10 lucruri pe care ar trebui sa le stii inainte de eruptia dentara

/ / Modificat: 2017-10-16
10 lucruri pe care ar trebui sa le stii inainte de eruptia dentara

Cand vine pe lume bebelusul, ne facem multe griji. Vrem sa fie totul perfect, sa facem totul ca la carte. Iubirea e la cote maxime, ne bucuram de evolutia lui, dar deodata incep schimbari majore. Sa fie eruptia dentara?

Dintisorii nu ies peste noapte si, dupa cum stie toata lumea, vin la pachet cu disconfort, durere si alte probleme. Daca esti la primul copil si nu stii daca e nevoie sa te panichezi, te ajut astazi cu 10 lucruri pe care ai nevoie sa le stii inainte de aceasta perioada:

1. Copiii resimt dureri cu mult inainte ca dintisorii sa apara

Medicii spun ca durerile apar chiar si cu cinci luni inainte ca dintele sa zgarie. E un proces de lunga durata. Unii copii incep sa devina agitati in jurul varstei de trei luni, dar dintii ies mult mai tarziu.

2. Salivarea excesiva nu are intotdeauna legatura cu eruptia dentara

Bebelusii nu stiu sa isi controleze saliva, sa o inghita asa cum fac adultii, de aceea le curge din gurita. De obicei, la 3-4 luni incep sa saliveze deoarece corpul lor se pregateste pentru altfel de mancare. Atunci cand iese un dinte, exista totusi posibilitatea sa saliveze un pic mai mult.

3. Irascibilitate si plans

Cateodata, copilul tipa in somn. Uneori isi da cu manutele pe la nas sau urechi, e agitat sau plange. Daca nu exista alte cauze, inseamna ca eruptia dentara ii provoaca acest disconfort. Vor fi zile mai bune, zile mai dificile, dar vor trece. E doar o perioada.

4. Cum arata gingiile inainte de eruptie?

Fiecare copil este diferit asa incat fiecare simptom este diferit. La unii copii nici nu iti dai seama cand ies dintii, unii se chinuie perioade lungi. De obicei, gingiile isi schimba un pic aspectul inainte ca dintele sa sparga. Vei observa ca gingia se “umple” cu cat dintele creste, apoi, inainte de a sparge, se poate umfla, inrosi, albi, se vede “crapatura” etc.

5. Simptomele difera la fiecare dinte

Poate la aparitia unui dinte irascibilitatea e la cote maxime, la altul nici nu stii cand iese si la altul face febra. Nu te baza ca stii simptomele de la dintele anterior, poate fi exact opusul la urmatorul.

6. Febra si scaune moi

In cele mai multe cazuri, febra in cazul eruptiei dentare apare din cauza inflamatiei gingiei. Se zice ca aceasta nu ar trebui sa depaseasca 39 de grade, dar multi parinti s-au confruntat si cu febra mai mare. In general, scade imunitatea organismului atunci cand dintele sparge gingia si exista posibilitatea ca febra sa apara si din alta cauza.

Scaunele moi sunt si ele frecvente in cazul eruptiei dentare. Odata ce iese dintele se rezolva problema. Trebuie sa ai grija sa nu o agravezi  din alimentatie.

7. Varsta la care ies dintisorii

Aceasta variaza de la copil la copil. In medie, primul dinte apare in jurul varstei de 6 luni. Totusi, exista copii care se nasc cu dinti sau exista copii care la un an inca nu au niciunul. Nu putem modifica acest lucru, insa putem cere sfatul pediatrului pentru orice ingrijorare.

8. Cu ce calmam durerile bebelusului?

Cred ca fiecare mama isi cunoaste bebelusul si stie cu ce il poate distrage. In general, iesirile afara le indreapta atentia spre lucruri noi si astfel reusesc sa uite temporar de durere.

Exista jucarii de dentitie pe care copiii le molfaie de zor si care pot fi puse un pic la frigider (daca sunt mai reci scad inflamatia). Chiar si un morcov crud e bun in astfel de situatii (Doar daca bebelusul are mai mult de 6 luni!). De la farmacie pot fi achizitionate geluri gingivale, dar cel mai important lucru este ca bebelusii au nevoie sa fie tinuti in brate. Pentru cei alaptati sanul reprezinta alinarea in eruptia dentara.

9. Pofta de mancare

S-ar putea ca pofta de mancare sa fie foarte scazuta. Unii bebelusi nu vor nimic in afara de lapte o perioada, desi sunt diversificati. Daca te ingrijoreaza situatia poti face o vizita la pediatru.

10. Dintisori strambi

Exista copii ai caror dinti ies strambi, ciobiti, mai mici, distantati etc. Nu putem preveni acest lucru. Sunt dinti de lapte, asta inseamna ca in cativa ani se schimba, dar poti cere parerea unui medic stomatolog.

Sper ca iti sunt de folos aceste informatii si cu ajutorul lor vei putea trece mai usor peste aceste perioade. Uneori va fi mai greu, alteori mai usor, dar pana la urma fac parte din viata de parinte.

Ti-a placut acest articol? Da-i un share!

Eu sunt Luiza si te invit pe blogul Emotiidemamica.ro sa citesti despre gandurile mele de mama. Ma gasesti si pe Facebook.com/mamisicopilul.

Taguri Eruptia dentara la bebelusi Dinti lapte copii Febra dinti Salivare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre