Primul lucru care iti vine in minte atunci cand vezi un copil tacut este ca ar putea fi timid. Acestia au tendinta de a se ascunde in spatele parintilor atunci cand cineva incearca sa comunice cu ei si evita sa raspunda, insa aceasta nu este singura lor caracteristica.
De fapt, sunt mult mai multe lucruri pe care trebuie sa le stii despre copiii tacuti, predispozitia acestora catre liniste este mult mai complexa decat ti-ai putea imagina la prima vedere.
Iata, asadar, 8 lucruri inedite despre aceasta tipologie de copii!
1. Nu sunt neaparat timizi
Timiditatea si placerea de a fi linistit si tacut pot fi corelate, insa nu in toate cazurile. Copiii tacuti nu sunt neaparat timizi, pot fi doar rezervati. Odata ce ajungi sa ii cunosti, isi pierd in totalitate timiditatea. Acestia sunt genul de persoane care prefera sa observe, sa astepte si sa analizeze inainte de a se arunca in anumite situatii si sa fie siguri pe ei si foarte hotarati atunci cand incearca ceva nou.
2. Asculta si proceseaza toate informatiile
Copiii tacuti asculta si observa tot ce se intampla in jurul lor. Aud comentariile cu privire la timiditatea lor, chiar daca par sa nu te bage in seama. Asadar, va trebui sa ai grija ce spui despre ei, chiar daca par absenti, deoarece nu sunt si proceseaza tot ce aud.
3. Nu au nevoie sa fie fortati sa le vorbeasca strainilor
Copiii tacuti nu se simt deloc confortabil atunci cand sunt nevoiti sa comunice cu persoane noi, iar tu, in calitate de parinte, nu ar trebui sa fortezi acest lucru doar pentru a le face pe plac strainilor, ci ar trebui sa acorzi mai multa importanta nevoilor si dorintelor copilului tau.
4. In interiorul lor se intampla mai multe lucruri decat lasa sa se vada
Chiar daca sunt introvertiti, copiii tacuti nu sunt privati de senzatii si de emotii. Daca ii oferi unui astfel de copil posibilitatea sa se exprime in felul sau, intr-un jurnal de exemplu, vei fi surprins/a de cat de multe lucruri se petrec in interiorul sau chiar daca nu le exteriorizeaza la fel ca tine.
5. Nu simt nevoia sa fie in centrul atentiei
Chiar daca sunt prietenosi, asta nu inseamna ca le place sa fie in centrul atentiei. Copiii tacuti prefera mai degraba interactiunea 1:1 si, daca se intampla mai multe lucruri simultan, ei nu se vor stradui sa capteze atentia, ci se vor bucura de oportunitatea de a observa. Astfel, intr-un grup mai mare, copiii tacuti vor prefera sa ii asculte pe ceilalti si sa invete de la ei decat sa preia ei insisi initiativa.
6. Sunt tacuti, dar nu neaparat linistiti
In cazurile in care se simt confortabil si se afla in locuri familiare lor, copiii tacuti isi consuma energia la fel de aprig precum cei hiperactivi si foarte sociabili. Predispozitia lor catre latura introvertita nu are nici o legatura cu nevoia de a se juca, de a-si face prieteni sau de a-si consuma energia.
7. Merita sa depui eforturi pentru a-i cunoaste
Adesea, adultii evita sa interactioneze cu copiii tacuti, deoarece asta ar presupune ca ei insisi sa depuna mai multe eforturi. Daca cei extrovertiti initiaza ei insisi dialogul si te invita la joaca, in cazul celor introvertiti va trebui sa preiei tu initiativa si sa le arati ca te intereseaza sa ii cunosti, sa afli cat mai multe despre ei, sa te joci cu ei, sa ii ajuti sa se dezvolte si sa inveti tu insuti/ insati lucruri noi de la ei.
8. Vor sa vorbeasca despre sperantele si nazuintele lor
Copiii tacuti au vise, la fel ca ceilalti si isi doresc sa vorbeasca despre ele, chiar daca printre punctele lor forte nu se numara si comunicarea. Afla care le sunt pasiunile, afla cum se simt in anumite situatii, pune-le intrebari daca iti doresti sa ii descoperi.
Cu totii au nevoie de cineva capabil sa ii asculte si nu de putine ori vor incerca sa-l gaseasca pe acel cineva in parinti, in profesori, in mentori. Copiii tacuti au nevoie sa fie ascultati si intelesi, la fel ca ceilalti.
Chiar daca nu isi pot impartasi nazuintele si dorintele cu toata lumea, asta nu inseamna ca nu isi doresc sa le impartaseasca deloc.
Copilul tau este tacut? Ce metode ai adoptat pentru a comunica mai usor cu el? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!
Pe aceeasi tema:
Copilul meu este timid. Ce pot sa fac?
Cum ajuti copilul sa nu se mai rusineze