De ce copiii fac mai multe crize in preajma mamei

/ / Modificat: 2017-05-16
De ce copiii fac mai multe crize in preajma mamei

Cu siguranta nu de putine ori te-ai intrebat oare de ce copilul tau se alinta mai mult in fata ta, iar langa tata isi schimba complet comportamentul, devenind cel mai ascultator copil. Ei bine, in sfarsit avem un raspuns la aceasta intrebare! Si inca unul bun. Motivul pentru care copiii sunt cu mult mai obraznici, atunci cand mamele lor sunt in preajma, te va surprinde. Da, are legatura cu tine, cu ceea ce reprezinti pentru copiii tai si modul in care ei te percep.

Copiii vor sa-si descarce sufletul

Daca esti mama a cel putin doi copii, fara doar si poate ai remarcat ca strengarii tai au tendinta sa devina mult mai obraznici, atunci cand esti de fata. Cand sunt doar cu tatal, se comporta ca niste ingerasi. Drama incepe atunci cand iti faci aparitia in camera! Probabil ca ti-ai pus o mie de intrebari, incercand sa-ti explici de ce fac mereu crize in fata ta. Oare esti prea dura? Sau din contra, i-ai rasfatat prea mult si si-au pierdut respectul fata de tine? Renunta sa te mai invinovatesti!

Exista o teorie care te va face sa intelegi ca toate acele lacrimi si crize de isterie nu demonstreaza ca esti o mama rea. Din contra, motivul "real" pentru care copiii devin mult mai obraznici atunci cand le esti in preajma, este acesta: TU, mama, esti un refugiu pentru copii. Tu esti cea la care vin cu toate problemele. Daca tu nu poti face ceva sa-i ajuti, atunci cine mai poate? Tu, mama draga, esti persoana in fata careia isi descarca sufletul, pentru a scapa de toate sentimentele si emotiile neplacute.

Teoria emotiile care dau in clocot

Inchipuie-ti cum e sa tii in tine, o zi intreaga, o multime de frustrari. La un moment dat, toata acea incarcatura negativa va da in clocot. Acelasi lucru se intampla si in cazul copiilor. Ei nu au in nimeni increderea pe care o au in tine. Tu esti cea care ii poate intelege cel mai bine. De aceea rabufnesc cand te vad. Pentru ca tu esti cea care stie cel mai bine sa-i asculte, sa-i intelegea, sa-i aline si sa le ofere solutii. Tu esti barca lor de salvare. La tine vin cu toate ofurile, in fata ta varsa toate lacrimile. Si se simt eliberati.

O criza de isterie din partea copiilor este ultimul lucru cu care vrei sa ai de-a face, dupa ce vii seara franta de la munca. Dar asta ti-e rolul: vrei, nu vrei, esti mama si trebuie sa suporti toata acea avalansa de emotii brute, care te loveste in fata cu forta unui tsunami, de indata ce intri pe usa.

mama-buna

Nu exista mame rele, exista doar mame

Nu, nu ti-ai rasfatat copiii daca te-au intampinat cu tipete si plansete. Nu permite nimanui sa-ti spuna asta. Tu n-ai facut altceva decat sa le creezi un spatiu in care copiii tai se simt in siguranta si liberi sa-si exprime emotiile in mod natural. Apropo, este extrem de important pentru copii sa-si poata exprima liber emotiile, gandurile, durerile si starile fizice, fara teama de a fi judecati sau luati peste picior. Acest lucru garanteaza o dezvoltare armonioasa si cultivarea inteligentei emotionale, necesare succesului pe plan social si relational. Ia-l asadar ca pe un semn bun.

Daca micutul tau reactioneaza in fata ta, inseamna ca esti o mama buna si ca iti faci treaba corect. Sau cel putin iti dai silinta sa faci mereu ceea ce este corect. Desigur, ai facut greseli, dar cine nu face? Asta nu face pe nimeni bun sau rau. Il face uman. Mamele sunt si ele oameni. Nu exista mame rele, exista doar mame.

Istericalele copilului nu ti se adreseaza

Copiii tai au momente in care incep sa se isterizeze? Incep sa-ti vorbeasca urat atunci cand le refuzi o cerere? Plang cand ii pedepesti? Trag vanturi cu tine de fata si apoi incep sa rada? Se agata de tine cand vrei sa iesi pe usa? Ia-o ca pe un semn ca te iubesc. Esti singura persoana in fata careia sa simt confortabil sa se exprime liber, cu adevarat. Nu, nu profita de tine, stiu doar ca ii iubesti asa cum sunt. Langa tine, ei nu resimt frustrarea ca nu sunt iubiti pentru ceea ce sunt.

Cand copiii devin obraznici, ceva i-a nemultumit profund. Dar tu stii cum sa ii iei. In fata ta, copiii se deschid si se confeseaza. Ei nu tipa la tine, ei tipa sa se elibereze. Copiii nu sunt in esente isterici, doar isi exprima o durere pe care nu inceaca s-o reprime. O durere burta, o emotie mult prea intensa ca sa o tina in ei. Noi, adultii, ne hranim cu aceste dureri. Daca am face precum cei mici, i-am coplesi pe cei din jur.

Taguri Comportamentul copilului Relatie mama copii

Articole recomandate

Citeste si despre