Toti parintii au teama de a nu creste un copil rasfatat cu care sa nu se mai inteleaga cand va creste mare. Uneori au impresia ca dragostea si dovezile de iubire in exces conduc la acest lucru. Insa nu este adevarat, niciodata nu iubesti copilul prea mult. Felul in care i-o arati insa poate face diferenta.
Stabileste reguli si limite clare si simple
Daca ii impui limite si nu il lasi sa faca absolut ce vrea, nu inseamna ca il iubesti mai putin. Dimpotriva, il educi si disciplinezi astfel incat sa reuseasca in viata ca tanar adult, sa se adapteze societatii si normelor ei. Fara acestea, copilul tau ar fi un izolat social si un frustrat, pentru ca nu ar sti sa se descurce cu tot ce iceea ce va fi nevoit sa confrunte la maturitate.
Aplica intocmai si de fiecare data regulile si limitele si apeleaza la sanctiuni daca este nevoie
Important este sa le stabilesti inca din timp si sa le aplici cu strictete, sa i le repeti daca e nevoie si sa aplici consecintele nerespectarii lor. Daca cedezi in fata micutului la una dintre ele, acea regula isi pierde credibilitatea si valoarea in fata lui si o va incalca mereu.
Nu il refuza fara justificare, provoaca-l sa te convinga ca ceea ce vrea este cu adevarat necesar
Este clar, daca spui din prima ca "nu" are voie sa isi ia jucaria dorita in acel moment, un acces de furie va izbucni imediat. Asa ca renunta la a-i spune nu si provoaca-l la o mica dezbatere. Intreaba-l de ce vrea jucaria si cu ce difera ea de altele pe care le are acasa? Daca gaseste raspunsul potrivit, atunci mergi mai departe – intreaba-l daca are banii necesari pentru ea si asa mai departe. Daca gaseste argumentele potrivite si te convinge, atunci ia-i jucaria, dar daca nu, in acest fel il ajuti sa inteleaga de ce nu e cazul sa i-o iei.
Este important sa inteleaga diferenta dintre dorinte si nevoi si cum se pun ele in aplicare in viata de zi cu zi.
Nu iti fie teama de faptul ca il dezamagesti
Niciunui parinte nu ii place sa-si vada micutul suparat sau trist. Insa este important sa il inveti pe micut sa se descurce si sa faca fata dezamagirilor si esecurilor din copilarie pentru a-i fi mai usor la maturitate. Trebuie sa inteleaga ca nu poate avea tot ce isi doreste, ca nimeni nu are acest privilegiu si ca trebuie sa ne adaptam acestor situatii cat mai bine cu putinta.
Nu ceda niciodata insistentelor copilului
Copiii sunt niste santajisti isteti. Vor apela la tot soiul de comportamente si rugaminti pentru a te determina sa faci ca ei.
Daca ceea ce iti solicita contravine regulilor si nu are voie, atunci nu ceda orice ar face. Este important sa consolidezi bine regulile in comportamentul micutului tau.
Invata-l sa munceasca pentru ceea ce isi doreste
Specialistii sustin ca cea mai mare parte a rasfatului apare atunci cand copiii primesc lucruri si jucarii sau ceea ce isi doresc cu prea mare usurinta, fara sa merite neaparat acele lucruri. Daca il inveti pe copil de mic ca trebuie sa munceasca (prin diverse activitati de curatenie, ingrijirea animalului de companie etc.) atunci va renunta la a mai cere tot timpul lucruri si le va pretui pe cele pe care le are.
Creeaza un sistem de recompense pentru buna purtare a copilului si invata-l ca trebuie sa munceasca sau sa merite ceva pentru a-l avea. Evident, exceptie fac zilele de nastere, Craciunul sau Pastele in care copiii pot primi cadouri fara sa depuna eforturi in acest sens.
Invata sa spui NU!
Este mai important sa mizezi pe disciplinarea pozitiva a copilului, renuntand la a mai utiliza "nu" si a aduce in fata lui aspectele negative. Insa exista situatii in care este absolut necesar sa inteleaga ca NU are voie sa faca X sau Y.
Acestea se aplica la anumite situatii ca aceea de a nu vorbi niciodata cu straini pe strada, a nu deschide usa strainilor, a nu pune mana pe aragaz sau pe cuptorul incins etc. Insa nu spune niciodata NU copilului fara a-i explica in prealabil de ce faci acest lucru si ce se intampla daca nu te asculta.