- Cum poate fi determinat un copil de 7 ani sa nu mai minta in legatura cu scoala, sa-si recunoasca greselile? Unul din incidente este : "Domnul invatator m-a intrebat o poveste pe care trebuia s-o stim de la gradinita, dar eu n-am stiut-o, pentru ca nu ne-a spus-o la gradinita ". Adevarul este ca domnul le-a pus intrebari dintr-o povestioara pe care le-a citit-o chiar el in clasa, dar fiindca n-a fost atent, probabil, n-a stiut sa raspunda la intrebare. Va multumesc foarte mult.
Raspuns:Procesul de eliminare a minciunii trebuie sa ia in calcul posibilele cauze ale minciunii. In cazul copiilor putem vorbi de mai multe tipuri de minciuni, printre care si minciuna de aparare ce provine din teama copilului de pedeapsa.
Procesul de eliminare a minciunii trebuie sa ia in calcul posibilele cauze ale minciunii. In cazul copiilor putem vorbi de mai multe tipuri de minciuni, printre care si minciuna de aparare ce provine din teama copilului de pedeapsa.
Aparitia unui asemenea gen de minciuna ne poate anunta ca respectivele masuri educative pe care dvs. sau invatatorul le luati sunt cam neplacute pentru el. Pe cat posibil faceti o analiza a modului in care dvs. gestionati astfel de situatii si evitati o pedeapsa prea "dura" pentru copilul dvs.
Pentru a evita o astfel de minciuna, atat la scoala, cat si in familie se cere a fi stimulata sinceritatea deplina a copilului, precum si certitudinea ca recunoasterea situatiei reale se va asocia cu diminuarea pedepsei.
Asteparile nerealiste fata de rezultatele scolare ale copilului pot constitui de altfel o posibila cauza, de aceea asteptarile moderate si incurajarile dvs. pot incuraja sinceritatea copilului.
La varsta de 7 ani copilul dvs poate intelege conceptul de minciuna si totodata poate constientiza natura morala negativa a acestui fapt asa ca o masura la indemana dvs. o constituie o comunicare deschisa cu copilul.
De asemenea puterea exemplului poate functiona in cazul copiilor asa ca utilizand exemple concrete si intamplari directe puteti milita pentru eliminarea obiceiului minciunii. Si pentru ca vorbim de puterea exemplului indicat ar fi sa evitati situatiile in care copilul prezent ar asista la o minciuna din partea unuia dintre parinti. Mult succes!