Vaccinarea - alegerea parintilor sau o necesitate?

/ / Modificat: 2016-02-19
Vaccinarea - alegerea parintilor sau o necesitate?

Subiectul vaccinarii bebelusilor este puternic dezbatut in ultma vreme, atat la nivelul tarii noastre, cat si in alte state din Europa. Tot mai multi parinti ridica semne de intrebare cu privire la eficienta vaccinurilor, cat si legate de reala lor necesitate.

In acest context, reprezentantii Ministerului Sanatatii lucreaza la o lege, care ar putea intra in vigoare in aproximativ un an.

Vaccinul, o necesitate pentru siguranta sanatatii populatiei

Una dintre consecintele cele mai importante ale refuzului imunizarii este reaparitia unor boli considerate aproape eradicate. Cazurile de poliomelita aparute anul trecut in Ucraina i-au determinat pe reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii sa reitereze importanta imunizarii impotriva acestei maladii extrem de grave. In Ucraina, doar jumatate dintre copii au fost vaccinati contra ei, iar consecintele pot fi dezastruoase deoarece poliomelita are un grad ridicat de contagiune.

Desi multi parinti privesc afectiuni precum rujeola, rubeola sau oreionul drept niste banale boli ale copilariei, in realitate ele sunt mult mai grave si pot duce la complicatii care ii pun in pericol viata copilului. Boli tratate cu oarecare relaxare de catre parintii moderni, precum pojarul, sunt, de fapt, extrem de serioase.

Imunizarea populatiei este cea mai eficienta cale de a eradica anumite boli, dar si de a preveni altele. In plus, multe dintre aceste vaccinuri atat de blamate astazi, se fac de zeci de ani, astfel incat nu poate fi vorba despre vaccinuri experimentale, care nu au fost inca studiate indeajuns de bine. In tara noastra s-a introdus un calendar de vaccinare inca din anul 1965, practica ce a dus eliminarea poliomelitei mai sus amintita.

Refuzul parintilor de a-si imuniza copiii poate duce la epidemii de amploare si la complicatii dintre cele mai grave pentru acestia. De altfel, vaccinul este si o indatorire fata de comunitatea din care va face parte copilul, deoarece exista categorii speciale de pacienti, afectati de alte boli, care nu pot fi vaccinati, iar apropierea de un copil infectat cu o boala contagioasa poate duce chiar la deces.

Vaccinurile din tara noastra sunt omologate la nivel national si european de organisme competente in acest sens. Sansele aparitiei unor reactii adverse grave dupa vaccinare sunt de 1 la un milion si nu reprezinta riscuri reale de imbolnavire. Efecte adverse cel mai adesea intalnite si care nu ridica riscuri sunt starile febrile si roseata sau umflarea zonei in care a fost facut vaccinul.

Ce vaccinuri vor deveni obligatorii odata cu promulgarea noii legi

vaccin_bebelus

Cand proiectul legislativ legat de vaccinare va deveni lege, vor deveni obligatorii urmatoarele vaccinuri: BCG (tuberculoza), HEP B (hepatita B), DTPa (difterie, tetanos si tuse convulsiva, cunoscuta si sub numele popular de "tuse magareasca"), VPi (poliomielita), Hib (haemophillus influenzae de tip b), ROR (rubeola, rujeola, oreion), dar si vaccinul pneumococic conjugat - impotriva otitei, meningitei, pneumoniei provocate de pneumococ.

In total, 10 seruri vor fi incluse in schema nationala de vaccinare si vor deveni obligatorii pana la varsta de 14 ani.

Pentru ca multi parinti aduc in discutie efectele adverse grave ale unor vaccinuri, Ministerul Sanatatii propune in lege ca parintii sa fie despagubiti in cazul in care acestea apar. Necesitatea unei astfel de prevederi legislative apare in contextul in care cel mai des argument adus de parinti in defavoarea imunizarii o reprezinta riscul ca dupa vaccinare copilul sa dezvolte boli grave precum autismul sau alergii puternice la unul dintre ingrediente si intrarea in soc anafilactic.

In ceea ce priveste sanctiunile pentru parintii care nu isi imunizeza copiii, ele nu sunt prevazute de noua lege. Posibilitatea introducerii unei prevederi privind inscrierea la gradinita si la scoala conditionata de prezentarea schemei obligatorii de vaccinare a fost si ea mentionata in discutiile purtate de specialisti.

Ministerul Sanatatii a luat in calcul si posibilitatea ca parintii care refuza imunizarea sa fie acuzati de rele tratamente aplicate minorului si sa fie sanctionati in consecinta. Parintii, in schimb, vad acest lucru ca o ingradire a libertatii lor de decizie asupra sanatatii copilului. Specialistii din cadrul Ministerului au anuntat ca in legea care va intra in curand in dezbatere doresc ca inainte de sanctiuni sa existe o ampla campanie de informare a parintilor cu privire la beneficiile si necesitatile vaccinarii.

Noua lege este aproape gata, iar la ea au contribuit medici de familie, dar si pediatri, epidemiologi si microbiologi. In prezent, ea este evaluata din punct de vedere juridic la Ministerul Sanatatii, urmand sa fie pusa in dezbatere publica in cursul acestei luni.

La nivel national, rata vaccinarii a scazut alarmant

Tot mai multi parinti aleg surse alternative de informare atunci cand vine vorba despre imunizarea copiilor si ajung la concluzia ca vaccinurile fac mai mult rau decat bine. Desi Ministerul Sanatatii, dar si Organizati Mondiala a Sanatatii, sustin ca vaccinurile sunt in totalitate sigure pentru copii si ca sansele aparitiei unor efecte adverse sunt extrem de mici, parintii acorda mai mult credit unor bloguri naturiste sau unor personalitati media care militeaza impotriva vaccinarii.

Rata vaccinarii la nivel national a ajuns la un procent ingrijorator, de 92%, in conditiile in care OMS recomanda minim 95% pentru siguranta populatiei. In cazul unor vaccinuri s-au inregistrat scaderi si de 20 de procente de la un an la altul.

Parintii au refuzat in mod special vaccinul impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului, asa incat rata de vaccinare impotriva acestor afectiuni a ajuns in unele zone si sub 80%. De la un an la altul, parintii sunt tot mai porniti impotriva imunizarii. In Bucuresti, spre exemplu, ea se situa in 2014 la 78,3%, fata de 97,4% cat era in 2013. Procente extrem de mici s-au inregistrat in Capitala si la vaccinarea impotriva difteriei, tetanosului si pertusis, de doar 75% in 2014, in comparatie cu 95,9% in 2013.

Statisticile la nivelul anului 2014 arata ca au fost depistati 2270 de copiii de un an si jumatate incomplet vaccinati. Cifra este cu 13% mai mare decat in anul 2013. O alta cifra ingrijoratoare este cea legata de decese infantile. Tara noastra are cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana - 11 decese la 1.000 de nou-nascuti, arata statisticile UNICEF.

Curentul anti-vaccin s-a manifestat preponderent in ultimii ani, atat in tara noastra, cat si in alte tari din Europa. Principalul argument al parintilor care refuza sa-si vaccineze copiii sunt legate de efectele adverse ale acestor substante, dar si de faptul ca in cazul unor vaccinuri noi nu ar exista suficiente studii care sa demonstreze eficienta lor. Scepticismul lor este alimentat si de surse de informare neoficiale si in spatele carora stau de cele mai multe ori cazuri extreme si izolate.

Multi parinti din tabara "anti-vaccinistilor" considera ca imunizarea este doar o maniera a marilor companii farmaceutice de a face profit de pe urma obligativitatii vaccinurilor. Mai mult decat atat, unii parinti nu cred doar ca vaccinurile sunt inutile, dar si ca acestea ar provoca boli pentru care companiile farmaceutice au medicamente, asa incat sa le creasca vanzarile.

Cazul care a starnit cele mai multe controverse in legatura cu vaccinurile a fost o sentinta data de un tribunal din Rimini, Italia, in anul 2012. Atunci, parintii unui copil bolnav de autism au acuzat faptul ca vaccinul ROR (rujeola-oreion-rubeola) a cauzat dezvoltarea acestei afectiuni in cazul baietelului lor.

Intr-o prima instanta, familia a avut castig de cauza, insa dupa apel, Tribunalul din Bologna a respins sentinta initiala pe motiv ca studiul prezentat in cadrul primului proces ar fi fost bazat pe date false.

Studiul pe care s-a dat prima sentinta a fost facut de medicul Andrew Wakefield in anul 1998. Analiza stiintifica a fost retrasa insa dupa ce s-a demonstrat ca doctorul falsificase date si ca avea un interes ascuns legat de retragerea acestui vaccin, el insusi fiind implicat in dezvoltarea unui vaccin concurent. Sentinta finala a fost data in acest caz in ianuarie 2015 si arata ca nu exista dovezi medicale solide care sa demonstreze corelatia dintre imunizare si autism.

Alt argument al celor care sunt impotriva vaccinarii este legat de substantele pe care le contin. Cel mai adesea sunt aduse in discutie mercurul, aluminiul, formaldehida si chiar antigelul. Pentru fiecare dintre acestea exista insa si explicatii. Tiomersal, un prezervat care contine mercur, impiedica infectarea produsului si nu declanseaza reactii alergice sau toxice. El este metabolizat in organism sub forma de etil-mercur si este diferit de metil-mercur, substanta care in cantitati mari este toxica pentru organismul uman.

In plus, el a fost chiar scos din compozitia vaccinelor din schema nationala de vaccinare pentru ca au fost gasite alternative pentru el si din cauza controverselor care s-au creat in jurul sau.

Sarurile de aluminiu stimuleaza sistemul imunitar, iar formaldehida este si ea folosita ca adjuvant pentru vaccin. In plus, exista multe fructe care contin mai multa formaldehida decat un vaccin, care are cantitati infime din aceasta substanta si pe care organismul copilului le tolereaza fara probleme.

In ceea ce priveste continutul de antigel, medicii pun acest argument pe seama unei erori legate de asemanarea dintre cuvintele "antigel" si "antigen", adica substanta care declanseaza imunizarea si care este preponderenta in vaccin.

Printre cei care privesc vaccinarea cu scepticism nu se numara doar parintii, ci si unele persoane care practica medicina naturista sau homeopatia, cat si bloggeri sau jurnalisti. Nu exista insa nicio sursa oficiala, niciun medic sau microbiolog care sa militeze impotriva vaccinarii, considerata, de altfel, arma cea mai sigura impotriva unor boli care omorau sute de persoane in trecut.

Ce parere ai despre aceasta dezbatere, esti pro sau contra imunizarii? Ti-ai vaccinat copilul? Scrie-ne opinia ta in legatura cu acest subiect in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Vaccin Imunizare obligatorie

Articole recomandate

Citeste si despre