Sa invete din propriile greseli si sa nu le mai repete… asta ne-am dori de la copiii nostri. Iar pentru asta obisnuim sa ii pedepsim, punandu-i la colt sau trimitandu-i in camera lor pana realizeaza singuri unde au gresit. Numai ca ei nu inteleg fara ajutor si vor repeta la nesfarsit aceleasi "prostii". Atunci, care este solutia pentru disciplinarea copilului?
De multe ori confundam sensul cuvantului disciplina cu pedeapsa, insa termenul provine din latinescul "disciplina", care inseamna "pregatire, invatare", adica oferirea de instrumente pentru dobandirea unui comportament mai bun. Pedeapsa poate duce la lupte de putere. Atunci cand vrei sa iti disciplinezi copilul, specialistii spun ca trebuie sa te focusezi pe trei directii: sa ii oferi atentia de care are nevoie si pe care doreste sa o obtina tocmai prin comportamentul care tie nu iti face placere, sa ai rabdare si sa ii oferi timpul necesar pentru a se forma si sa stabilesti anumite limite.
Educarea mentalitatii
Pentru copii exista doar "aici si acum". Notiunea de viitor e greu de inteles. Prezentul e tot ceea ce conteaza, motiv pentru care nici nu isi asuma in mod natural vreo vina. Aici intervine rolul parintelui: sa il faca sa inteleaga care sunt consecintele faptelor sale si ca e necesar sa isi schimbe comportamentul. Spre exemplu, atunci cand un copil isi da seama ca a facut ceva rau, va trai totul ca pe un esec personal. In acel moment, parintele trebuie sa-i sugereze variante pentru gestionarea situatiei si sa ii ofere instrumente pentru a-si adapta emotiile, ghidandu-l astfel spre schimbarea comportamentului sau. Insa cum il putem face sa treaca de la un sentiment de esec la unul de siguranta?
Mijloacele de schimbare a comportamentului
Cand copilul, spre exemplu, ii smulge din mana jucaria unui alt copil:
- Ii corectezi comportamentul: ii spui ca nu trebuie sa faca acest lucru si ii ceri sa restituie jucaria.
- Ii explici care este problema: se pot juca pe rand cu jucaria respectiva, dar acum este la celalalt copil.
- Ii prezinti lucrurile in perspectiva: cum s-ar simti el daca cineva ar veni sa ii ia jucaria din mana?
- Ii oferi o alternativa: il poate intreba pe celalalt copil daca e de acord sa se joace si el cu jucaria respectiva.
Apoi il oferi ocazia sa isi spuna punctul de vedere, eventual chiar sa isi exprime sentimentele negative.
Inainte de a trece mai departe insa, e important sa ii spui un lucru esential:
"Data viitoare vei sti ce ai de facut!"
Aceste cateva cuvinte ii transmit copilului faptul ca esecul de azi nu este unul permanent. Il faci sa inteleaga ca lucrurile nu vor sta intotdeauna asa tocmai pentru ca a invatat un lucru bun din experienta de azi, ii oferi un exemplu pozitiv pe care sa isi focuseze atentia: "Data viitoare vei sti cum sa ceri ca sa primesti". In felul acesta il ajuti sa isi depaseasca sentimentul de neincredere in sine si ii stimulezi dorinta de a incerca data viitoare si, implicit, de a reusi folosind metodele insusite de la tine. Iar cand va sosi momentul si isi va aminti ce are de facut, va trai un sentiment triumfator: "Mi-am amintit si am reusit". Mandria este o reflectare a increderii in sine, iar ca un copil sa evolueze e necesar sa ii fie stimulata stima de sine, sa fie incurajat.
Tehnica aceasta functioneaza, insa e important de stiut ca pentru un copil e destul de greu sa isi aminteasca astfel de lucruri. De aceea, in disciplinarea lui e nevoie si de multa rabdare si de perseverenta din partea parintelui.