Exista o perioada in copilaria micutului tau cand lauda de sine devine principala lui preocupare. Undeva pe la inceputul scolii, copilul se vede cel mai frumos, cel mai destept si mai bun dintre toti, dar si cu cele mai interesante idei si achizitii. Cu alte cuvinte, tot ce face el este la superlativ. Este un comportament problematic deranjant si nepoliticos, de aceea este important sa ii temperezi aceasta purtare. Iata cum!
Care sunt cauzele comportamentului laudaros la copii?
Comportamentul laudaros al copilului ia nastere din mai multe cauze, dar mai ales din lipsa impunerii unor limite clare in educatia lui. Parintii au datoria sa ii invete pe copii cum trebuie sa se comporte cu cei din jurul lui si cand prea multa "lauda de sine nu miroase a bine".
Uneori, laudarosenia copilului provine din prea mult rasfat si prea multa "apa data la moara". Cu cat il lasi pe copil sa isi impuna punctul de vedere in propria lui educatie, cu atat va deveni mai autoritar si dominator. Un copil rasfatat se vrea mereu in centrul atentiei, iar laudarea ii poate aduce acest privilegiu nu tocmai agreat de cei din jur. Acestia nu mai au loc de el pentru a se exprima sau actiona, ceea ce duce la izolarea lui sociala.
Copilul tau se poate lauda, deoarece se simte neapreciat acasa. Exista posibilitatea ca prichindelul sa stie ca are mai mult potential decat crezi, iar pentru simplul fapt ca nu reusesti sa ii surprinda aceste aptitudini, apeleaza la rasfat pentru a le evidentia cumva. Cel mai probabil ca nu stie sa-si exprime pasul in cuvinte, de aceea apeleaza la acest comportament.
Exista si cauze emotionale pentru care copilul pozeaza intr-un astfel de comportament elogios. Nevoia de afectiune sau acumularea unor anxietati il pot determina sa-si expuna calitatile la superlativ in fata altora.
Spiritul competitiv, care incepe sa-si faca simtita prezenta pe la 7 ani, poate fi si el o cauza a laudaroseniei copilului. Lauda devine in acest fel o forma de aparare si o arma cu care lupta copilul impotriva celorlalti. Incercand sa ii puna pe ceilalti intr-o lumina nefavorabila, prin jigniri repetate sau prin calitatile lui exacerbate, micutul reuseste sa se mentina in fruntea tuturor, in ciuda statutului sau real, care nu reflecta de nicio culoare comportamentul. Incearca, in acest fel, sa-si ascunda complexele in spatele laudei.
Cum il dezveti de obiceiul de a se lauda?
Invata-l sa nu jigneasca!
Copilul intelege cel mai bine de ce nu este frumos sa puna porecle celorlalti sau sa ii jigneasca atribuindu-le tot soiul de atribute negative, in momentul in care trece chiar el prin astfel de situatii. Daca nu a fost niciodata o victima a rautatilor altora, fa un exercitiu de imaginatie cu el si pune-l sa isi imagineze cum s-ar simti daca cineva l-as face "gras" sau "prost" si sa se gandeasca ca asa se simt si cei pe care el ii face astfel.
Repeta-i si explica-i mereu copilului ca nu trebuie sa raneasca in niciun fel sentimentele celorlalti, nici prin comportament si nici prin vorbe.
Acorda-i atentia necesara!
Copilul trebuie sa se simta iubit, ascultat si apreciat de parintii lui. Este important sa ii identifici punctele forte, talentele sau aptitudinile, pentru a le incuraja si aprofunda pe viitor, astfel incat sa nu fie nevoit sa recurga la acest tip de comportament pentru ele.
Fii un exemplu pentru el!
Este important ca exemplul parintilor sa fie unul pozitiv, deoarece de la ei are cele mai multe lucruri de invatat.