Ciclul gimnazial de scoala reprezinta una dintre cele mai dificile perioade pentru copii, iar hartuirea si agresiunile altor copii asupra alui tau nu reprezinta decat o cruzime in plus de care numerosi elevi au parte, din pacate.
Adaptarea si schimbarile de care au parte la aceasta varsta sunt oricum foarte dificile si greu de gestionat, iar experienta poate deveni cu atat mai neplacuta atunci cand copiii se regasesc direct implicati in fenomenul denumit bullying.
Studiile privind acest fenomen sunt tot mai multe in ultimii ani, tocmai pentru ca psihologii isi doresc sa vina in ajutorul parintilor prin stoparea acestui tip de experiente. Cercetatorii studiaza hartuirea ce are loc intre copii de peste 20 de ani, tocmai pentru a oferi solutii si strategii de interventie pentru parintii ai caror urmasi sufera din cauza agresiunilor altor copii de varste apropiate.
Hartuirea intre copii nu este deloc un proces trecator si inocent. Agresiunile verbale sau fizice sunt destructive pentru cei tineri si aflati in plina dezvoltare si formare. Atunci cand se lovesc de ele in mod direct, de regula in scoli, aceste experiente pot fi coplesitoare pentru copii si pentru parintii lor.
Cei care joaca un rol important in stoparea hartuirii devin astfel parintii, profesorii, administratorii si consilierii din scoli si chiar platformele mass media. Initiativele pe termen lung ale scolilor, cele care vizeaza astfel de comportamente, trebuie facute dupa un set vast de reguli menite sa ii disciplineze pe agresori.
Initiativele spontane si cele temporare nu au niciodata aceleasi efecte. Cum pot ajuta parintii intr-o astfel de situatie? Ei sunt cei care trebuie sa se implice in actiunile scolilor si sa vina in permanenta cu recomandari si sugestii, sa fie prezenti la intalnirile cu profesorii si sa le ofere solutiile despre care cred ca ar functiona.
Iata 3 sfaturi care prind bine oricarui parinte care isi doreste sa opreasca acest fenomen!
1. Invata-ti copilul sa vorbeasca despre problemele lor
Atunci cand un copil agresat se hotaraste sa vorbeasca despre lucrurile neplacute care i se intampla, comportamentul hartuitorilor se reduce cu 57% intr-un interval de doar 10 secunde, conform unei campanii a Departamentului Sanatatii si al Serviciilor Umane din Statele Unite ale Americii.
Studiul mai arata si ca eficienta interventiilor unor terte parti in conflicte, atunci cand un copil este agresat, este si ea masurabila. Daca iei partea unui copil aflat in postura victimei, agresorul va fi mai putin tentat sa isi continue demersurile de hartuire.
Atunci cand copilul tau nu este unul caruia ii place sa combata si sa se confrunte, trebuie sa faci in asa fel incat sa ii insufli ideea ca in astfel de situatii cunoasterea ajuta enorm, indiferent daca este vorba despre impartasirea emotiilor, despre oferirea sprijinului sau despre cautarea unei solutii pasnice de a rezolva problema.
2. Desemneaza pe cineva care sa te tina la curent cu situatia
Uneori, copiii nu inteleg ca doar adultii sunt cei care ii pot ajuta pentru a reduce sau opri fenomenul de bullying si ca acestia nu pot interveni decat daca stiu cu adevarat tot ceea ce se petrece. Dintre cazurile semnalate de bullying in randul copiilor, doar un procent de 20-30% le spun parintilor despre problemele lor, conform aceleiasi campanii realizate in SUA.
Discuta cu copilul tau, dar si cu administratorul scolii sa te anunte ori de cate ori sunt martorii hartuirii si ai agresiunii. Acest lucru poate facilita comunicarea dintre copii, parinti si responsabilii din scoala.
3. Asculta-ti copilul cand iti vorbeste despre problemele lui
Relatia dintre copii si parinti sunt un factor decisiv in ceea ce priveste stabilirea victimei si a agresorului in fenomenul de bullying. Cercetarile arata ca acei copii care au o relatie calda cu parintii sunt mai putin si mai rar agresati de catre alti copii.
In cazul in care copilul tau este deja o victima, asculta-l si reactioneaza cat mai repede la situatia lui, discutand eventual cu parintii agresorului pentru a intrerupe ciclul si pentru a-i ajuta pe cei doi sa isi gestioneze conflictul.
Copilul tau s-a confruntat cu agresiuni din partea colegilor? Cum ai facut fata situatiei? Asteptam sugestiile tale in sectiunea de mai jos!