Majoritatea copiilor dezvolta ticuri sau obiceiuri greu de dezvatat de catre parinti. Sunt modul celor mici de a face fata unor stari pe care le resimt: plictiseala, suparare, furie, tristete, oboseala etc.
Cu cat ii spui copilului sa inceteze cu ele, cu atat el le va face si mai intens. Nu le face ca sa te enerveze pe tine. Afla solutii utile prin care il dezveti de unele dintre cele mai frecvente obiceiuri proaste!
Suptul degetelului
Este un obicei care incepe din perioada cand era bebelus. Majoritatea copiilor renunta de la sine la el intre 2 si 4 ani, insa pentru altii se poate prelungi pana tarziu in copilarie. El este un mod de calmare atunci cand micutul este supus unui stres puternic sau anxietatii. Insa acest obicei poate afecta dantura permanenta a copiilor mici, care e in continua dezvoltare.
Cel mai bun mod de a combate acest obicei este acela prin care ii distragi mereu atentia de la el cand observi ca incepe sa bage degetelul in gurita.
Rosul unghiilor
Rosul unghiutelor este unul dintre cele mai enervante obiceiuri proaste la copii. Ei se folosesc de acest comportament atunci cand sunt stresati, sufera de anxietate sau se plictisesc pur si simplu.
Poti combate acest obicei distragandu-i atentia atunci cand incepe sa le roada. Dar este important sa vorbesti cu el despre ce simte sa il intrebi de ce face asta, dar mai ales sa ii arati si sa ii explici cate lucruri poate face cu manutele lui atunci cand nu se le baga in gurita si le tine astfel "ocupate".
Rasucirea parului sau trasul de par
Aceste obiceiuri sunt un mod de linistire pentru copil atunci cand este stresat sau de a-si face ocupatie cand este relaxat si plictisit. Ele apar mai ales la fetite, pentru ca au parul mai mare si este mai tentant pentru ele.
Aceste obiceiuri nu sunt periculoase si de obicei dispar cu trecerea anilor. Insa uneori, rasucirea parului nu este decat un pas de tranzitie catre alt obicei: smulgerea lui, care poate deveni un adevarat pericol. In aceste cazuri, este nevoie de consult medical pentru ca reprezinta un semn de anxietate, depresie, sau tulburare obsesiv-comuplsiva.
Scobitul in nas
Nu doar ca este un obicei prost, dar este si dezgustator. Este cel mai comun obicei printre copii. Acesta, spre deosbire de alte obiceiuri sau ticuri nervoase, nu este neaparat cauzat de o stare de anxietate a lui. De multe ori copiii baga degetelul in nasuc pentru ca simt ca acolo ceva nu este in regula: sunt cruste, secretii nazale sau alte lucruri care ii impiedica sa respire sau care le atrag atentia.
Este un obicei inofensiv, dar dezgustator si poate reprezenta un pericol pentru sanatate din cauza germenilor. Nu trebuie decat sa ii distragi atentia si sa ii dai rapid ceva sa faca pentru a stopa acest obicei.