Cititul a avut mereu un loc privilegiat si toti parintii sunt constienti de importanta sa in viata copiilor. in fata unei oferte atat de largi, cum alegi cartea potrivita? De unde stii ce ii va place copilului tau, ce carte il va captiva si ii va largi orizonturile? Ce poti alege pentru a evita o eventuala dezamagire? Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa faci alegerea potrivita.
Lectii pentru viata
Cartile sunt o resursa minunata pentru a-ti invata copilul lectii importante despre viata. Gandeste-te ce valori sunt importante pentru tine si ce ai vrea sa insufli copilului tau, apoi poti face alegerea corecta. Animalele, familia, fantezia sunt teme universale care vor starni interesul oricarui copil. Alege carti relevante pentru copilul tau, inclusiv cele cu subiecte mai delicate sau care starnesc emotii mai particulare. Cartile sunt un suport ideal pentru a-ti invata copilul cum sa isi gestioneze emotiile. Cu ajutorul lor, va afla ce este iubirea, teama, prietenia, sa fie invincibil sau curajos, sa se opuna sau sa accepte mai usor anumite lucruri care apar in viata lui. Va invata sa devina el insusi si sa inteleaga lumea, sa isi depaseasca temerile sau anumite obiceiuri. Toti avem amintiri din copilarie despre anumite carti care ne-au marcat, de care ne amintim cu drag si care ne-au format in oamenii maturi de mai tarziu.
Varietate si cuvinte dificile
Nu trebuie sa eviti povestile cu vocabular complicat, ba dimpotriva! Cuvintele noi ii vor imbogati limbajul si gandirea. Vei vedea ca va pune imediat intrebari, va fi atras de lucrurile noi invatate, ca este vorba despre o profesie, un animal, o tara sau o anumita calitate. Citeste cateva pagini din cartea respectiva si identifica acele cuvinte care pot fi problematice. Daca sunt prea multe, copilul isi va pierde interesul. El ar trebui sa poata citi si urmari cu usurinta firul povestii, nu sa fie frustrat ca nu o intelege.
Alege genuri si stiluri diferite de carti: o carte de povesti frumos colorata, benzi desenate, un album ilustrat, o povestire istorica sau fantastica. Evident, probabil va reveni regulat la o anumita carte, dar exista si posibilitatea sa te surprinda cu alegerile lui.
O carte potrivita pentru fiecare varsta
Cea mai potrivita carte este cea adecvata varstei si nivelului de dezvoltare al copilului tau. Pentru copiii mici, sunt recomandate cartile care folosesc repetarea, care introduc lucruri simple, precum culorile, literele, numerele. Cartile ilustrate cu o poveste simpla si scurta, cele animate sau de tip „pop-up” sunt minunate pentru cei mici. intre trei si sase ani, cartile ar trebui sa fie usoare si sa ofere o lectie simpla de viata. Este varsta la care copiii incep sa puna intrebari despre lume, asadar sunt potrivite povestile simple, cu ilustratii frumoase, care le stimuleaza curiozitatea. Daca cel mic abia incepe sa citeasca, va fi mai atras de povesti interesante cu ilustratii jucause. Pe masura ce cresc, cartile devin si ele mai elaborate, cu povesti mai complexe care sa le stimuleze atentia si gandirea. Copiii simt nevoia de personaje cu care sa se poata identifica.
Vor exista mereu carti care ne transporta intr-o alta lume, care ne raman in amintire mai mult decat altele. Cartile ne emotioneaza, ne fac sa visam. stii ca citesti o carte buna pentru ca ea te transforma. Te invata lucruri noi. si iti deschide universul.
Sursa foto: Shutterstock