusul lor singur cand plange pentru ca din punctul lor de vedere asta inseamna sa ii tradeze increderea bebelusului lor in adulti si in lumea inconjuratoare pe care abia acum si-o formeaza.

Ideea este ca ora de culcare iti ofera ocazia de a stabili o legatura intre tine si copilul tau.

In plus, specialistii considera ca tehnicile "plange cat are nevoie" il determina pe bebelus sa faca asocieri negative intre ora de culcare si somn, asocieri ce ar putea dura toata viata.

Expertii care sustin abordarea metodei "plange cat are nevoie" nu sunt de acord insa. Ei spun ca nu este traumatizant pentru bebelusi sa planga singuri pentru perioade scurte de timp daca mama si tata ii verifica frecvent – si rezultatul final este un copil foarte odihnit si mai fericit.

Ei argumenteaza ca strategiile de somn pot cauza dependenta peste masura a bebelusilor de consolarea unui parinte la ora de culcare, devenind mai greu pentru ei sa invete sa se linisteasca si sa adoarma singuri.

Expertii propun strategii

bebe_somnCe spun expertii "fara lacrimi"?

Foarte multe persoane care studiaza somnul bebelusilor au scris carti in favoarea metodelor "fara lacrimi".

Iata un ghid rapid al celor mai buni 3 experti

  • Aceasta metoda pune mare pret pe hranire si subliniaza importanta copilului avertizandu-i pe parinti sa il ajute pe copilul lor sa invete sa doarma atunci cand simte nevoia.

    Acest expert ii incurajeaza pe parinti sa doarma cu copilul, sa il legene si sa il hraneasca pana cand adoarme.

    Parintii sunt de asemenea sfatuiti sa intrebuinteze orice fel de apropiere fizica pentru a crea asocieri placute cu somnul si un program sanatos de somn care sa se pastreze pe termen lung.

  • Aceasta metoda ofera o abordare blanda si graduala a tuturor aspectelor legate de somn. Este vorba despre leganat si hranit pana cand copilul devine somnoros, moment in care trebuie asezat in pat – iar daca plange parintele trebuie sa raspunda imediat.

    Parintii trebuie sa noteze cum se comporta copilul atat in timpul zilei cat si in timpul noptii pentru a evalua foarte bine evolutia bebelusului.

  • A treia metoda sugereaza faptul ca asocierile trebuie sa fie pozitive, dar argumenteaza ca parintii nu ar trebui sa il obisnuiasca pe bebelus sa depinda de hranit, leganat si alte asemenea puncte de sprijin pentru a adormi.

  • In schimb, recomanda parintilor sa mearga in camera copilului daca acesta plange, luandu-l in brate si asezandu-l de cate ori este nevoie.

    Aceasta metoda este una intermediara intre atasamentul excesiv si tehnicile de "plange cat are nevoie" (cum ar fi abordare de asteptare progresiva).

    Solutii propuse

    bebelus_somnSfaturi practice pentru gasirea unei solutii "fara lacrimi"

  • Incurajeaza-l pe bebelusul tau sa manance cat mai mult in timpul zilei. Va invata ca ziua se mananca si noaptea se doarme. Si astfel sansele de a se trezi noapte ca sa manance vor scadea;

  • Stabileste un program de somn regulat. O rutina consecventa de somn in timpul zilei il va ajuta sa isi regleze somnul din timpul noptii;

  • Aseaza-l in pat cat mai devreme posibil, ca de exemplu pe la 18:30-19. Nu pica in plasa de a-l tine treaz ca sa fie mai obosit.

    Un copil excesiv de obosit va adormi foarte greu. Unii experti spun ca bebelusii care adorm devreme dorm mai mult;

  • Fa schimbari incet. Daca bebelusul tau adoarme tarziu (pe la 21:30), nu schimba brusc ora la 19. Este mai bine pentru bebelusul tau sa ajunga sa adoarma la 19, dar progresiv;

  • Alege o program de somn si respecta-l. De exemplu, o baie, apoi o carte, apoi un cantec de leagan, apoi pat, la aceeasi ora in fiecare seara;

  • Dezvolta niste sunete cheie pentru a-i semnala copilului tau ca este momentul sa adoarma. Un sunet poate fi un simplu "ssst" sau o fraza blanda cum ar fi "Este timpul sa dormi". Repeta sunetul sau fraza cand il asezi in patut ca sa il asocieze cu ora de culcare;

  • Creeaza un mediu confortabil de somn care i se potriveste copilului tau. Unii copii au nevoie de mai multa liniste si de mai mult intuneric decat altii.

    Muzica
    relaxanta sau cu sunete din natura sau cu sunetul unui acvariu care clipoceste poate avea un efect de calmare.

    Asigura-te ca asternuturile sunt primitoare (incalzeste-le cu o sticle plina cu apa calda inainte sa il asezi in patut).

    Copiii foarte mici dorm mai bine cand sunt leganati. Nu il imbraca prea gros si nu incalzi camera in exces;

  • Nu raspunde la fiecare zgomot pe care il face bebelusul tau. Invata sa distingi intre momentele in care chiar plange si un geamat.

    Daca nu esti sigura, asteapta un minut in fata usii ca sa nu il deranjezi daca doarme.

    Au efect tehnicile "fara lacrimi"?

    Aceste tehnici sunt intr-adevar eficiente, dar va trebui sa ajungi sa il cunosti pe copilul tau, sa fii flexibila si sa aflii ce metoda ti se potriveste.

    Adeptii tehnicilor "fara lacrimi" recunosc faptul ca aceasta abordare este de lunga durata – de mai lunga durata decat tehnicile "plange cat are nevoie" – dar spun ca este mai putin traumatizant pentru bebelus si pentru parinti.

    S-ar putea ca in cazul tau sa nu mearga nici o strategie "fara lacrimi". Daca acesta este cazul, poate vrei sa incerci o metoda "plange cat are nevoie".

  • Taguri Somn bebelus

    Articole recomandate

    Citeste si despre