Ce sa faci cand copilul tau e victima cyberbullying-ului

/ / Modificat: 2023-03-10
Ce sa faci cand copilul tau e victima cyberbullying-ului

Doi din cinci copii sunt victime ale cyberbullying-ului, potrivit unui studiu realizat ce „Salvati copiii”. Poti preveni acest lucru? Poti ajuta copilul daca este hartuit sau jignit pe internet? Ii „tai” accesul la platformele online pe care isi petrece timpul? Anunti vreo autoritate? Sa le luam pe rand!

Majoritatea copiilor petrec foarte mult timp pe platforme precum TikTok, Instagram au Facebook. Cele mai multe interactiuni cu colegi si prieteni au loc online si, implicit, bullying-ul care alta data se petrecea in curtea scolii sau in fata blocului s-a mutat si el in online. Jignirile si hartuirea, „barfele” tind sa loveasca mai adanc acum pentru ca daca inainte astfel de episoade puteau fi date uitarii, totul ramane acum scris, ca o pata pe sufletul lor care nu poate fi indepartata.

Psihologii leaga, de fapt, cyberbulling-ul de probleme psihice precum depresia, anxietatea, indreptarea catre droguri si chiar cu tendintele suicidale.

Te-ai gandi ca masura cea mai potrivita pentru a preveni si combate cyberbullying-ul este sa iei masuri drastice, sa interzici accesul la platformele online. Dar ajuti cu adevarat asa copilul? Sau doar incerci sa il tii departe de un fenomen in fata caruia nu va sti sa se apere cand se va lovi din nou de el, online sau in viata reala?

Cum pregatesti copilul sa faca fata cyberbullying-ului

Poate vrei sa previi, poate copilul tau este victima cyberbullying-ului sau poate vrei sa stii ce masuri sa iei daca asta s-a intamplat deja. Iata cateva sfaturi ce ti-ar putea fi utile.

Stabileste limite pentru utilizarea internetului

Copilul nu trebuie sa simta ca este privat de ceva, insa ii poti explica faptul ca este mai bine pentru el sa isi petreaca timpul si altfel. Lasa-l sa vorbeasca online cu prietenii, sa afle lucruri care il intereseaza, dar explica-i diferenta intre ceea ce este util si ceea ce este „balast” pe internet. Incurajeaza-l sa petreaca timp in viata reala cu prietenii sai, pentru ca asa ii va fi mai usor sa stie cine merita sa fie numit prieten si cine nu.

In online tendinta copiilor de a fi rautaciosi este mai mare decat fata in fata, pentru ca se simt mai puternici in spatele unei tastaturi si au tendinta sa isi creeze o alta identitate in online.

Incurajeaza copilul sa comunice cu tine

El trebuie sa stie ca poate veni la tine cu orice intrebare legata de interactiunile pe care le are online sau offline cu altii. Explica-i diferentele dintre comportamentele acceptabile si cele inacceptabile, explica-i granita dintre ironie verbala si jignire pentru a le putea face fata atunci cand se va intalni cu ele.

Asigura-te ca stie ce poate si ce nu trebuie sa spuna online

Cyberbullying-ul poate veni de la cunoscuti, dar si de la necunoscuti. Asa cum il inveti sa nu interactioneze cu necunoscuti pe strada, acelasi lucru trebuie sa il faci si in privinta mediului online. Hartuirea nu vine doar de la amici, ci poate veni si de la straini care incearca sa se joace cu mintea lui. Copilul nu trebuie sa furnizeze niciodata fotografii unor persoane necunoscute sau detalii personale precum adresa de acasa ori scoala la care invata si orarul pe care il are.

Urmareste in permanenta posibilele schimbari de comportament

Un copil care este victima cyberbullying-ului ar putea avea tendinta sa se izoleze, sa se inchia in el, sa manifeste aversiune fata de activitati care inainte ii faceau placere. Un copil care devine brusc rusinat de felul in care arata, se imbraca sau gandeste, este foarte posibil sa fi fost supus unor umilinte pe aceste teme.

Discuta cu el si incearca sa-l faci sa se deschida, asigurandu-l ca iti poate spune orice si ca vei incerca sa-l ajuti. Nu-i reprosa nimic, ci asculta-l si demonteaza toate proiectiile negative pe care probabil si le-a format in urma hartuirilor repetate.

Invata-l cum sa reactioneze

Fa-ti timp sa stai de vorba cu el, incearca sa afli exact ce i s-a spus si cine l-a hartuit si sfatuieste-l cu privire la reactiile pe care le poate avea in astfel de situatii. Atentie, insa, sa nu cazi in capcana de a-l transforma din victima, in agresor. Poate fi tentant, insa ideea este ca el sa inteleaga problema legata de astfel de comportamente si cum sa le evite pe viitor, nu sa raspunda cu aceeasi moneda.

Hotarati impreuna cum sa actionati

Ofera-i optiuni de solutii si intreaba-l cum ar dori sa actionati in continuare. Daca agresorii sunt prieteni sau colegi, puteti discuta cu parintii acestora ori cu un profesor de la scoala. Daca cyberbullying-ul iti face copilul sa se simta in pericol, puteti apela la autoritati competente. Daca va temeti ca in spatele hartuirii online s-ar putea ascunde persoane care ar putea agresa copilul si offline, exista varianta de a merge chiar la politie.

Decideti impreuna ce puteti face, in functie de gravitatea situatiei. Daca, de exemplu, copilului i s-au solicitat fotografii indecente, este posibil ca in spatele userului online sa se afle un pradator sexual, iar masurile trebuie luate urgent.

Dincolo de orice, asigura-te ca un copil care a fost victima cyberbullying-ului nu isi pierde sau isi recapata stima de sine si ca nu se lupta cu sentimente de vinovatie. La nevoie, puteti apela chiar la ajutor specializat, cum ar fi consilierea sau psihoterapia.

Citeste si alte articole pe aceeasi tema:

Afla totul despre cyberbullying

Aproape jumatate dintre copii sunt victime al cyberbullying-ului

Taguri Cyberbulliyng Bullying Bullying copii

Articole recomandate

Citeste si despre