Cum renunti la mituirea copilului

/ / Modificat: 2012-02-15
Cum renunti la mituirea copilului

Trebuie sa recunoastem ca educarea si cresterea unui copil este o provocare foarte mare pentru parinti. In disperare de cauza si in lipsa de alternative eficiente, ei apeleaza adesea la mituire pentru a-l determina pe micut sa se poarte frumos, sa ia note bune etc. Este o metoda nociva in dezvoltarea lui si are succes doar pe o perioada scurta de timp. Iata cateva trucuri prin care renunti la aceasta tehnica gresita!

Reguli, limite si pedepse

Micutul tau a crescut si activitatile si nazbatiile in care se aventureaza zilnic sunt mai multe si cer respectarea unor reguli clare. Educatia oricarui copil se bazeaza pe niste reguli si limite facute de parinti, transmise copilului pe intelesul lui si pedepse in cazul nerespectarii lor.

Ai grija sa le aplici la orice abatere a micutului tau, fara exceptie. Trebuie sa stie si sa inteleaga ca exista reguli care trebuie respectate, in ciuda dorintei lui de a nu o face.

Schimba directia - disciplina pozitiva

Este greu sa il dezveti pe copil de favorurile pe care le avea atunci cand mita functiona si sa il determini acum sa faca ceva fara a primi ceva in schimb.

Dar poti incerca sa recompensezi gesturile bune pe care le face. Atunci cand isi va da seama ca primeste laude, incurajari, afectiune, uneori bomboane, alteori jucarii pentru ca s-a purtat frumos sau te-a ascultat, micutul va schimba placa si se va concentra pe comportamentele pozitive pentru a vana cat mai multe recompense.

Foto: forbes.com

Ai grija de tine

Nu numai micutul tau are nevoie de disciplina. Si tu, ca parinte, trebuie sa te autoeduci si sa iti impui propriile reguli, sa ai grija de tine si de sanatatea ta si sa nu lasi stresul si grijile zilnice sa se reflecte in educatia copilului.

Din cauza ca sunt stresati, impovarati cu probleme si uneori singuri sau deprimati, parintii isi pierd rabdarea cand vine vorba de educatia micutilor si apeleaza la acele metode nu tocmai grozave, dar eficiente pe termen scurt, pentru a disciplina copilul. Asa ajung sa foloseasca mita ca instrument de educatie.

Insa daca ai grija sa te organizezi astfel incat sa nu te aglomerezi cu treburi si probleme, te ocupi sa ai o viata sociala activa si sa faci din cand in cand si cea ce iti place, nu doar sa muncesti si sa ingrijesti copilul, vei ocoli aceste tehnici daunatoare de a-l educa si vei fi mai rabdatoare si dornica sa il ajuti sa se dezvolte armonios.

Taguri Reguli copii Pedepse copii Disciplina pozitiva copii Educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre