Cum sa impunem restrictii copiilor nostri?

/ / Modificat: 2013-04-22
Cum sa impunem restrictii copiilor nostri?

Restrictiile sunt metode punitive la care apeleaza frecvent parintii cand copilul greseste, dar sunt folosite si cu sensul de refuzuri ale dorintelor pe care le exprima uneori cel mic. Ambele fac parte din procesul de disciplinare a acestuia, dar din cauza faptului ca parintii nu stiu intotdeauna sa le impuna corespunzator, ele nu au efectul scontat, iar copilul continua sa repete greselile!

Restrictia ca regula sau limita de comportament

Impunerea regulilor si restrictiilor este o parte importanta din procesul educational si disciplinar al copilului mic. Nu se poate face educatie fara limite si fara ca cel mic sa inteleaga foarte bine ce are voie sa faca si ce nu, dar mai ales de ce. De cate ori vine momentul sa impui restrictii in comportamentul copilului tau, probabil ca izbucneste un scandal monstruos, care se lasa cu plansete si tipete din partea celui mic.

"Nu ai voie acolo", "Nu atinge aia", "Nu mai face asa" - copilul mic aude de foarte multe ori pe zi acest "NU" din partea parintilor si a celorlalti. Este frustrant pentru el sa se impiedice doar de refuzuri si interdictii in tot ceea ce vrea sa faca. Din cauza faptului ca sunt atat de categorice si golite de continut (explicatii), restrictiile de tipul "Nu atinge usa cuptorului", "Nu te urca pe masa sau scaun" nu au niciun efect in comportamentul lui.

Regulile si restrictiile trebuie insotite intotdeauna de explicatii pe intelesul copilului. Doar in acest fel, acesta nu va mai repeta greselile. De exemplu, daca ii explici ca daca pune manuta pe usa cuptorului fierbinte se va arde si ca degetelele il vor ustura foarte tare, ca din aceasta cauza nu se va mai putea juca o perioada, cu siguranta ai mai multe sanse sa il convingi decat daca doar i le enunti, fara nicio lamurire suplimentara.  

Restrictia ca forma de pedeapsa

Uneori, restrictiile vin ca urmare a incalcarii unei reguli importante si sunt intelese in sensul de interdictii sau retragerea unor privilegii. Sunt forme de pedeapsa. Cel mai adesea, parintii apeleaza la restrictionarea orelor de joaca, la calculator sau de iesit afara, pentru a atrage atentia copiilor asupra greselilor pe care le fac si a-i detemina sa nu le mai repete. Insa nu ii poti impune restrictii, daca nu ii spui mai intai regulile.

Asigura-te ca cel mic a luat cunostinta de regulile pe care incerci sa le impui in educatia lui, dar si de pedepsele asociate incalcarii lor. Atunci cand incalca una, vorbeste cu el. Adu-i aminte ca ai purtat cu el o discutie despre regula pe care a incalcat-o. Intreaba-l daca isi aduce aminte de ea si de pedeapsa care era asociata incalcarii ei. Este important sa faci copilul sa constientizeze ca ceea ce a facut este o greseala si sa accepte cu fruntea sus consecintele.

Copilul nu poate fi pedepsit prin restrictii pentru o regula pe care nu stia ca a incalcat-o. Daca nu are cunostinta de regula respectiva, copilul nu este vinovat pentru incalcarea ei. Tu stii foarte bine ca este periculos sa puna manuta pe aragazul incins, dar daca lui nu i-a ajuns aceasta informatie la urechi, nu se face vinovat de faptul ca a incercat.

Cand nu stie pentru ce este pedepsit, copilul devine confuz, iar pedeapsa nu va avea efectul scontat: acela de a-l determina sa nu mai repete greseala. Cel mai indicat este ca inainte de a aplica restrictii, sa iti rezervi suficient timp pentru a discuta cu copilul regulile casei, de comportament, bunele maniere etc.

Intreaba-l de fiecare data daca a inteles regulile si pedepsele, daca are nevoie de lamuriri suplimentare etc. Impune restrictii pe masura greselilor. Nu ii limita accesul la calculator o saptamana doar pentru ca a spart o vaza. Este o restrictie prea aspra si o forma punitiva exagerata.

Interdictiile mari trebuie impuse la greseli majore, care pun in pericol siguranta lui - de exemplu, nu te-a ascultat si a traversat strada fara sa iti spuna, a umblat in dulapul cu cutite si tacamuri sau alte boacane care s-ar fi putut sfarsi tragic.

Impunerea regulilor si a restrictiilor este un proces disciplinar complex, pentru care parintii trebuie sa se pregateasca cu multa rabdare.

Tu cum ai procedat cand ai impus restrictii copilului tau? Cum a reactionat? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Comportament copii Reguli copii Pedepse copii Disciplina copii

Articole recomandate

Citeste si despre