Ministerul Sanatatii a inceput pe 4 iulie livrarea noilor doze de vaccin hexavalent in tara. Peste 245.000 de doze de hexavalent vor ajunge in cel mai scurt timp la cabinetele medicilor de familie si la directiile judetene de sanatate.
Potrivit comunicatului de presa oficial publicat de Ministerul Sanatatii “incepand cu data de astazi, 4 iulie a.c., Ministerul Sanatatii a inceput repartizarea in teritoriu a 245.498 de doze de vaccin hexavalent. Cantitatea acopera necesarul de hexavalent pentru urmatoarea perioada (cca. 5 luni), iar dozele vor ajunge in toate judetele Romaniei conform calendarului programat”.
Ministerul Sanatatii a demarat toate procedurile de achizitie a vaccinului hexavalent pentru urmatorii 4 ani (2018-2022), masura care va preveni eventualele discontinuitati de aprovizionare cu acest tip de vaccin.
"Pe aceasta cale, reamintim faptul ca Ministerul Sanatatii a incheiat, in acest an, un contract pentru furnizarea unei cantitati de 630.000 doze vaccin hexavalent. Prima transa, de 120.000 de doze si partial a doua transa de 44.229 de doze, au fost repartizate in tara in lunile aprilie si mai. Dupa repartizarea dozelor curente, conform contractului de achizitie, urmeaza ca Romania sa primeasca o noua transa de vaccin hexavalent.
Prin urmare, avem toate motivele pentru a reasigura parintii, copii, medicii de familie si opinia publica ca Ministerul Sanatatii a luat decizii corecte, rapide si eficiente pentru a rezolva situatia vaccinurilor”, sustine Ministerul Sanatatii.
Ce este vaccinul hexavalaent si cand trebuie administrat bebelusului?
Vaccinul hexavalent il protejeaza pe copil de boli precum difterie, tetanos, tuse convulsiva, poliomielita, boli determinate de Haemophilus Influenzae si Hepatita B si face parte din schema obligatorie de imunizare a copiilor.
Vaccinul hexavalent se administreaza in 3 doze, respectiv la doua, patru si 11 luni. Intre prima si a doua doza nu trebuie sa treaca mai mult de 30 zile, in timp ce ultima doza se administreaza la minumum 6 luni dupa penultima doza.