Cum sa iti convingi copilul ca igiena e importanta?

/ / Modificat: 2017-10-24
Cum sa iti convingi copilul ca igiena e importanta?

Multi parinti se plang de faptul ca al lor copil nu coopereaza atunci cand vine vorba de spalatul pe dinti si pe maini. E nevoie sa il impinga spre baie, se lasa cu plansete, periuta de dinti aruncata si nervi din partea tuturor. E dificil sa il convinga ca igiena este importanta si necesara.

Probabil si tu recunosti acest scenariu. Ti se intampla des sa il tarai spre baie si sa il faci sa se spele, iar seara la culcare preferi sa sari peste anumite ritualuri tocmai din cauza ca iti fac viata cu adevarat grea.

Igiena este importanta si necesara. Cand ne gandim la miile de tipuri de bacterii si microbi care colcaie peste tot, ne trec fiorii. De fapt nu numai fiori ne trec, ci si zeci de ganduri prin minte. Daca face nu-stiu-ce boala? Daca trebuie sa merg cu el la spital? Daca nu e destul de curat? Daca face carii... sau cine stie ce...

Eu iti propun cateva trucuri care sa te ajute sa faci copilul mai cooperant cand vine vorba de igiena.

10 lucruri care iti ajuta copilul sa inteleaga ca igiena e importanta

1. Fii tu in primul rand un model. Nu e nevoie sa il iei toata ziua la baie si sa il bati la cap cu cat de importanta este igiena. Va vedea ca iti perii des dintii, va vedea ca te preocupa igiena, va dori si el sa te imite.

2. Explica-i ce faci in cuvinte putine: acum ma spal pe dinti, ma spal pe maini, ma spal pe fata etc.

3. Spune-i cum te simti dupa ce te speli: imi place sa am dintii curati, ma simt fresh dupa dus, imi place cum imi miros mainile, ma sint curat, ma racoreste, am respiratia proaspata etc.

4. Nu il cicali. Ca sa obtii cooperarea ai nevoie si de interesul lui, iar odata ce il vei cicali, interesul dispare. Daca deja l-ai cicalit, lasa-l in pace o perioada.

5. Joaca-te! Spalatul pe dinti, pe fata, pe maini sau dusul pot fi insotite de jocuri, jucarii, cantece, versuri. Poti sa ii arati cum ii speli pe dinti jucaria de plus, bineinteles daca e si el de acord cu asta. Poti fredona un cantecel. Poti sa ii arati filme despre igiena. Poti inventa tu ceva in functie de ce ii place copilului tau.

6. Explica-i mecanismul. Daca are deja 3-4 ani si intelege bine ce ii spui, arata-i ce sunt microbii si bacteriile. E plin internetul de imagini. Incearca sa simplifici totul pe intelesul lui, fa o poveste pe care stii ca ar savura-o.

7. Fa reguli. Cand venim din oras ne spalam pe maini. Dimineata si seara ne spalam pe dinti. Spalatul pe cap sa fie de X ori pe saptamana etc. O regula decisa in familie e mai usor de acceptat de catre copii. Poti desena o fata zambareata pe oglinda care sa ii aminteasca de spalat. Intreaba-l si pe el daca este de acord si cere-i parerea. La urma urmei e corpul lui. Arata-i intelegere.

8. Pune in balanta. E important ca igiena dentara sa inceapa de la primul dinte, dar daca copilul plange tare la procedura, cred ca trebuie pus in balanta nevoia cu cat esti tu dispus sa accepti compromisul de a nu o face. Pana pe la 2 ani e destul de greu sa pastrezi o igiena riguroasa a dintilor. Cred ca e mai important sa il faci sa inteleaga cum sta treaba si apoi totul va fi mai usor si mai bine. La fel e si cu spalatul pe maini. Probabil poti accepta sa nu se spele dupa ce a stat in casa fata de atunci cand iese in oras sau sa se spele o singura data pe dinti in loc de doua.

9. Da-i lui responsabilitatea. Cand poate face lucrurile de unul singur, lasa-l sa le faca. Nu ii spune ca "il speli tu mai bine". Exersand, va invata. Spune-i ca ai incredere ca va face singur aceste lucruri, spune-i ca el trebuie sa le faca deoarece corpul lui e responsabilitatea lui si daca simti absolut necesar, aminteste-i din cand in cand: dintii! mainile! Va sti ce are de facut.

10. Ai rabdare. Unele lucruri nu poti sa le ceri "ACUM!" pentru ca daca faci asta probabil cooperarea e pierduta din start. Spune-i ca pana se culca vrei sa aiba dintii curati, pana vine la masa vrei sa fie curat pe maini si lasa-i si lui o portita de a alege momentul exact cand sa faca lucrul pe care il ceri. Nu te ruga de copil, nu il lua cu forta, cauta echilibrul, dar si interesul si vointa lui.

Sper ca aceste lucruri sa te ajute si sa iti faca viata mai usoara si mai "curata" alaturi de copilul tau!

Succes!

Taguri Igiena copii Spalat dinti copii Spalat maini copii Reguli igiena copii

Articole recomandate

Citeste si despre