Cele 5 stadii ale dezvoltarii socio-emotionale la copil

/ / Modificat: 2011-12-07
Cele 5 stadii ale dezvoltarii socio-emotionale la copil

Stadiile dezvoltarii socio-emotionale au fost definite de psihologul si psihanalistul german Erik Erikson. Afla care sunt cele cinci stadii prin care trece copilul de la nastere pana la adolescenta.
Odata ce a pus baza stadiilor dezvoltarii socio-emotionale, Erikson a creat si Teoria dezvoltarii sociale si este primul care a folosit termenul "criza de identitate". Afla cele cinci stadii prin care trece micutul tau pana devine adult.

Dezvoltarea increderii

In primii doi ani de viata, cand copilul este ingrijit intr-un mediu cald si iubitor, dezvolta increderea si siguranta emotionala, primii pasi catre optimism. Daca nu este ingrijit corespunzator, micutul poate deveni nesigur si neincrezator in sine si in cei din jur.

Dezvoltarea autonomiei

Incepand de la varsta de 18-24 de luni pana la patru ani, copilul incepe sa-si doreasca autonomia. La aceasta varsta micutii devin uneori incapatanati si negativi, inainte de dezvoltarea completa notiunilor emotionale de posesivitate si independenta.

Dezvoltarea initiativei

Dupa varsta de patru ani, prescolarii devin mai deschisi la imaginatie si fantezie si folosesc joaca pentru a explora limitele mediului inconjurator. In aceasta perioada, copilul invata sa conduca dar si sa se lase condus de altii.

Dezvoltarea competentei

De la inceperea scolii pana la intrarea in adolescenta, copilul isi dezvolta competentele. Micutul invata sa relationeze cu cei din jur potrivit regulilor sociale complexe, evolueaza de la joaca in singuratate la spiritul de echipa. Temele pentru acasa ajuta copilul sa invete autodisciplina, ce se dezvolta de la an la an.

Dezvoltarea identitatii

In adolescenta, de la varsta de 13-14 ani pana la majorat sau chiar pana la 20 de ani, copilul isi pune intrebarea "Cine sunt?" si isi contureaza identitatea unica. In aceasta perioada se dezvolta cu adevarat si increderea in sine si copilul experimenteaza si cu roluri constructive, dar si cu cele distructive (delicventa sau consum de alcool sau droguri). Experimentele sociale ale adolescentului il ajuta sa se gaseasca mai tarziu pe sine si sa-si construiasca identitatea de adult.

  • Foto: Freepik

Taguri Dezvoltare Incredere Identitate Dezvoltare copii Crizele copiilor Spirit echipa copii Abilitati sociale copii

Articole recomandate

Citeste si despre