Somnul bebelusilor este un subiect delicat pentru multi parinti. Uneori, ritualul de culcare poate parea interminabil. Desi micutii sunt obositi, nu se dau deloc adormiti, iar parintii ajung sa cedeze inaintea lor. Din fericire, in ultimii ani au aparut numeroase studii cu privire la somnul copiilor mici, exista chiar si experti in somnologie care va pot oferi sfaturi pretioase cu privire la programul de odihna al celor mici, dar sunt si cateva trucuri la indemana, usor de pus in aplicare, pe care orice parinte ar trebui sa le incerce. Nu va costa nimic sa le testati si, in cel mai rau caz, veti constata ca in cazul bebelusilor vostri nu functioneaza.
Inainte de a incerca trucul despre care vorbim, trebuie sa va asigurati ca micutul are o rutina de somn pe care i-o respectati cat mai fidel, in fiecare zi. Daca bebelusii sunt prea obositi, ei pot cadea in extrema cealalta, in care sunt extrem de agitati, hiperstimulati, si nu adorm orice ar fi. Daca le respectati programul, dar tot adorm greu, trucul cu servetelul poate face minuni in cazul bebelusilor vostri.
Trucul cu servetelul va ajuta sa adormiti bebelusul in 60 de secunde
Aveti nevoie doar de un servetel curat, pe care il treceti in repetate randuri peste fata bebelusului, de sus in jos. Veti observa ca micutul se relaxeaza rapid si, dupa mai putin de un minut, inchide ochii si adoarme.
O alta tehnica ce poate fi de ajutor implica muzica linistitoare sau sunetele albe. Sunetul de apa care curge poate fi extrem de relaxant pentru bebelusi. Nu trebuie sa lasati apa sa curga, pur si simplu puteti cauta pe internet astfel de sunete si veti gasi din plin.
Mangaiatul pe fata sau pe cap poate fi, de asemenea, foarte linistitor pentru bebelusi si ii poate ajuta sa adoarma.
Baita relaxanta dinainte de somn il poate ajuta pe bebelus sa doarma mai bine. Poate fi insotita si de un masaj cu crema sau cu uleiuri relaxante, dupa baie, daca micutului ii place asa ceva.
Cat ar trebui sa doarma bebelusii
Daca imediat dupa nastere bebelusii dorm 18-20 de ore pe zi, acest timp scade progresiv, pe masura ce cresc. In primul an de viata, micutii dorm, in medie, 14 ore pe zi. Somnul este concentrat pe timpul noptii, dar copiii mai au 2-3 somnuri si pe timpul zilei. Micutii isi regleaza treptat programul, pana cand ajung sa aiba un singur somn pe zi, la amiaza, in afara de somnul de noapte.
In momentul in care copiii ajung la un somn pe zi, specialistii recomanda sa respectati urmatorul program: somnul de pranz sa fie la 6 ore si jumatate de la trezire, iar somnul de seara dupa 4,5 - 5 ore de la trezirea de dupa somnul de pranz. Altfel spus, daca un copil se trezeste la ora 8, va avea somnul de pranz la ora 14. Sa spunem ca doarme 2 ore, asadar somnul de seara va fi calculat la 4-5 ore din momentul trezirii, adica in jur de ora 20 sau cel tarziu 21 seara. Acesta este cel mai eficient program pentru copiii de varsta mica, potrivit somnologilor.
FOTO: Freepik