Cate jucarii tii in mana? il intreb. Zice doua, fara sa se gandeasca. Dar ce culori au? Albastre. Sunt mari sau mici? Din fundal se aude: lasa-l in pace! Doar nu vrei sa le stie pe toate acum. Vrei un geniu? Vrei sa ii strici copilaria? Sa il chinui?
Am auzit de multe ori acest dialog. Eu eram cea care imi chinuiam copilul, care voiam sa scot geniul din adancul lui. Asa eram vazuta de prietenii apropiati, de unele rude. Copilul meu era cel chinuit, pe care noi nu il lasam sa se bucure de copilarie.
Exista multe tipuri de copii. Unii foarte receptivi, dornici sa invete orice, unii prind totul din zbor fara sa aiba rabdare sa le arati. Fiecare se dezvolta in mod diferit, dezvolta anumite parti ale creierului. Unii au inclinatie spre arta, unii memoreaza repede, unii sunt hiperactivi, dar fiecare are ceva special.
Fiului nostru i-a placut mult sa invete. Impresiona pe toata lumea. Are o memorie excelenta si orice ii zic, pastreaza in minte. Se simte bine cand vede ca stie lucruri multe si uneori ma roaga sa il intreb cate ceva doar ca sa imi dea raspunsuri. Asa a fost de la inceput si noi am incercat sa dezvoltam aceasta latura.
Cand era mic ii spuneam in joaca numere si culori. Il tineam ocupat aratandu-i tot felul de obiecte prin casa. Ii spuneam poezii, ii aratam cartonase cu animale. El nu suporta sa ii cant sau sa ii citesc.
Multe dintre informatii le-a uitat, dar eu nu l-am invatat pentru ca sa le stie toata viata sau sa fac din el un geniu, ci pentru a-i antrena creierul.
Fetita noastra e diferita. Nici macar nu are un an si deja imi pot da seama ca la ea "reteta" va fi alta. Are interese diferite, ii plac alte lucruri si se dezvolta altfel decat el. Va fi nevoie sa vad ce ii place si sa lucrez cu ea pe acea parte.
Copiii au mare nevoie sa invete cand sunt mici. Nu culorile, numerele sau alfabetul in mod expres, ci orice le face placere. Unii parinti simt o mare frustrare cand vad un alt copil care stie sa numere de exemplu, iar al lor inca nu face asta. Nu e o competitie!
In primii trei ani se inregistreaza cea mai mare crestere a creierului, din timpul vietii. Un copil de 1-2 ani are capacitatea de a memora mult mai mult decat are un adult. E bine sa profitam de aceasta perioada!
Intotdeauna se spune ca un start bun in viata se va vedea mai tarziu. Alimentatia sanatoasa, obiceiurile, atasamentul copil-parinti, intelegerea, sunt lucruri pe care le fixam de la inceput. Daca ne ocupam de copil si cu ajutorul jocurilor reusim sa ii antrenam creierul, mai tarziu ii va fi mult mai usor sa invete.
Deci... de ce e important sa il invatam multe lucruri cand e mic?
Pentru ca asta are nevoie.
Pentru ca poate.
Pentru ca il ajuta.
Pentru ca ne ajuta si pe noi, parintii.
Pentru ca timpul petrecut impreuna inseamna mult pentru el.